Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 2
Akryloamid w żywności charakterystyka i sposoby ograniczenia
Acrylamide in Food Products - Characteristics and Limitation Methods
10.15199/65.2018.2.4
Anna Żbikowska
Małgorzata Kowalska
Katarzyna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 112323
10.15199/65.2018.2.4
Streszczenie
Akryloamid (AA) jest syntetycznym związkiem chemicznym powszechnie używanym w wielu gałęziach przemysłu. Stosowany jest w produkcji tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów i zapraw murarskich, a także w przemyśle celulozowo-papierniczym i kosmetycznym. Zainteresowanie AA wzrosło w 2002 r. po doniesieniu szwedzkich naukowców dotyczącym powstawania tej substancji w niektórych produktach spożywczych. Akryloamid tworzy się podczas obróbki termicznej żywności (smażenie, pieczenie, prażenie) w reakcji grupy karbonylowej cukrów redukujących z aminokwasami (przede wszystkim asparaginą), której wynikiem jest brązowienie produktu. Akryloamid, będący neurotoksyną i czynnikiem potencjalnie rakotwórczym, znajduje się w różnych przetworzonych termicznie produktach żywnościowych, takich jak: chipsy ziemniaczane, frytki, pieczywo, wyroby ciastkarskie, herbatniki, kawa. Ostatnie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawia tzw. środki łagodzące i poziomy odniesienia, mające na celu zmniejszenie ilości akryloamidu w żywności.
Abstract
Acrylamide (AA) is a synthetic chemical compound commonly used in many branches of industry. It is mainly used in plastics, paints, varnishes, adhesives and mortars production and is also applied in the cellulose-paper and cosmetic industries. The interest in AA increased in 2002, when Swedish scientists reported the formation of this substance in some food products. Acrylamide is created during the heat treatment of foodstuffs, where amino acids react with carbonyl group of reducing sugars during baking and frying, leading to the browning of foods. Acrylamide, a neurotoxin and potential carcinogen, has been found in various thermally processed foods such as potato chips, French fries, bread, cookies, biscuits, and coffee. The Commission Regulation (EU) 2017/2158 of 20 November 2017 has been recently published, establishing mitigation measures and reference levels to reduce the presence of acrylamide in food.
Słowa kluczowe
akryloamid
właściwości fizykochemiczne
toksyczność
zalecenia UE
Keywords
acrylamide
physicochemical properties
toxicity
EU recommendations
Bibliografia
[1] 2007/331/EC. euro-lex.europa.eu 2007. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ /LexUriServ.do?uri=OJ:2007:123:0033:0040:EN [2] 2010/307/EU. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A3 2010H0307 [3] Becalski A., B.P.-Y. Lau, D. Lewis, S.W. Seaman. 2003. "Acrylamide in foods: occurrence sources and modeling". Journal of Agricultural Food Chemistry 51 : 802-808. [4] Boettcher M.I., T. Schettgen, B. Kutting, M. Pischetsrieder, J. Angerer. 2005. "Mercapturic acids of acrylamide and glycidamide as biomarkers of the internal exposure to acrylamide in the general population". Mutation Research 580 :167-176. [5] Carere A. 2006. "Genotoxicity and carcinogenicity of acrylamide: A critical review" . Annali dell’Istituto Superiore di Sanita 42 (2) : 144-155. [6] CIAA 2016 (Confederation of the Food and Drink Industries in the EU). FoodDrinkEurope. Acrylamide Toolbox 2016. www.fooddrinkeurope.eu/publications/category/ /toolkits [7] EFSA 2012. Update on acrylamide levels in food from monitoring years 2007-2010. Scientific Report of EFSA Journal (10) : 2938. [8] EFSA 2015. http://www.efsa.europa.eu/ [9] Gamboa da Costa G., M. Churchwell, P. Hamilton, L. Tungeln, F. Beland, M. Marques i wsp. 2003. "DNA adduct formation from acrylamide via conversion to glycidamide in adult and neonatal mice". Chemical Research in Toxicology 16 : 1328-1337. [10] Gielecińska I., H. Mojska, K. Świderska. 2017. "Kawa zbożowa jako źródło akryloamidu w diecie". Problemy Higieny i Epidemiologii 98 (3) : 290-295. [11] Hagmar L., M. Tornqvist, C. Nordander, I. Rosen, M. Bruze, A. Kautiainen, A.L. Magnusson, B. Malmberg, P. Aprea, F. Granath, A. Axmon. 2001. "Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers [12] Hu Q., X. Xu, Y. Fu, Y. Li. 2015. "Rapid methods for detecting acrylamide in thermally processed foods: A review" . Food Control (56) : 135-146. [13] International Agency for Research on Cancer (IARC) 1994. "Acrylamide, IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. Some industrials chemicals" vol. 60. International Agency for Research on Cancer: Lyon, France: 389-433. http://www.iarcJr/ENG/Databasesfindex.php [14] Jankowska J., J. Helbin, A. Potocki. 2009. "Akryloamid jako substancja obca w żywności". Problemy Higieny i Epidemiologii 90 (2) : 171-174. [15] Lea P.J., L. Sodek, M.A. Parry, P.R. Shewry, N.G. Halford. 2007. "Asparagine in plants". Annals of Applied Biology (150) : 1-26. [16] Mojska H. 2011. Akryloamid - charakterystyka, występowanie w żywności i ryzyko dla zdrowia. Jakość i bezpieczeństwo żywności - kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, 87-101. Warszawa: Wyd. SGGW. [17] Naruszewicz M., D. Zapolska-Downar, A. Kosmider et al. 2009. "Chronic intake of potato chips in humans increases the production of reactive oxygen radicals by leukocytes and increases plasma C-reactive protein: a pilot study". American Journal of Clinical Nutrition 89 :773. [18] Pingot D., K. Pyrzanowski, J. Michałowicz, B. Bukowska. 2013. "Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu - glicydamidu". Medycyna Pracy 64 (2) : 259-271. [19] Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności. [20] Smith E.A, F.W. Oehme. 1991. "Acrylamide and polyacrylamide: a review of production, use, environmental fate and neurotoxicity". Reviews on Environmental Health 9 (4) : 215-228. [21] Sörgel F., R. Weissenbacher, M. Kinig-Schippers, A. Hofmann, M. Illauer, A. Skott et al. 2002. "Acrylamide: increased concentrations in homemade food and first evidence of its variable absorption from food, variable metabolism and placental and breast milk transfer in humans". Chemotherapy 48 : 267-274. [22] Stadler R.H., G. Scholz. 2004. "Acrylamide: An update on current knowledge in analysis, levels in food, mechanisms of formation, and potential strategies of control". Nutrition Reviews 62 (12) : 449-467. [23] Swedish National Food Administration (SNFA) "Acrylamide is formed during the preparation of food and occurs in many foodstuffs" , Press release from Livsmedelsverket, 2002. http://www.slv.se/engdefault.asp. [24] Urban M., D. Kavvadias, K. Riedel, G. Scherer, A.R. Tricker. 2006. "Urinary mercapturic acids and a hemoglobin adduct fort the dosimetry of acrylamide exposure in smokers and nonsmokers". Inhalation Toxicology 18 : 831-839. [25] Żyżelewicz D., E. Nebesny, J. Oracz. 2010. "Akrylamid - powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3 : 415-427.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112323 "Akryloamid w żywności cha..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH