Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1-2
Redukcja ryzyka Regulacje dotyczące minimalizacji zawartości akryloamidu w produktach spożywczych - rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158
Reccomendations for mitigation of acrylamide in foodstuffs - the Commission Regulation (EU) 2017/2158
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 112121
Streszczenie
Akryloamid jest szkodliwą dla zdrowia konsumentów substancją, która powstaje pod wpływem wysokiej obróbki termicznej w skrobiowych produktach spożywczych zawierających cukry redukujące i asparaginę. W artykule przedstawiono bieżące informacje wynikające z rozporządzenia Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności. W opracowaniu przedstawiono informacje w zakresie poziomów odniesienia dla akryloamidu, środków minimalizujących jego poziom w żywności oraz podstawowe wytyczne w zakresie badania poziomu akryloamidu w produktach spożywczych. Artykuł zawiera także przykłady praktycznych środków kontroli/nadzoru stosowanych do minimalizowania poziomu akryloamidu powstającego podczas smażenia/pieczenia frytek oraz ziemniaków, które mogą mieć zastosowanie w zakładach gastronomicznych.
Abstract
Acrylamide represents a serious chemical hazard which is formed in a high-temperature treatment of foodstuffs which contain reducing sugars and asparagine. In article some current information resulting from the Commission Regulation (EU) 2017/2158 of 20 November 2017 establishing mitigation measures and benchmark levels for the reduction of the presence of acrylamide in food, are presented. In the paper some information in terms of benchmark levels for the acrylamide, mitigation measures and in terms of basic requirements on sampling and analysis by the business operators are described. The paper also contains some practical examples of control measures reducing acrylamide formation during frying/ baking of French fries and potatoes, which may be applied in catering and food services.
Słowa kluczowe
akryloamid
bezpieczeństwo żywności
poziomy odniesienia
rozporządzenie 2017/2158
środki kontroli/nadzoru
środki minimalizujące.
Keywords
acrylamide
food safety
benchmark levels
regulation 2017/2158
control measures
mitigation measures.
Bibliografia
[1] CAC. 2009. "Code of Practice for the Reduction of Acrylamide in Food". CAC/ RCP 67-2009. [2] Dzwolak W. 2008. "Szwedzki alarm. Akryloamid, nowe zagrożenie bezpieczeństwa żywności". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 12 (65): 20-21. [3] Dzwolak W. 2009. "Sposoby zmniejszania zawartości akryloamidu w produktach skrobiowych". Przemysł Spożywczy, 7, 26-29. [4] Dzwolak W. 2009. "Smażenie, pieczenie i...akryloamid. Nowe zagrożenie w procesach kulinarnych". Przegląd Gastronomiczny, 3, 3-4. [5] Dzwolak W. 2010. "Redukcja akryloamidu w żywności. Wytyczne Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 1 (78), 52-53. [6] Dzwolak W. 2011. "Szkodliwe związki chemiczne powstające w środkach spożywczych". Część 1. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4(29), 82-91. [7] Dzwolak W. 2014. "Akryloamid pod kontrolą. Aktualne zalecenia Komisji". Przegląd Gastronomiczny, 3/4, 4-5. [8] Dzwolak W. 2016. "Wciąż aktualne zagrożenie - Akryloamid we frytkach i ziemniakach". Przegląd Gastronomiczny, 7-8, 3-5. [9] EFSA. 2012. "Aktualizacja danych dotyczących poziomów akryloamidu w żywności pochodzących z monitorowania w latach 2007-2010". EFSA Journal, 10(10), 2938. [10] EFSA. 2015. "Outcome of the public consultation on the draft Scientific Opinion of the EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM) on acrylamide in food. Technical Report". European Food Safety Authority, Parma, Italy. EFSA supporting publication: EN-817. [11] EFSA CONTAM Panel. 2015. "Scientific Opinion on acrylamide in food. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain". EFSA Journal, 13(6): 4104, 1-321. [12] FDE. 2011. "Food Drink Europe Acrylamide Toolbox 2011". FoodDrinkEurope, Brussels. http://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/ Toolboxfinal260911.pdf (dostęp: 27.11.2017). [13] Gökmen Vural, T.K. Palazoğlu. 2008. "Acrylamide Formation in Foods during Thermal Processing with a Focus on Frying". Food Bioprocess Technology, 1, 35-42. [14] Hogervorst Janneke G., D. de Bruijn-Geraets, L.J. Schouten, M. van Engeland, T.M.C.M. de Kok, A. Goldbohm, P. van den Brandt, M.P. Weijenberg. 2014. "Dietary acrylamide intake and the risk of colorectal cancer with specific mutations in KRAS and APC". Carcinogenesis, 35, 1032-1038. [15] JECFA. 2005. "Summary and conclusions of the sixty-fourth meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)". Rome 8-17, JECFA/64/S.C. [16] Jong-Hang Chen, D.C. Lee, I.M. Chiu. 2014. "Cytotoxic effects of acrylamide in nerve growth factor or fibroblast growth factor 1-induced neurite outgrowth in PC12 cells". Archives of Toxicology, 88(3), 769-780. [17] Mojska H. 2007. "Akryloamid - nowe zalecenie Komisji Europejskiej". Przemysł Spożywczy, 12, 8-12. [18] Mojska Hanna, I. Gielecińska. 2012. "Ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid obecny w produktach fast food i przekąskach". Problemy Higieny i Epidemiologii, 93(3), 613-617. [19] Parzefall W. 2008. "Minireview on the toxicity of dietary acrylamide". Food and Chemical Toxicology, 46, 1360-1364. [20] Pelucchi Claudio, C. Bosetti, C. Galeone, C. La Vecchia. 2015. "Dietary acrylamide and cancer risk: An updated meta-analysis". International Journal of Cancer, 136, 2912-2922. [21] Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności. Dz. Urz. UE, L 304, 21.11.2017, 24-44. [22] UE, 2013. Zalecenie Komisji z dnia 8 listopada 2013 r. w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu w żywności. Dz. Urz. UE, L 301 z 12.11.2013, 15-17. [23] USFDA. 2016. "Guidance for Industry Acrylamide in Foods". U.S. Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition. http://www.fda.gov/FoodGuidances (dostęp: 12.05.2016). [24] Virk-Baker Mandeep K., T.R. Nagy, S. Barnes, J. Groopman. 2014. "Dietary acrylamide and human cancer: a systematic review of literature". Nutrition and Cancer, 66, 774-790.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112121 "Redukcja ryzyka Regulacje..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH