Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2018 - zeszyt 2
Technologia herbaty
Monika Gorzka
Kamil Gorzka
nr katalogowy: 112096
Krzew herbaciany - uprawa oraz zbiór liści Krzew herbaciany, Camellia sinensis (L), należy do rodziny herbatowatych, wywodzących się z grupy Theaceae. Uprawia się go przede wszystkim w klimacie subtropikalnym i tropikalnym, w bardzo wielu krajach. Krzewy przeważnie osiągają wysokość 10 do 16 metrów. Kwiaty białe do jasnożółtego, pięciopłatkowe. Z kolei liście mają odcień ciemnozielony i kształt owalny, brzegi ich są ząbkowane, silnie unerwione. Roślina nie należy do bardzo wymagających, gdyż nawet złe warunki sprzyjają jej wzrostowi. Ponadto cechuje się wytrzymałością na bardzo niskie temperatury oraz odpornością na choroby. Jednakże chcąc zapewnić obfite plony należy przestrzegać kilku prostych zasad podczas uprawy. Najistotniejsze to zapewnienie wilgotności. Ważne, aby rocznie było to przeciętnie 1250 mm opadów. Krzewy najlepiej rozwijają się na obszarach wysokogórskich - im wyżej znajdują się plantacje, tym późniejsze zbiory są zasobniejsze, a także lepsze jakościowo. Zaleca się sadzenie roślin przy temperaturach mieszczących się w przedziale 10-30° C. Zanim sadzonki trafią na plantację, rosną w szkółkach herbacianych, dopóki nie uzyskają 15 cm wysokości. Plantatorzy sadzą krzewy w rozstawieniu szeregowym, między każdym rzędem jest zachowany odstęp metra. W trakcie uprawy regularnie przycina się krzewy, dbając, aby ich wysokość nie była większa niż 2 metry ze względu na łatwość zbioru. Pierwszy zbiór następuje po trzech latach uprawy, eksploatacja zaś jest możliwa nawet do 70 lat. Długowieczność krzewów zależy od stopnia nawożenia gleby, uprawy, a także częstości przycinania roślin. To się zmienia, przy odpowiednim stosowaniu tych zasad uprawa może trwać dłużej aniżeli 70 lat. Na Sri Lance, dzięki ogromnemu zaangażowaniu producentów, eksploatacja jest możliwa ok. 120 lat. W zależności od klimatu, zbiorów dokonuje się w różnym czasie. Zdarza się, iż plony zbiera się w krótkich odstępach w ciągu całego roku [...]
Bibliografia
[1] Siepak J., Frankowski M., Kowalski A. 2010. Kofeina w herbatach dostępnych na polskim rynku. Laboratorium, 9-10: 50-52. [2] Sánchez E.P., Vargas M.E.R., Gutiérrez J.C.R. 2013. Hepatotoxicity due to green tea consumption (Camellia sinensis). A review. Revista Colombiana de Gastroenterologia, 28 (1): 43049. [3] Pochlebkin W.W. 1974. Herbata. Rodzaje, właściwości, wykorzystanie. Tłum. K. i B. Krajewscy. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa. [4] Cichoń Z., Wierciak E. 2005. Towaroznawcza charakterystyka herbaty. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. [5] Rum L. 2003. Ilustrowany leksykon herbaty. Wydawnictwo Kurpisz, Poznań. [6] Stańczyk A. 2010. Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII (4): 498-504. [7] Lempki A. 1975. Towaroznawstwo produktów spożywczych. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. [8] Alcraft R. 2003. Herbata, gatunki, pochodzenie, rytuały. Welpol Adventure sp. z o. o., Pruszków. [9] Singh V., Verma D.K., Singh G. 2014. Processing Technology and Health Benefits of Green Tea. Popular Kheti, 2 (1): 23-30. [10] Ward M. 2009. Herbata, 100 przepisów. Tłum. K. Lossman. Wydawnictwo Bellona, Warszawa. [11] Fiedoruk A. 2004. Herbata bez tajemnic. Instytut Wydawniczy Kreator, Białystok. [12] Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. 2010. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. [13] Ładniak A. 2007. Herbata, przewodnik. Wydawnictwo Piątek Trzynastego, Łódź. [14] Dłużewska E., Krygier K., Leszczyński K. 2003. Wpływ dodatku herbaty zielonej i proszków owocowych na jakość suszonych koncentratów napojów herbacianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(35): 106-117. [15] Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A. 2014. Herbaty - rodzaje, właściwości, jakość zafałszowania. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, 63 (3): 473-479. [16] Fernando D.C. 2006. O przechowywaniu herbaty… Przegląd Gastronomiczny, 12: 26.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112096 "Technologia herbaty..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2018-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH