Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Żywność funkcjonalna i jej znaczenie na współczesnym rynku
Functional Food and its Importance on the Modern Market
10.15199/65.2018.1.4
Halina Makała
nr katalogowy: 111722
10.15199/65.2018.1.4
Streszczenie
Nieprawidłowe żywienie i mała aktywność fizyczna są w dużej mierze przyczyną wystąpienia chorób dietozależnych. Spożywanie produktów funkcjonalnych może w znacznym stopniu ograniczyć wystąpienie wielu schorzeń, stąd dynamiczny rozwój tego sektora żywności. W artykule scharakteryzowano żywność funkcjonalną, jej oddziaływanie na organizm oraz na poprawę psychofizycznego komfortu życia konsumentów.Omówiono podział tego typu żywności ze względu na jej przeznaczenie i skład. Przedstawiono powody wzbogacania żywności i trendy w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym z wykorzystaniem najnowszych technik i technologii. Jedną z możliwości wytworzenia żywności dostosowanej do określonych wymagań konsumentów jest "Bio-inspired food processing" lub też drukowanie żywności funkcjonalnej w 3D.
Abstract
Incorrect nutrition and low physical activity are to a large extent the cause of diet-related diseases. Consumption of functional products can significantly reduce the occurrence of many diseases, hence the dynamic development of this food sector. The article characterizes functional food, its impact on the body and the improvement of the psychophysical comfort of consumers' life. The division of this type of food is discussed due to its purpose and composition. The reasons for enriching food and trends in the production of functional foods, including the use of the latest techniques and technologies are presented. One of the possibilities of creating food tailored to specific consumer requirements is "Bio-inspired food processing" or printing functional food in 3D.
Słowa kluczowe
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
innowacyjne rozwiązania
Keywords
functional foods
bioactive ingredients
innovative solutions
Bibliografia
[1] Błaszczak A., W. Grześkiewicz. 2014. "Żywność funkcjonalna - szansa czy zagrożenie dla zdrowia?". Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 20 (2) : 214-221. [2] Bortnowska G. 2014. "Promowanie żywności tradycyjnej - bioróżnorodność - symbolem prozdrowotnego stylu życia". Probl. Hig. Epidemiol. 95 (4) : 831-836. [3] Cencic A., W Chingwaru. 2010. "The Role of Functional Foods, Nutraceuticals and Food Supplements in Intestinal Health". Nutrients 2 : 611-625. [4] Delwiche J. 2004. "The impact of perceptual interactions on perceived flavor". Food Quality and Preference 15 : 137-146. [5] Diplock A.T. 1999. "Scientific Concepts of Functional Foods in Europe-Consensus Document". British Journal of Nutrition 81 : 1-27. [6] Fergusson L.R. 2009. "Nutrigenomics approaches to functional foods". J. Am. Diet. Assoc. 109 : 452-458. [7] Gawęcki J. 2002. "Żywność nowej generacji a racjonalne żywienie". Żywność. Nauka Technologia Jakość 4 : 5-17. [8] Gertig H., J. Gawęcki. 2001. Słownik terminologii żywieniowych. Warszawa: PWN. [9] Guzek D., D. Głąbska, Z. Molęda, M. Marcinkowska-Lesiak, K. Gutkowska, J.O. Horbańczuk, A. Wierzbicka. 2013. Biożywnść - innowacyjne, funkcjonalne produktypochodzenia zwierzęcego - możliwość wdrożenia produkcji prozdrowotnych przetworów z mięsa wieprzowego. W Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, 540-547. Warszawa: Wyd. SGGW. [10] Gray N. 2010. Looking to the future: Creating novel foods using 3D printing. Food Navigator. http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Looking-to-the-future- -Creating-novel-foods-using-3D-printing. [11] Hawkes C. 2004. Nutrition labels and health claims, the global regulatory environment. WHO. [12] Hepburn P., J. Howlett, H. Boeing, A. Cockburn, A. Constable, A. Davi, N. de Jong, B. Moseley, R. Oberdörfer, C. Robertson, J. Wal, F. Samuels. 2008. "The Application of post- -market monitoring to novel foods". Food Chem. Toxicol. 46 : 9-33. [13] Jakubczyk E. 2017. "Drukowanie żywności w 3D". Przemysł Spożywczy 71 (1) : 2-7. [14] Jones P. 2002. Clinical nutrition: 7. Functional foods - more than just nutrition. CMAJ 166 : 1555-1563. [15] Korczak J. 2011. "Nowa żywność bioaktywna wkrótce na naszych stołach". Akademickie B+R 1 : 31-33. [16] Köster E.P. 2009. "Diversity in the determinants of food choice: A psychological perspective". Food Quality and Preference 20 : 70-82. [17] Kubiński T. 2010. "Żywność funkcjonalna". Życie Weterynaryjne 85 (11) : 932-935. [18] Lange E. 2010. "Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (70) : 7-24. [19] Lemanska K. 2011. Nowe trendy w projektowaniu żywności funkcjonalnej. W Uwarunkowania sprawności innowacyjnej przedsiębiorstw, 84-90. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [20] Libudzisz Z. 2010. "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2 : 11. [21] Linden D. 2015. "Food printing. Creating shapes and texture". https://www.tno. nl/ /media/5517/3d Joodj3rinting_march_2015.pdf [22] Martens M. 1999. "A philosophy for sensory science". Food Quality and Preference 10 : 233-244. [23] On Board PREcco Network. 2012. Raport Żywność funkcjonalna: 7. [24] Obidzińska E., J. Zientek-Varga. 2010. "Konsument wyznacza trendy". Fresh & Cool Market 1 : 16-19. [25] Pascal G. 2009. "Safety impact-the risk/benefits of f Safety impact-the risk/benefits of functional foods". Eur. J. Nutr. 48 (Suppl. 1) : 33-59. [26] Riediger N.D., N.A. Othman, M. Suh, M.H. Moghadasian. 2009. "A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease". J. Am. Diet. Assoc. 109 : 668-679. [27] Siró I., E. Kápolna, B. Kápolna, A. Lugasi. 2008. Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Appetite 51 : 456-467. [28] Sojkin B., M. Małecka, T. Olejniczak, M. Bakalarska. 2009. Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności w latach 2006-2008. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [29] Sun I., Z. Peng, L. Yan, J.Y.H. Fuh, G.S. Hong. 2015a. "3D food printing - an innovative wayofmasscustomization in food fabrication". International Journal of Bioprinting (1) : 308-319. [30] Sun I., W. Zhou, D. Huang, J.Y H. Fuh, G.S. Hong. 2015b. "An overview of 3d printing technologies for food fabrication". Food Bioprocess Technology (8) : 1605-1615. [31] Świderski F., W. Kolanowski W. 2006. Żywność funkcjonalna i dietetyczna. W Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Warszawa: Wyd. Naukowo-Techniczne. [32] Waszkiewicz-Robak B., K. Kulik, M. Bazarnik. 2015. Żywność funkcjonalna szansą rozwoju nauki o żywności i żywieniu oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W Trendy w żywieniu człowieka. 355-366. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [33] Woźniak W., E. Kamiński. 2006. Żywność funkcjonalna i wzbogacona w turystyce i sporcie. W Zarządzanie i usługi w obszarze kultury fizycznej i hotelarstwa, 28-40. Poznań: WSHiG.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111722 "Żywność funkcjonalna i je..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH