Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Na co dzień i od święta
Every day and from holidays
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110905
Streszczenie
Bakalie stanowią mieszankę suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów i migdałów. Do tej grupy produktów zalicza się rodzynki, figi, daktyle, suszone śliwki i morele oraz orzechy laskowe, orzechy włoskie, brazylijskie i słodkie migdały. Bakalie charakteryzują się dużą wartością odżywczą oraz walorami prozdrowotnymi. Mają też specyficzne cechy organoleptyczne, dzięki którym potrawy sporządzone z ich dodatkiem uzyskują oryginalny smak i aromat. W artykule omówiono poszczególne produkty, zaliczone do bakalii, z uwzględnieniem ich właściwości, cech organoleptycznych i wykorzystania w gastronomii. Stwierdzono, że bakalie mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Z dodatkiem suszonych owoców oraz orzechów i migdałów sporządza się wyroby cukiernicze, ale też potrawy mięsne, rybne, potrawy mączne i warzywne. Ponadto stanowią popularną, samodzielną przekąskę. Bakalie cieszą się szczególną popularnością jako dodatek do potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Typowe dania świąteczne, jak kutia, kluski z makiem, ciasta (keks, makowiec, piernik, ciasto drożdżowe) oraz ryby, pieczone mięsa, bigos i rozmaite sałatki są przyrządzane z wykorzystaniem bakalii.
Abstract
Sweetmeats are the mixture of dried and candied fruits, nuts and almonds. This group of products includes raisins, figs, dates, prunes, apricots and hazelnuts, walnuts, other kind of nuts and sweet almonds. Dried fruits, nuts and almonds are characterized by high nutritional value and healthy Properties. They have the specific sensory features, thanks, which dishes prepared with their addition obtain the original taste and aroma. In the article were described individual products, classified under groceries, including their properties, organoleptic characteristics and use in the gastronomy. It was stated that nuts have versatile culinary use. With the addition of dried fruit, nuts and almonds are prepared above all confectionery, but also meat dishes, fish dishes, dishes with flour and vegetable dishes. Also they are used like popular snack. Dried fruit and nuts are especially popular as an addition to Christmas Eve’s and Christmas dishes. Typical dishes, like the kutia, dumplings with poppy seed, cakes (fruitcake, poppy cake, gingerbread, yeast cake) and fish, roasted meat, sauerkraut cabbage stew and a variety of salads are prepared with the use of dried fruits, nuts and almonds.
Słowa kluczowe
bakalie
suszone owoce
orzechy
migdały
wykorzystanie kulinarne
Boże Narodzenie
Keywords
sweetmeats
dried fruits
nuts
almonds
culinary use
Christmas
Bibliografia
[1] Al-Shahib Walid, R. J. Marshall. 2003. "The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future?" International Journal of Food Sciences and Nutrition 54 (4): 247-259. [2] Amaral Joana S., S. Casal, I. Citová, A. Santos, R. M. Seabra, B. P. Oliveira. 2006. "Characterization of several hazelnut (Corylus avellanaL.) cultivars based in chemical, fatty acid and sterol composition". European Food Research and Technology 222 (3/4): 274-280. [3] Badgujar Shamkant B., V. V. Patel, A. H. Bandivdekar, R. T. Mahajan. 2014. "Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Ficus carica: A review". Pharmaceutical biology 52 (11): 1487-1503. [4] Bell Stacey J. 2011. "A review of dietary fiber and health: focus on raisins". Journal of Medicinal Food 14 (9): 877-883. [5] Brufau Gemma, J. Boatella, M. Rafecas. 2006. "Nuts, source of energy and macronutrients". British Journal of Nutrition 96 (2): 24-28. [6] Ciemniewska-Żytkiewicz Hanna, K. Krygier, J. Bryś. 2014. "Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 90-96. [7] Erten Edibe S., K. R. Cadwallader. 2017. "Identification of predominant aroma components of raw, dry roasted and oil roasted almonds". Food Chemistry 217 (15): 244-253. [8] Jakubowski Tadeusz, D. Konopacka. 2005. "Wstępna ocena przydatności moreli do suszenia". Owoce, Warzywa, Kwiaty 16: 12-13. [9] Karczmarczuk Roman. 2013. "Figowce użyteczne i dekoracyjne". Wszechświat 114 (1-3): 34-37. [10] Karczmarczuk Roman. 2013. "Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy" Wszechświat 114 (4-6): 97-101. [11] Kłosińska Anna. 2005. "Polskie potrawy na święta i karnawał". Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa. [12] "Kuchnia polska". Praca zbiorowa. 2000. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. [13] Kulik Klaudia, B. Waszkiewicz-Robak. 2015. "Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych". W: "Trendy w żywieniu człowieka", 143-156. Kraków. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [14] Maciejko-Zielińska Katarzyna. 2016. "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia". Warszawa: Wydawnictwo Edgard. [15] Magnier-Moreno Marianne. 2015. "Ciasta i desery: Gotowanie: krok po kroku". Warszawa: Wydawnictwo RM. [16] Pachocka Lucyna, A. Stróżyk. 2017. "Orzechy w codziennej diecie - wartości żywieniowe i prozdrowotne". Przemysł Spożywczy 71 (3): 38-41. [17] Painter James E., A. R. Waters. 2013. "A review of the health benefits of raisins". Journal of Food Science 78: 1-4. [18] Podymniak Mariusz. 2013. "Suszone śliwki z Chile". Sad Nowoczesny 41 (12): 72-73. [19] Ros Emilio. 2010. "Health benefits of nuts consumption". Nutrients 2 (7): 652- 682. [20] Schuster Margaret J., X. Wang, T. Hawkins, J. Painter. 2017. "A Comprehensive review of raisins and raisin components and their relationship to human health". Journal of Nutrition and Health 50 (3): 203-216. [21] Trad Mehdi, C. Le Bourvellec, B. Gaaliche, C. M. Renard, M. Mars. 2014. "Nutritional compounds in figs from the southern Mediterranean region". International Journal of Food Properties 17 (3): 491-499. [22] Tyburcy Andrzej, I. Ścibisz, A. Jabłońska. 2015. "Wpływ dodatku śliwek na wybrane właściwości burgerów wieprzowych." Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (16):72-82. [23] Veberic Robert, M. Colaric, F. Stampar. 2008. "Phenolic acids and flavonoids of fig fruit (Ficus caricaL.) in the Northern Mediterranean region". Food Chemistry 106: 153-157. [24] Zdrojewicz Zygmunt, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki. 2015. "Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka". Borgis - Medycyna Rodzinna 3: 124-130.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110905 "Na co dzień i od święta..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH