Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 11
Aspekty sustainability jako nowy wymiar jakości w branży hotelarskiej - wyniki badań
Aspects of sustainability as a new dimension of quality in tourism - research results
10.15199/48.2017.11.5
Agata TARKOWSKA
Agata RUDNICKA
nr katalogowy: 110434
10.15199/48.2017.11.5
Streszczenie
Zrównoważona turystyka to nowa jakość świadczenia usług. Poprawie ulega standard obsługi, a przedsiębiorcy oferujący usługi hotelarskie, podążając za nowymi trendami, wdrażają rozwiązania wspierające ograniczanie negatywnego wpływu na środowisko oraz sprzyjające budowaniu pozytywnych relacji w otoczeniu. Nadal jednak rozwoju zrównoważonego nie można utożsamiać z powszechnie uznanym standardem działania. Wyniki badań pokazują, że założenia koncepcji obecne są głównie w sferze działań operacyjnych niewymagających dużego nakładu pracy czy środków. Celem artykułu jest ocena, na ile koncepcja zrównoważonego rozwoju jest znana i adaptowana na potrzeby branży hotelarskiej w Polsce.
Abstract
Sustainable tourism is a new quality of services. The standard of service is improving and hotel industry is following the new trends and implements solutions that aim at reduction of negative impact on the environment and increasing engagement in local society. Despite this sustainable development still cannot be identified with a widely recognized business standard. Research results show that the assumptions of the concept are present mainly in the area of operational activities that do not require a large work or funds. The aim of the article is to assess to what extent the concept of sustainable development is known and adapted to the hotel industry in Poland.
Słowa kluczowe
odpowiedzialna turystyka
zrównoważony rozwój
zrównoważony rozwój w hotelach
Keywords
sustainable tourism
sustainable development
sustainability in hotels
Bibliografia
[1] Adamczyk Jadwiga. 2009. Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw. Teoria i praktyka: 64-67. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. [2] Adamus Łukasz. Inicjatywa rynków pionierskich dla Europy (LMI), Zrównoważone budownictwo, www.zb.itb.pl/ informator/inicjatywa-rynkow-pionierskich-dla-europy-lmi [22.01.2016]. [3] Agenda 21. Lokalny program działań. [4] Americans for Nonsmokers’ Rights, no-smoke.org/learnmore. php?id=188 [21.01.2016] [5] Broniewicz Elżbieta (red.). 2006. "Stan i perspektywy rozwoju zrównoważonego": 5. [6] Dominik Piotr. 2012. Postępowanie proekologiczne w hotelarstwie wyrazem społecznej odpowiedzialności w biznesie: 46. ALMAMER Szkoła Wyższa - Warszawa [7] E-hotelarz, www.e-hotelarz.pl/mht/?p=33959 [23.01.2016]. [8] EMAS - system ekozarządzania, emas.gdos.gov.pl/co-to-jest- -emas [21.01.2016]. [9] Globalny kodeks etyki w turystyce, www.umww.pl/attachments/ article/25028/biura-podrozy-globalny-kodeks-etyki. pdf [17.04.2016]. [10] Horecanet, www.horecanet.pl/Hilton-Worldwide-wspieralokalne- spolecznosci,wiadomosc,23,pazdziernik,2014.aspx [23.01.2016]. [11] Kachniewska Magdalena, Czesław Witkowski. 2005. Hotelarstwo w gospodarce turystycznej: 91-107. WSE. [12] Krupa Jan. 2014. Działania Proekologiczne w Turystyce Szansą na jej Zrównoważony Rozwój [w:] Zrównoważony Rozwój w Turystyce w Różnych Ujęciach Teoretycznych, Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, Zeszyt 13 (1): 5-23. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. [13] Malta Tourism Authority, www.mta.com.mt/hilton [22.01.2016]. [14] Meyer Beata. 2010. Nowe trendy w kształtowaniu produktów turystycznych, Acta Scientiarum Polonorum, Ekonomia 9 (4): 313-322 [15] Michałowska Monika. Społeczna odpowiedzialność biznesu w branży turystycznej, trendywturystyce.pl/wp-content/ uploads/2014/03/Społeczna-odpowiedzialność-biznesu-wbranży- turystycznej.pdf [17.04.2016]. [16] Papuziński Andrzej (red.). 2005. Zrównoważony rozwój od utopii do praw człowieka: 9-10. Oficyna Wydawnicza BRANTA. [17] Planeta.com, www.planeta.com [21.01.2016]. [18] Polski Instytut Praw Człowieka i Biznesu, pihrb.org/publikacja- zawierajaca-polska-wersje-wytycznych-onz-dotbiznesu- i-praw-czlowieka-juz-dostepna/ [01.04.2016]. [19] Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S. A., Polskie Oznakowanie Ekologiczne EKO i Europejski ECOLABEL dla usług hotelarskich, gdanskconvention.pl/upload/files/ prezentacja/4%20Prezentacja%20z%20seminarium%20 EkoHotel_Polski%20Znak%20Ekologiczny%20i%20Ecolabel_ 17.06.2010.pdf [17.04.2016]. [20] Radisson Blu Hotel, Kraków, www.radissonblu.com/pl/ hotel-krakow/responsible-business [25.01.2016]. [21] So Stay Hotel, www.sostayhotel.pl [25.01.2016]. [22] Strona Internetowa www.architektura.info/index.php/architektura_ zrownowazona/aktualnosci/budownictwo_zrownowazone [22.01.2016]. [23] Turystyka Odpowiedzialnie, turystykaodpowiedzialnie. pl/2012/04/zrownowazona-turystyka-czyli-co/ [22.03.2016] [24] Ustawa o Ochronie Środowiska z 27 kwietnia 2001 roku. [25] Wizja zrównoważonego rozwoju dla polskiego biznesu 2050, www.mg.gov.pl/files/upload/8383/MG_WIZJA.pdf [01.04.2016]. [26] Wodejko Stanisław (red.). 2008. Zrównoważony rozwój turystyki: 21. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie. [27] Zaręba Dominika. 2000. Ekoturystyka. Wyzwania i nadzieje: 39. Wydawnictwo Naukowe PWN. [28] Żuchowski Jerzy (red.). 2008. Filozofia TQM w zrównoważonym rozwoju: 158-159. Wydawnictwo Naukowe Technologii Eksploa tacji - PIB.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110434 "Aspekty sustainability ja..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH