Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 11
Menu bez glutenu
Ewa Czarniecka-Skubina
Marlena Pielak
nr katalogowy: 110315
ostatnich latach wśród konsumentów wzrosła świadomość i ogólna wiedza na temat zdrowia, a w szczególności wpływu prawidłowego żywienia na stan zdrowia i funkcjonowanie organizmu człowieka. Występowanie w społeczeństwie różnych schorzeń dietozależnych zwiększyło zapotrzebowanie na żywienie dietetyczne w obiektach gastronomicznych, z których Polacy coraz częściej i chętniej korzystają.ostatnich latach wśród konsumentów wzrosła świadomość i ogólna wiedza na temat zdrowia, a w szczególności wpływu prawidłowego żywienia na stan zdrowia i funkcjonowanie organizmu człowieka. Występowanie w społeczeństwie różnych schorzeń dietozależnych zwiększyło zapotrzebowanie na żywienie dietetyczne w obiektach gastronomicznych, z których Polacy coraz częściej i chętniej korzystają. dr hab. inż. Ewa Czarniecka-Skubina, mgr inż. Marlena Pielak Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW w Warszawie www.przeglad-gastronomiczny.pl listopad 2017 9 nauka yy Przyprawy: jarzynki typu Vegeta, niektóre mieszanki przypraw ( np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku, gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe, niektóre aromaty, kostki bulionowe yy Zupy: instant, Na stronie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej www.celiakia.pl zamieszczono wykaz produktów bezglutenowych, dostępnych na polskim rynku. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż (biały i brązowy), ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, quinoa, soczewica, fasola, ciecierzyca pospolita, sago, sorgo (proso afrykańskie), orzechy, a także mięso, owoce i warzywa (świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków). Naturalnie bezglutenowe są także produkty z niektórych zbóż, takie jak kasze: gryczana, jaglana, kukurydziana lub mąki: gryczana, kukurydziana i ryżowa. Mogą być one jednak zanieczyszczone na poszczególnych etapach produkcji (na polu - samosiejki zbóż glutenowych, w młynie - przez inne glutenowe kasze czy mąki, na lini[...]
Bibliografia
[1] Czarniecka-Skubina E. 2016. "Technologia potraw o charakterze prozdrowotnym", rozdz. 10.3, [w:] Czarniecka-Skubina E. (red.), Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, str. 580-601. [2] Gajewska D. 2010. "Skreślony kłos", Przegląd Gastronomiczny, 7/ 8. [3] KFC. Wartości odżywcze. Alergeny. http://kfc.pl/assets/uploads/KFC_Wartosci_ Odzywcze_Alergeny.pdf, 2017. [4] Konińska G., A. Marczewska, M. Źródłak (red.). 2012. "Celiakia i dieta bezglutenowa - praktyczny poradnik", Warszawa, Wyd. VIII, www.celiakia.pl. [5] Menu bez glutenu - ogólnopolska akcja dla restauracji i kawiarni. Polskie Stowarzyszenie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej; www.menubezglutenu. pl, 2017. [6] Podolska E. 2012. "Restauracja z dietą dla ciebie", Głos Wielkopolski, 12.01. [7] Raport (2016), "Polska na talerzu 2016", Raport firmy Makro Cash & Carry. [8] Rozporządzenie Komisji (WE) NR 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (Dz. Urz. UE 2009, L16/3 z 21.01.2009). [9] Tabela alergenów i wartości odżywczych McDonald’s. https://mcdonalds.pl/ tabela-wartosci-odzywczych. [10] Thompson T., E. Mendez. 2008. "Commercial Assays to Assess Gluten Content of Gluten-Free Foods": Why They Are Not Created Equal, Journal of the American Dietetic Association, vol. 108 (10). [11] Wieczorek-Chełmińska Z. (red.). 2000. "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska", PZWL, Warszawa. [12] World Menu Report Global Research Findings. 2012. Unilever Food Solution http://www.unileverfoodsolutions.pl [dostęp: 20.06.17].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110315 "Menu bez glutenu..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH