Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 1
Dimethyl Sulfide (DMS) in Beer - from Raw Materials to Finished Product. Part I
10.15199/64.2017.10.3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 110187
10.15199/64.2017.10.3
Streszczenie
W części 1 artykułu omówiono surowce stosowane do produkcji piwa, głównie słód browarny, w aspekcie zawartości siarczku dimetylu (DMS) w piwie. Zwrócono uwagę na przemiany zawartości DMS i jego prekursorów (DMS-P) w ziarnie podczas słodowania oraz czynniki warunkujące poziom DMS-P w słodzie, jak np. odmiana jęczmienia, rok zbioru, lokalizacja uprawy i zabiegi agrotechniczne, parametry technologiczne kiełkowania i suszenia ziarna
Abstract
The raw materials used for the production of beer, mainly brewery malt, in terms of dimethyl sulfide (DMS) content in beer were discussed in the part I of this paper. Changes in the content of DMS and its precursors (DMS-P) in grains during malting and factors determining the level of DMS-P in malt, such as barley variety, harvest year, crop location and agrotechnical treatment as well as technological parameters of germination and kilning malt were described.
Słowa kluczowe
siarczek dimetylu (DMS)
piwo
surowce
słód
prekursory DMS
Keywords
dimethyl sulfide (DMS)
beer
raw materials
malt
DMS precursors
Bibliografia
[1] Anness B.J., Charles W. Bamforth. 1982. "Dimethyl Sulphide - a review". Journal of the Institute of Brewing 88 : 244-252. [2] Baca Elżbieta, Krzysztof Baranowski. 2000. "Związki siarkowe w brzeczce i w piwie. Cz.1". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 44 (2) : 20-23. [3] B ack Werner, Ludwig Narziß. 1997. "Malt parameters and beer quality". Brauwelt International 15 : 29-35. [4] Bamforth Charles W. 2014. "Dimethyl Sulfide - Significance, Origins, and Control". Journal of the American Society of Brewing Chemists 72 : 165-168. [5] Dethier Monique, Bruno De Jaeger, Emmanuel Barszczak, Jean-Pierre Dufour. 1991. "In Vivo and In Vitro Investigations of the Synthesis of S-Methylmethionine During Barley Germination". Journal of the American Society of Brewing Chemists 49 : 31-37. [6] Dumoulin Michel, Patrick Boivin. 2001. "Industrial kilning technologies and their influence on organoleptic quality of malt". W: Proceeding of 28th EBC Congress, Budapest, ref. 20. [7] Hysert D. W., R. L. Weaver, N. M. Morrison. 1980. "The Origin and Control of Dimethyl Sulfide and Its Precursor in Malt". Master Brewers Association of the Americas Technical Quarterly 17 (1) : 34-43. [8] Kordialik-Bogacka Edyta, Tadeusz Kuchciak. 1998. "Substancje smakowo-zapachowe piwa (3)". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 42 (10) : 16-18. [9] Kreisz Stefan, Klaus Hartmann, Werner Back. 2005. "Malting and malt quality data for the 2004 crop". Brauwelt International 23 : 24-26. [10] Kunze Wolfgang. 1999. "Technologia produkcji słodu i piwa". W: Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa. [11] Nanamori Masahito, Toshihiro Watanabe, Takuro Shinano, Makoto Kihara, Kazumitsu Kawahara, Shinji Yamada, Mitsuru Osaki. 2011. "Changes in saccharide, amino acid and S-methylmethionine content during malting of barley grown with different nitrogen and sulfur status". Journal of Science of Food and Agriculture 91 : 85-93. [12] Onage Osamu, Takeo Imai, Yutaka Ogawa, Motoo Ohkochi. 2005. "Influence of wort boiling and wort clarification conditions on aging-relevant carbonyl compounds in beer". W: Proceeding of 30th EBC Congress, Prague, ref. 86. [13] Pimenta Maria J., Tsuyoshi Kaneta, Yvan Larondelle, Naoshi Dohmae, Yuji Kamiya. 1998. "S-Adenosyl-L-Methionine: L-Methionine S-Methytransferase from Germinating Barley". Plant Physiology 118 : 431-438. [14] Rübsam Heinrich, Thomas Becker, Martin Krottenthaler. 2010. "Optimizing brewhouse technology with reference to dimethyl sulfide". Brauwelt International 28 : 138-145. [15] Salamon Agnieszka, Elżbieta Baca. 2005. "Wpływ odmiany jęczmienia i warunków słodowania na zawartość prekursorów siarczku dimetylu w słodzie". Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego 60 : 52-65.[16] Salamon Agnieszka, Krzysztof Baranowski, Elżbieta Baca, Dorota Michałowska, Dorota Zielińska, Anna Kapka. 2011. "Ocena zawartości wybranych związków siarki w piwie w zależności od jakości słodu i obróbki cieplnej brzeczki". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 566 : 193-204. [17] Salamon Agnieszka. 2005. "Powstawanie siarczku dimetylu i jego prekursorów podczas słodowania różnych odmian jęczmienia". W: Sprawozdanie z pracy naukowo-badawczej IBPRS Warszawa, str. 27. [18] Sałek Anna. 2010. "Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji. Cz. II. Grupa siarczków". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 54 (11-12) : 9-11. [19] Scheuren Hans, Matthias Baldus, Frank-Jürgen Methner, Michael Dillenburger. 2016. "Explanation behavior of DMS in an aqueous solution at infinite dilution - a review". Journal of the Institute of Brewing 122 : 181-190. [20] Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich. 2016. "Kodeks Dobrego Piwa. Próba stworzenia certyfikacji piw wysokiej jakości". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 60 (11) : 6-8. [21] Van Den Eynde Erik. 1991. "The DMS story from malt to beer". Cerevisia and Biotechnology 4 : 45-49. [22] White F. H., T. Wainwright. 1976. "The Measurement of Dimethyl Sulphide Precursor in Malts, Adjuncts, Worts and Beers". Journal of the Institute of Brewing 82 : 46-48. [23] Yang Bing, Paul Schwarz, Richard Holsley. 1998. "Factors involved in the formation of two precursors of dimethylsulfide during malting". Journal of the American Society of Brewing Chemists 56 (3) : 85-92. [24] Zhao Fang-Jie, S. Fortune, V. L. Barbosa, Steve P. McGrath, R. Stobart, Paul E. Bilsborrow, E. J. Booth, A. Brown, P. Robson. 2006. "Effects of sulphur on yield and malting quality of barley". Journal of Cereal Science 43 : 369-377.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110187 "Siarczek dimetylu (DMS) w..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH