Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Kwas ferulowy. Właściwości, oznaczanie i zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Ferulic acid. Properties, determination and application in cosmetics
10.15199/62.2017.10.7
Kinga Stuper-Szablewska
Anna Przybylska
Danuta Kurasiak-Popowska
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 110066
10.15199/62.2017.10.7
Streszczenie
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. Zebrano i usystematyzowano dotychczasową wiedzę na jego temat. Opisano rolę kwasu ferulowego w przemyśle oraz przedstawiono jego podstawowe właściwości. Uwzględniono jego budowę chemiczną, szlak biosyntezy oraz naturalne źródła występowania. Przeprowadzono również przegląd metod wydzielania i oznaczania kwasu ferulowego oraz możliwości jego pozyskania jako naturalnego składnika o szerokim zastosowaniu w przemyśle kosmetycznym.
Abstract
A review with 51 refs
Bibliografia
[1] P.M. Kris-Etherton, K.D. Hecker, A. Bonanome, Am. J. Med. 2002, 113, 71. [2] H. Zieliński, B. Achremowicz, M. Przygodzka, Żywność Nauka Technologia Jakość 2012, nr 1, 5. [3] H. Boz, Z. Czech, J. Food Sci. 2015, 33, 1. [4] M. Jerzykiewicz, Rodniki fenoksylowe oraz semichinonowe w materiałach naturalnych oraz ich oddziaływania z metalami, Wydawnictwo UM w Poznaniu, 2013. [5] M. Nethaji, V. Pattabhi, G.R. Desiraju, Acta Cryst. C 1988, 44, 275. [6] U. Gawlik-Dziki, Żywność Nauka Technologia Jakość 2004, nr 4, 29. [7] G. Bartosz, Druga twarz tlenu, PWN, Warszawa 2004. [8] C.A. Rice-Evans, N.J. Miller, G. Paganga, Free Rad. Biol. Med. 1997, 20, 933. [9] N. Kumar, V. Pruthi, Biotech. Rep. 2014, 4, 86. [10] U. Guzik, D. Wojcieszyńska, P. Jaroszek, Biotechnologia 2010, nr 1, 119. [11] W. Grajek, Przeciwutleniacze w żywności, WNT, Warszawa 2007. [12] A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Probl. Hig. Epidemiol. 2017, 98, 17. [13] K. Stuper-Szablewska, D. Kurasiak-Popowska, J. Nawracała, J. Perkowski, Przem. Chem. 2014, 93, 2274. [14] V. Kristinova, R. Mozuraityte, I. Storro, T. Rustad, J. Agric. Food Chem. 2009, 21, 1037. [15] N. Kumar, V. Pruthi, Biotech. Rep. 2014, 4, 92. [16] G. Budryn, E. Nebesny, Bromat. Chem. Toksykol. 2006, nr 4, 103. [17] M. D’Archivioatal, Int. J. Mol. Sci. 2010, 11, 1321. [18] A.Č. Mińan, N.M. Mimica-Dukić, A.I. Mandić, M.B. Sakač, I.L. Milovanović, I.J. Sedej, Cent. Eur. J. Chem. 2011, 9, 133. [19] K.A. Ross, T. Beta, S.D. Arntfield, Food Chem. 2009, 113, 336. [20] K. Skalicka-Woźniak, K. Głowniak, Chromatography 2008, 68, 85. [21] J. Wang, B. Sun, Y. Cao, Y. Tian, X. Li, Food Chem. 2008, 106, 804. [22] Ń. Stĕrbová, D. Matĕjíček, D. Vlček, J. Kubáň, Analyt. Chim. Acta 2004, 513, 435. [23] J. Vichapong, M. Sookserm, V. Srijesdaruk, P. Swatsitang, S. Srijananai, LWT-Food Sci. Technol. 2010, 43, 1325. [24] P. Rangsiwrong, N. Rangkadilok, J. Satayavivad, M. Goto, A. Shotipruk, Retz. Fruits Sep. Purif. Technol. 2009, 66, 51. [25] A. Ņiaková, E. Brandńtetrová, E. Blahová, J. Chromatogr. A 2003, 983, 271. [26] K. Głowniak, G. Zagórka, M. Kozyra, J. Chromatogr. A 1996, 730, 25. [27] M. Saraji, F. Mousavi, Food Chem. 2010, 123, 1310. [28] P.J. Magalhães, J.S. Vieira, L.M. Goncalves, J.G. Pacheco, L. Guido, A.A. Barros, J. Chromatogr. A 2010, 1217, 3258. [29] P. Mróz, K. Wilczek, M. Żak, M. Zielińska-Pisklak, Biul. Wydz. Farm. WUM 2012, 6, 40. [30] P. Stepnowski, E. Synak, B. Szafranek, Z. Kaczyński, Techniki separacyjne, Uniwersytet Gdański, 2010. [31] O.P. Sharma, T.K. Bhat, B. Singh, J. Chromatogr. A 1998, 822, 167. [32] R.J. Robbins, J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 2866. [33] D.M. Salagoïty, M.H. Bertrand, J. Sci. Food Agric. 1984, 35, 1242. [34] M. Brenes-Balbuena, P. Gracía, A. Garrido-Fernandez, J. Agric. Food Chem. 1992, 40, 1192. [35] G. Zgórka, K. Głowniak, J. Pharm. Biomed. Anal. 2001, 26, 79. [36] M. Łuczkiewicz, W. Cisowski, P. Kaiser, R. Ochocka, A. Piotrowski, Acta Pol. Pharm. 2001, 58, 373. [37] G. Zgórka, S. Dawka, J. Pharm. Biomed. Anal. 2001, 24, 1065. [38] P.V. Hung, D.W. Hatcher, W. Barker, Food Chem. 2011, 126, 1896. [39] B. Boros, S. Jakabová, A. Dörnei, G. Horváth, Z. Pluhár, F. Kilár, A. Felinger, J. Chromatogr. A 2010, 1217, 7972. [40] Y-P. Neo, A. Ariffin, C-P. Tan, Y-A. Tan, Food Chem. 2010, 122, 353. [41] M. Kivilompolo, V. Obürka, T. Hyötyläinen, Anal. Bioanal. Chem. 2007, 388, 881. [42] K. Stuper-Szablewska, D. Kurasiak-Popowska, J. Nawracała, J. Perkowski, Przem. Chem. 2016, 95, 1233. [43] J. Zhou, X. Zheng, Q. Yang, Z. Liang, D. Li, X. Yang, J. Xu, PLoS ONE, 2013, 8, 68392. [44] G. Zgórka, K. Głowniak, J. Pharm. Biomed. Anal. 2001, 26, 79. [45] K. Kowalska, A. Olejnik, Post. Fitoter. 2010, nr 2, 114. [46] M. Stobiecki, P. Wojtaszek, K. Gulewicz, Phytochem. Anal. 1997, 8, 153. [47] B. Dave Oomah, N. Tiger, M. Olson, Plant Foods Hum. Nutr. 2006, 61, 86. [48] Y. Zuo, C. Wang J. Zhan, J. Agric. Food Chem. 2002, 19, 3789. [49] A. Siger, M. Nogala-Kałucka, E. Lampart-Szczapa, A. Hoffmann, Rośliny Oleiste 2004, 25, 263. [50] A Parus, Post. Fitoter. 2013, nr 1, 48. [51] K. Kołodziejczyk-Czepas, M. Szejk, A. Pawlak, H.M. Żbikowska, Żywność Nauka Technologia Jakość 2015, nr 3, 5.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH