Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Wpływ karnozolu oraz kwasów karnozolowego i rozmarynowego na właściwości chemiczne wybranych olejów tłoczonych na zimno
Effect of carnosol and carnosic and rosemary acids on the chemical properties of selected cold – pressed oils
10.15199/62.2017.10.5
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 110064
10.15199/62.2017.10.5
Streszczenie
Badano wpływ kwasu rozmarynowego (depsyd kwasów kawowego i α-hydroksydihydrokawowego) oraz innych fenolowych antyoksydantów występujących w rozmarynie na właściwości chemiczne oleju tłoczonego na zimno, pozyskanego z nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.) odmiany Adriana, rzeżuchy ogrodowej (Lepidium sativum L.) i czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.). Oceny zmian zachodzących w próbach olejów przechowywanych w temp. 10±1°C przez 2–8 tygodni dokonano, oznaczając liczbę kwasową, liczbę nadtlenkową i czas indukcji. Stwierdzono, że rozmaryn wykazywał właściwości przeciwutleniające i skutecznie hamował zmiany oksydatywne zachodzące w trakcie przechowywania olejów. Ponadto wydłużał czas indukcji, zwiększając stabilność oksydatywną olejów.
Abstract
Winter rapeseed (Brassica napus L.) cv. Adriana, garden cress (Lepidium sativum L.), and black cumin (Nigella sativa L.) seeds were cold – pressed to recover resp. oils. The oils were stored at 10°C for 8 weeks after addn. of dry or fresh rosmarin or rosmarin ext. and studied for acid and peroxide values and induction time. The addn. resulted in increasing both the acid and peroxide values and induction time during the storage. The oils met the quality requirements.
Bibliografia
[1] P.A. Kroon, G. Williamson, J. Sci. Food Agric.1999, 79, 335. [2] A. Angioni, A. Barra, E. Cereti, J. Agric. Food. Chem. 2004, 52, 3530. [3] I. Fecka, A. Mazur, W. Cisowski, Post. Fitoter. 2002, 3, nr 1-2, 20. [4] A. Parus, Post. Fitoter. 2013, 14, nr 1, 48. [5] T. Wolski, E. Hołderna-Kędzia, A. Ludwiczak, Post. Fitoter. 2001, 4, 6. [6] E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia, A. Mścisz, Post. Fitoter. 2009, 10, nr 1, 3. [7] V. Papageorgion, C. Gardeli, A. Mallouchos, J. Agric. Food. Chem. 2008, 5, 7254. [8] V. Pala, V. Krogh, P. Muti, V. Chajès, E. Riboli, A. Micheli, M. Saadatian, S. Sieri, F. Berrino, JNCI J. Natl. Cancer I. 2001, 93, 1088. [9] J. Velasco, M.L. Andersen, L.H. Skibsted, Food Chem. 2004, 85, 623. [10] A. Koski, E. Psomiadou, M. Tsimidou, A. Hopia, P. Kefalas, K. Wähälä, M. Heinonen, Eur. Food Res. Technol. 2002, 214, 294. [11] J. Korczak, W. Janitz, M. Hęś, M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski, Rośliny Oleiste 1999, 20, 569. [12] K. Miura, N. Nakatani, Agric. Biol. Chem. 1989, 53, 3043. [13] H. Abramovič, V. Abram, Acta Agricul. Slovenica 2006, 87, 255. [14] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [15] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [16] M. Wirkowska, J. Bryś, K. Ratusz, B. Kowalski, Food Sci. Technol. Quality 2006, 13, 358. [17] M. Wroniak, M. Łubian, Food Sci. Technol. Quality 2008, 15, 80. [18] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [19] Codex Alimentarius, FAO/WHO, 2009, Codex standard for named vegetable oils, Codex ALINORM 09/32/17. [20] K. Krygier, M. Wroniak, K. Dobczyński, I. Kiełt, S. Grześkiewicz, S. Obiedziński, Rośliny Oleiste 1998, 19, 573. [21] A. Masłowski, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, A. Sagan, M. Szmigielski, J. Mazur, L. Rydzak, P. Sobczak, Inż. Rol. 2013, 1, 115. [22] M. Wroniak, D. Łukasik, M. Maszewska, Food Sci. Technol. Quality 2006, 13, 214. [23] M. Wroniak, D. Łukasik, Rośliny Oleiste 2007, 28, 303. [24] B. Maniak, B. Zdybel, M. Bogdanowicz, J. Wójcik, Inż. Rol. 2012, 16, 101. [25] H. Lutterodt, M. Luther, M. Slavin, J.J. Yin, J. Parry, J.M. Gao, L. Yu, LWT Food Sci. Technol. 2010, 43, 1409. [26] B. Matthäus, M.M. Özcan, Czech J. Food Sci. 2011, 29, 145. [27] M.H. Gordon, P. Magos, Food Chem. 1983, 10, 141. [28] M. Małecka, Food Chem. 2002, 79, 327. [29] J. Gromadzka, W. Wardencki, Nauka Przyroda Technol. 2009, 3, 1. [30] B. Kowalski, K. Ratusz, D. Kowalska, W. Bekas, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2004, 106, 165. [31] E. Flaczyk, M. Rudzińska, D. Górecka, B. Szczepaniak, S. Klimczak, J. Korczak, Rośliny Oleiste 2004, 25, 213. [32] J. Velasco, C. Dobarganes, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2002, 104, 661. [33] E. Choe, D.B. Min, J. Food Sci. 2005, 70, 142. [34] M. Skwarek, Z.J. Dolatowski, Nauka Przyroda Technol. 2013, 7, 1. [35] M. Wroniak, A. Rękas, I. Piekarniak, Żywność Nauka Technol. Jakość 2015, 22, 62. [36] E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, I. Maciejewska-Paszek, M. Pawlik, Farm. Przegl. Nauk. 2009, 5, 11. [37] W. Kolanowski, D. Jaworska, J. Weißbrodt, J. Sci. Food Agric. 2007, 87, 181. [38] W.S. Choo, J. Birch, J.P. Dufour, J. Food Compost. Anal. 2007, 20, 202. [39] U. Samotyja, A. Urbanowicz, Żywność Nauka Technol. Jakość 2005, 12, 184. [40] P. Terpinc, M. Bezjak, H. Abramovič, Food Chem. 2009, 115, 740. [41] M. Rudzińska, J. Korczak, A. Gramza, E. Wąsowicz, P.C. Dutta, J. AOAC Int. 2004, 87, 499. [42] D. Kmiecik, J. Korczak, M. Rudzińska, A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2009, 111, 1124.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH