Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 9
Wpływ surowców niesłodowanych na proces produkcji brzeczki i piwa
The influence of Adjuncts on Wort and Beer Production
10.15199/64.2017.9.2
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 109564
10.15199/64.2017.9.2
Streszczenie
Surowce niesłodowane, takie jak: kukurydza, jęczmień, pszenica, ryż, sorgo czy owies, stosowane są w browarnictwie jako częściowe zamienniki słodu jęczmiennego. Ich użycie przede wszystkim stwarza możliwość obniżenia kosztów produkcji piwa. Jednak mogą być też wykorzystywane w celu otrzymania innowacyjnych produktów o nowych cechach sensorycznych. Surowce niesłodowane mają inny niż słód skład chemiczny, co – w zależności od surowca, ma pozytywny lub negatywny wpływ na przebieg poszczególnych procesów jednostkowych produkcji piwa, jak i na parametry fizyczne, chemiczne i organoleptyczne gotowego produktu.
Abstract
Adjuncts, such as corn, barley, wheat, rice, sorghum or oats, are used in brewing as a partial barley malt replacement. They are mainly applied to reduce the processing costs. However, they can also be used to develop innovative products of new sensory characteristics. The chemical composition of adjuncts and barley malt is different, which has a positive or negative impact (depending on a raw material) on particular stages of beer production as well as physical, chemical and sensory properties of final products.
Słowa kluczowe
surowce niesłodowane
fermentacja
brzeczka
piwo
Keywords
adjuncts
fermentation
wort
beer
Bibliografia
[1] Aaron Patricia, Shellhammer Thomas. 2010. “A discussion of polyphenols in beer physical and flavour stability". Journal of the Institute of Brewing 116 : 369-380. [2] Annemüller Gerolf, Manger Hans. 2013. “Processing of various adjuncts in beer production (1st ed.) ". Berlin, VLB : 1-80. [3] Bogdan Paulina, Kordialik-Bogacka Edyta. 2016. "Wpływ zastosowania syropu maltozowego jako zamiennika części słodu na aktywność przeciwutleniającą piw". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 : 20-23. [4] Bogdan Paulina, Kordialik-Bogacka Edyta. 2017. “Alternatives to malt in brewing". Trends in Food Science & Technology 65 : 1-9. [5] Bogdan Paulina, Kordialik-Bogacka Edyta. 2016. "β-glukan w brzeczkach otrzymanych z dodatkiem pseudozbóż lub syropu maltozowego". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 60 : 11-13. [6] Depraetere Sofie, Delavaux Filip, Coghe Stefan, Delvaux Freddy. 2004. “Wheat variety and barley malt properties: Influence on haze intensity and foam stability of wheat beer". Journal of the Institute of Brewing 110 : 200-206. [7] Glatthar Joseph, Heinisch Juergen, Senn Thomas. 2005. “Unmalted triticale cultivars as brewing adjuncts: effects of enzyme activities and composition on beer wort quality". Journal of the Science of Food and Agriculture 85 : 647-654. [8] Kordialik-Bogacka Edyta, Bogdan Paulina, Diowksz Anna. 2014. “Malted and unmalted oats in brewing". Journal of the Institute of Brewing 130 : 390-398. [9] Kunz Thomas, Müller Christian, Mato-Gonzales Delia, Methner Frank. 2012. “The influence of unmalted barley on the oxidative stability of wort and beer". Journal of the Institute of Brewing 118 : 32-39. [10] Poreda Aleksander, Czarnik Agata, Zdaniewicz Marek, Jakubowski Marek, Antkiewicz Piotr. 2014. “Corn grist adjunct - application an influence on the brewing process and beer quality". Journal of the Institute of Brewing 120 : 77-81. [11] Robinson Louise, Healy Peter, Stewart Doug, Eglinton Jason, Ford Chris, Evans David. 2007. “The identification of a barley haze active protein that influences beer haze stability: The genetic basis of barley malt haze active protein". Journal of Cereal Science 45 : 335-342. [12] Steiner Elizabeth, Auer Andrea, Becker Thomas, Gastl Martina. 2012. “Comparison of beer quality attributes between beers brewed with 100% barley malt and 100% barley raw material". Journal of the Science of Food and Agriculture 92 : 803-813. [13] Taylor John, Dlamini Bhekisisa, Kruger Johanita. 2013. “125th Anniversary review: The science of the tropical cereals sorghum, maize and rice in relation to lager beer brewing". Journal of the Institute of Brewing 119 : 1-14. [14] Vanderhaegen Bart, Neven Hedwig, Verachtert Hubert, Derdelinckx Guy. 2006. “The chemistry of beer aging - a critical review". Food Chemistry 95 : 357-381. [15] Yano Massaki, Back Werner, Krottenthaler Martin. 2008. “The impact of liquid adjuncts and barley on wort and beer quality". Brewing Science 61 : 10-24.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109564 "Wpływ surowców niesłodowa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH