Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 9
Zmodyfikowane struktury żelatynowe - alternatywny materiał na opakowania żywności
Modified Gelatin Structures as an Alternative Material for Food Packaging. Testing of Thermo-Physical and Mechanical Properties
10.15199/65.2017.9.7
Łukasz Prazner
Halina Podsiadło
Katarzyna Kozłowicz
nr katalogowy: 109284
10.15199/65.2017.9.7
Streszczenie
W pracy podjęto próbę pozyskania zmodyfikowanych struktur żelatynowych, z przeznaczeniem na opakowania żywności. Żele, po uprzednim przygotowaniu, poddano liofilizacji, a następnie zbadano ich właściwości termofizyczne. Dodatkiem modyfikującym strukturę były chrupki skrobiowe otrzymane w procesie ekstruzji. Jako materiału porównawczego w badaniach przewodności i dyfuzyjności cieplnej oraz wytrzymałości na rozciąganie użyto styropianu ekstrudowanego XPS, stosowanego obecnie m.in. w produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego.
Abstract
In the paper, the attempts to obtain modified gelatin structures for food packaging were described. After previous preparation, gels were subjected to lyophilisation process and then, their thermo-physical properties were tested. Starch crisps, as being obtained during extrusion process, were the structure-modifying addictive. The extruded XPS polystyrene, which is currently used in production of packages for food industry, was employed as a comparative material in thermal conductivity and diffusivity tests and in the tensile strength test.
Słowa kluczowe
żelatyna
liofilizacja
właściwości termofizyczne i mechaniczne
opakowania
artykuły spożywcze
Keywords
gelatin
lyophilization
thermo-physical and mechanical properties
packaging
food products
Bibliografia
[1] Bøgh Sørensen Lene. 2006. Recomendations for the processing and heading of frozen foods. Denmark: International Institute of Refrigeration. [2] Borowy Tomasz, Mariusz Kubiak. 2008. "Opakowania aktywne i inteligentne - nowe spojrzenie w przyszłość". Gospodarka Mięsna (3) : 32-34. [3] Cieślawski Andrzej, Tadeusz Drożdż. 1977. Badania własności mechanicznych materiałów ceramicznych. Warszawa: Wydawnictwo WEMA. [4] Ciurzyńska Agnieszka, Andrzej Lenart, Monika Siemiątkowska. 2011. "Wpływ odwadniania osmotycznego na barwę i właściwości mechaniczne liofilizowanych truskawek". Acta Agrophysica 17 (1) : 17-32. [5] Dyrektywa Rady i Parlamentu Europejskiego nr 94/62/EC z 20 grudnia 1994 r. w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. [6] Dyrektywa Rady nr 89/107/EWG z 21 grudnia 1988 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych państw członkowskich w zakresie dodatkowych środków, które mogą być stosowane do artykułów spożywczych.[7] Kędzierska Katarzyna, Zbigniew Pałacha. 2012. "Wpływ temperatury na właściwości sorpcyjne liofilizowanej marchwii". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84) : 73-83. [8] Korzeniowski Andrzej, Natalia Czaja-Jagielska. 2004. "Tendencje rozwoju opakowań produktów żywnościowych". Przemysł Spożywczy 58 (8) : 106-109. 12 [9] Kozak Wojciech, Ryszard Cierpiszewski. 2010. "Opakowania inteligentne". Przemysł Spożywczy 64 (3) : 36-38. [10] Kozłowicz Katarzyna, Dariusz Góral, Franciszek Kluza, Marek Domin, Zbigniew Kobus, Agnieszka Sagan, Łukasz Prazner. 2015. "Porowate struktury żelatynowe jako materiał na opakowania mrożonej żywności". Przemysł Chemiczny 94 (10) : 1742-1747. [11] Kramkowski Ryszard, Bogdan Stępień, Krzysztof Banasik. 2002. "Wpływ suszenia sublimacyjnego na wybrane właściwości mechaniczne pieczarek". Technica Agraria 1 (1) : 5-12. [12] Makała Halina. 2010. "Trendy na rynku opakowań do żywności. Opakowania aktywne i inteligentne". Opakowanie (11) : 23-25. [13] Malinowski Rafał. 2008. "Polimery biodegradowalne". Teka Kom. Bud. Ekspl. Masz. Elektrotech. Bud. - OL PAN: 103-106. [14] Malinowski Rafał. 2015. "Biotworzywa jako nowe materiały przyjazne środowisku naturalnemu". Inżynieria i Ochrona Środowiska (2) : 215-231. [15] Martyn Agnieszka, Zdzisław Targoński. 2010. "Antymikrobiologiczne opakowania żywności". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (72) : 33-44. 16] Mościcki Leszek, Leon Janssen, Marek Mitrus, Tomasz Oniszczuk, Andrzej Rejak, Stanisław Juśko. 2007. "Procesy ciśnieniowo-termiczne w przetwórstwie skrobi termoplastycznej". Acta Agrophysica 9 (2) : 431-442. [17] Nowacka Małgorzata, Aleksandra Fijałkowska. 2011. "Inteligentne opakowania - przykłady i zastosowanie". Opakowanie (5) : 64-69. [18] Paine Heather, Frank Paine. 1983. Handbook of food packaging. Glasgow: Leonard Hill. [19] Panfil-Kuncewicz Helena, Andrzej Kuncewicz, Monika Mieczkowska. 2011. "Postęp w pakowaniu produktów spożywczych". Przemysł Spożywczy 65 (7/8) : 57-61. [20] Peroń Stanisław, Mariusz Surma, Marcin Krajewski. 2008. "Wpływ zabiegu blanszowania na proces suszenia sublimacyjnego krajanki pietruszki". Inżynieria Rolnicza 5 (103): 167-172. [21] Pogorzelski Jerzy. 2000. "Ostrożnie z niestacjonarnymi badaniami przewodności cieplnej". Prace Instytutu Techniki Budowlanej - Kwartalnik 1 (113) : 38-52. [22] Prałat Karol, Andrzej Mrowiec, Adam Walczak. 2013. "Wyznaczanie przewodności cieplnej metodą "gorącego drutu". Inżynieria i Aparatura Chemiczna (4) : 368-369. [23] Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [24] Rytel Elżbieta, Agnieszka Nemś, Klaudia Kułakowska. 2013. "Wpływ temperatury podsuszania na zawartość glikoalkaloidów i azotanów (V) podczas laboratoryjnej produkcji suszu z ziemniaków gotowanych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (86): 191-203. [25] Sun Da-Wen. 2012. Handbook of frozen food processing and packaging. Boca Raton: Wydawnictwo CRC Press. [26] Trzcińska Maria. 2007. "Opakowania aktywne i inteligentne - w badaniach i w praktyce przemysłu spożywczego". Przegląd Piekarski i Cukierniczy (7) : 4-7.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109284 "Zmodyfikowane struktury ż..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH