Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Influence of alternating electromagnetic field exposure on photon emission of brew of selected plants
Wpływ oddziaływania pola elektromagnetycznego na emisję fotonową naparów wybranych roślin
10.15199/48.2023.03.20
Anna Miernik
Stepan Kovalyshyn
nr katalogowy: 142244
10.15199/48.2023.03.20
Streszczenie
Plants produce a wide range of bioactive principles and are a rich source of medicines. The demand for plant-based therapies is increasing in both developing and developed countries due to the growing recognition that they are natural, non-narcotic, readily biodegradable, pose minimal environmental risk, have no unwanted side effects and are readily available at affordable prices. The beneficial properties of herbs are due to the presence of phytochemicals. Many studies have shown that various herbal medicines are sources of a variety of molecules, many of which exhibit radical scavenging and antimicrobial properties that can defend the human body against pathogens, as well as cell oxidation reactions. The application of photon emission in food is mainly in food quality control. It can serve as a convenient tool for assessing the quality of various types of food. The purpose of this study was to determine the possibility of identifying changes in biological substance based on photon emission characteristics. In addition, to determine the variation in photon emission of infusions of selected herbs that were subjected to an alternating electromagnetic field. The study was conducted on selected usable varieties of herbs: lemon balm and mint. The highest photon emission from plant infusions was obtained when an electromagnetic field intensity of 40 mT was applied. The use of different intensity parameters and stimulation time modifies the structure of photon emission, thus giving the possibility to identify the degree of interaction.
Abstract
Rośliny wytwarzają szeroki wachlarz bioaktywnych zasad i stanowią bogate źródło leków. Zapotrzebowanie na terapie roślinne wzrasta zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych, ze względu na rosnące uznanie, że są to produkty naturalne, nie narkotyczne, łatwo ulegające biodegradacji, stanowiące minimalne zagrożenie dla środowiska, nie wywołują niepożądanych skutków ubocznych i są łatwo dostępne po przystępnych cenach. Dobroczynne właściwości ziół wynikają z obecności związków fitochemicznych. Wiele badań wykazało, że różne leki ziołowe są źródłem różnorodnych cząsteczek, z których wiele wykazuje właściwości zmiatające rodniki i przeciwbakteryjne, które mogą bronić organizm ludzki przed patogenami, a także reakcjami utleniania komórek. Zastosowanie emisji fotonowej w żywności polega głównie na kontroli jakości żywności. Może służyć jako wygodne narzędzie do oceny jakości różnego rodzaju żywności. Celem badań było określenie możliwości identyfikacji zmian w substancji biologicznej na podstawie charakterystyki emisji fotonowej. Ponadto określenie zróżnicowania w emisji fotonowej naparów wybranych ziół, które poddano oddziaływaniu zmiennego pola elektromagnetycznego. Badania przeprowadzono na wybranych użytkowych odmianach ziół: melisy i mięty. Najwyższą emisję fotonową z naparów roślinnych uzyskano przy zastosowaniu natężenia pola elektromagnetycznego wynoszącym 40 mT. Zastosowanie różnych parametrów natężenia oraz czasu stymulacji modyfikuje strukturę emisji fotonowej, dając tym samym możliwość identyfikacji stopnia odziaływania.
Słowa kluczowe
photon emission
brew
plants
electromagnetic field
Keywords
emisja fotonowa
napary
rośliny
pole elektromagnetyczne
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109124 "The Influence of Temperat..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - e-zeszyt (pdf) 2017-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
400.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna
540.00 zł brutto
500.00 zł netto
40.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - pakowanie i wysyłka
14.00 zł brutto
11.38 zł netto
2.62 zł VAT
(stawka VAT 23%)
554.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH