Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 8
Woda w przemyśle spożywczym analiza wybranych zastosowań
Water in the Food Industry - Analysis of Selected Applications
10.15199/65.2017.8.5
Emilia Janiszewska-Turak
Dominika Sierszak
Maria Hankus
Zbigniew Pałacha
nr katalogowy: 108783
10.15199/65.2017.8.5
Streszczenie
Woda jest stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, jest także niezbędną substancją do życia. W przemyśle sprawdza się podczas zabiegów mycia, dezynfekcji, obróbki termicznej, stanowi także reagent oraz rozpuszczalnik podczas reakcji chemicznych. Co więcej, jest to substancja zdolna do magazynowania i przenoszenia ciepła. Natomiast para wodna jest nieodzownym medium wielu procesów produkcji, przetwarzania, pakowania, transportu i dystrybucji żywności. Woda elektrolizowana z kolei stanowi doskonałe medium dezynfekujące. W artykule przedstawiono wybrane zastosowania wody w przemyśle spożywczym.
Abstract
Water is widely used in the food industry, and is also essential to life. In the industry, it is suitable for cleaning, disinfection, heat treatment, may be used as reagent and solvent for chemical reactions. Moreover, it is a substance capable of storing and transferring heat. Water vapor, on the other hand, is an indispensable element of all processes of production, processing, packaging, transport and distribution of food. Electrolyzed water, in turn, is an excellent disinfectant. The paper presents the selected applications of water in the food industry.
Słowa kluczowe
woda do picia
przemysł spożywczy
dezynfektant
woda elektrolizowana
Keywords
water for drinking
food industry
disinfectant
electrolysis water
Bibliografia
[1] Al-Haq Muhammad Imran, Wincent M. Gomez-Lopez. 2012. Electrolyzed oxidizing water. W Decontamination of fresh and minimally processed produced, 135-175. Edited by Gomez- -Lopez V.M. John Willey and Sons, Inc. [2] Brzozowska Anna, Jan Gawęcki. 2008. Woda w żywieniu i jej rola. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego. [3] Dzwolak Waldemar. 2013. "Woda elektrolizowana (EW) w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 67 (8) : 50-54. [4] Guentzel Jane L., Kang Liang Lam, Michael A. Callan, Stuart A. Emmons, Valgene L. Dunham. 2008. "Reduction of bacteria on spinach, lettuce, and surfaces in food service areas using neutral electrolyzed oxidizing water". Food Microbiology 25.1 : 36-41. [5] Janów Jarosław. 2012. "Wytwarzanie pary czystej". Gospodarka Mięsna 64 (8) : 26-27. [6] Kumirska Jolanta. 2010. Woda. W Analiza żywności, 14-18. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. [7] Leks-Stępień Janina. 2007. "Woda - substancja znana i nieznana". Przegląd Papierniczy 63 (4) : 213-215. [8] McJunkin Eugene F. 1982. Water and Human Health. United States Agency for International Development, Washington, DC. [9] Nawirska-Olszańska Agnieszka. 2012. "Czysta strefa". Agro Przemysł 523 (3) : 16-12. [10] Nawirska-Olszańska Agnieszka, Krzysztof Nawirski 2009. "Woda w przemyśle spożywczym". Agro Przemysł 414 (3) : 48-49. [11] Ovissipour Mahmoudreza, Hamzah M. Al-Qadiri, Shyam S. Sablani, Byju N. Govindan, Nivin Al- -Alami, Barbara Rasco. 2015. "Efficacy of acidic and alkaline electrolyzed water for inactivating Escherichia coli O104:H4, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Aeromonas hydrophila and Vibrio parahaemolyticus in cell suspensions". Food Control 53 : 117-123. [12] Poreda Aleksander, Aneta Walczak. 2015. "Jony magnezu obecne w wodzie technologicznej a stężenie jonów magnezu i cynku w brzeczce słodowej" Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny (6) : 18-20. [13] Rahman SME, Imran Khan, Deog-Hwan Oh. 2016. "Electrolyzed water as a novel sanitizer in the food industry: Current trends and future perspectives". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 15 : 471-450. [14] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [15] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. [16] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015 poz. 1989). [17] Sharp Kim A. 2001. Water: Structure and Properties. W Encyclopedia of Life Sciences, 1-7. John Wiley & Sons Ltd, Chichester. http://www.els.net (doi: 10.1038/npg.els.0003116). [18] Szamrej Izabela. 2011. "Woda w przemyśle spożywczym". Agro Przemysł 6 : 1-30. [19] United States Department of Agriculture (USDA). 2015. Electrolyzed water. Available from: http://www.ams.usda.gov/. dostęp 28 03 2017. [20] Zander Zymunt, Fabian Dajnowiec, Lidia Zander. 2010. "Woda w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 64 (11) : 27-31.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108783 "Woda w przemyśle spożywcz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH