Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Owies jako źródło składników odżywczych o charakterze prozdrowotnym
Oat as a source of health promoting nutrients Abstract
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 108632
Streszczenie
Potrzeba polepszania jakości pożywienia przyczynia się do popularyzacji owsa, jako surowca do produkcji żywności. Ponadto coraz szersze zastosowanie znajduje w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Różnorodne możliwości jego zagospodarowania wiążą się z jego składem chemicznym. W porównaniu do innych zbóż, owies jest cennym źródłem składników odżywczych i nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych. Zawiera znaczną ilość białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin. Dzięki swoim szczególnym właściwościom, owies może być spożywany również przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego i krwionośnego. Wprowadzenie tego zboża do codziennego spożycia ma duże znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych.
Abstract
The need to improve the quality of food contributes to the popularization of oats as a raw material for food production. In addition, it is increasingly used in the pharmaceutical and cosmetic industries. The varied possibilities of its development are related to its chemical composition. Compared to other cereals, oats are a reach source of nutritional and non-nutritious components with health promoting value. It contains a significant amount of protein with well-balanced amino acid composition, unsaturated fatty acids, minerals and vitamins. Because of its special properties, oats can also be consumed by people suffering from digestive and circulatory system disorders. Inclusion of this cereal for daily consumption is of great importance in the prevention of diet-related diseases.
Słowa kluczowe
owies
składniki odżywcze
profilaktyka
Keywords
oats
nutrients
prophylaxis
Bibliografia
[1] Ahokas H., E. Heikkila, M.L. Alho. 2005. Variation in the ratio of oat (Avena) protein fractions of interest in coeliac grain diets. Genetic Resources and Crop Evolution, 52: 813-819. [2] Benchekroun M., R. Manzali, M. Bouksaim, M. Bendaou, A. Zouahri, A. Douaik, & N. Saidi. 2014. Evaluation of Technological Potential of New Developed Moroccan Hexaploid Oat Lines. International Journal of Engineering, 3(7). [3] Biel W., K. Bobko, R. Maciorowski. 2009, Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain, Journal of Cereal Science, 49, 413-418. [4] Boros D., A. Fraś. 2015. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne ziarna odmian zbóż i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i rozprawy naukowe, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 49/2015. [5] Fortuna T., L. Juszczak. 2000. Wybrane właściwości skrobi różnego pochodzenia. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 367, 39-50. [6] H oover R., C. Smith, Y . Zhou, R. Ratnayake. Physicochemical properties of Canadian oat starches. Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Polymers 52 (2003) 253-261. [7] Moisio T., P. Forssell, R. Partanen, A. Damerau, S.E. Hill. 2015. Reorganisation of starch, proteins and lipids in extrusion of oats Journal of Cereal Science 64, 48-55. [8] Ovando-Martínez M., K. Whitney, B.L. Reuhs, D.C. Doehlert, S. Simsek. 2013. Effect of hydrothermal treatment on physicochemical and digestibility properties of oat starch, Food Research International, Volume 52, Issue 1, Pages 17-25. [9] Shimabukuro R.H., D.G. Davis, L. Barry. 2001. The Effect of Diclofop-Methyl and Its Antagonist, Vitamin E, on Membrane Lipids in Oat (Avena sativa L.) and Leafy Spurge (Euphorbia esula L.), Pesticide Biochemistry and Physiology 69, 13-26. [10] Tuori M., K. Kuoppala, J. Valaja, E. Aimonen, E. Saarisalo, P. Huhtanen. 2002. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset 2002. MTT, Jokioinen. Internet document available in: http://www.agronet.fi/rehutaulukot/. [11] Valentine J., R.W. Welch.1995. The Oat Crop, Chapman & Hall, London, pp. 504-527. [12] Xu Chao, Lv Junli, You Shuiping, Zhao Qiong, Chen Xingyun, Hu Xinzhong 2013. Supplementation with oat protein ameliorates exercise-induced fatigue in mice, Food Funct., 4, 303-309. [13] Y oungs, V.L.. 1986. Oats: chemistry and technology, Oat lipids and lipid-related enzymes. pp. 205-226 [14] Zhou M., K. Robards, M. Glennie-Holmes & S. Helliwell.1998. Structure and pasting properties of oat starch. Cereal Chemistry, 75, 273-281.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108632 "Owies jako źródło składni..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH