Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7-8
Zastosowanie olejków eterycznych w foliach biopolimerowych
Essential oils in biopolymer films and their application
10.15199/2.2017.7-8.2
Monika JACKOWSKA
Elżbieta PISULEWSKA
Ewelina JAMRÓZ
nr katalogowy: 108376
10.15199/2.2017.7-8.2
Streszczenie
Aby ograniczyć stosowanie dodatków chemicznych w przemyśle spożywczym, rośnie zainteresowanie połączeniami folii biopolimerowych z olejkami eterycznymi o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Zmiany w kierunku włączenia środków przeciwdrobnoustrojowych do opakowania, a nie bezpośrednio do produktów żywnościowych, spowodowały zwiększenie aktywności badań nad tego typu opakowaniami. W pracy przeglądowej przedstawiono zastosowanie olejków eterycznych do folii na bazie biopolimerów.
Abstract
By striving for a limited use of chemical additives in the food industry, one can observe an increasing interest in combining biopolymer films with essential oils of bactericidal and anti-oxidative properties which have no negative influence on human life. The changes towards incorporating anti-microbials into a packaging and not directly into food products have resulted in an increased number of studies on such packagings. This paper provides the review of literature on the application of biopolymers films with essential oils.
Bibliografia
[1] Ghasemlou M., Aliheidari N., Fahmi R., Shojaee-Aliabadi S., Keshavarz B., Cran M.J., Khaksar R. 2013. Physical, mechanical and barrier properties of corn starch films incorporated with plant essential oils. Carbohydrate Polymers, 98: 1117:1126. [2] de Moura M.R., Mattoso L.H.C., Zucolotto V. 2012. Development of cellulosebased bactericidal nanocomposites containing silver nanoparticles and their use as active food packaging. Journal of Food Engineering, 109: 520-524. [3] Viuda-Martos M., Mohamady M. A., Fernandez-Lopez J., Abd ElRazik K. A., Omer E. A., Perez-Alvarez J. A., i in. 2011. In vitro antioxidant and antibacterial activities of essential oils obtained from Egyptian aromatic plants. Food Control, 22: 1715-1722. [4] Atares L., Chiralt A. 2016. Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging. Trends in Food Science & Technology, 48: 51-62. [5] Martucci J.F., Gende L.B., Neira L.M., Ruseckaite R.A. 2015. Oregano and lavender essential oils as antioxidant and antimicrobial additives of biogenic gelatin films. Industrial Crops and Products, 71: 205‒213. [6] Viuda-Martos M., El Gendy N. G. S., Sendra E., Fernandez- Lopez J., El-Razik K.A.A., El-Sayed A., i in., 2010. Chemical composition and antioxidant and anti-listeria activities of essential oils obtained from some Egyptian plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58: 9063-9070. [7] Viuda-Martos M., Ruiz-Navajas Y., Fernàndez-López J., Pérez-Álvarez J. A. 2008. Antibacterial activity of different essential oils obtained from spices widely used in Mediterranean diet. International Journal of Food Science & Technology, 43: 526-531 [8] Ponce A. G., Roura S. I., del Valle C. E., Moreira M. R. 2008. Antimicrobial and antioxidant activities of edible coatings enriched with natural plant extracts: in vitro and in vivo studies. Postharvest Biology and Technology, 49: 294-300. [9] Cha D.S., Chinnan M.S., 2004. Biopolymer-based antimicrobial packaging: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 44: 223-237. [10] Avila-Sosa R., Palou E., López-Malo A. 2016. Essential Oils Added to Edible Films. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, 15: 149-154. [11] Alves-Silva J. M., Dias dos Santos S. M., Pintado M. E., Perez-Alvarez J. A., Fernandez-Lopez J., Viuda-Martos M. 2013. Chemical composition and in vitro antimicrobial, antifungal and antioxidant properties of essential oils obtained from some herbs widely used in Portugal. Food Control, 32 (2): 371-378. [12] Ruiz-Navajas Y., Viuda-Martos M., Sendra E., Perez- -Alvarez J. A., Fernandez-Lopez J. 2013. In vitro antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with Thymus moroderi or Thymus piperella essential oils. Food Control, 30: 386-392. [13] Burt S. 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods: A review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253. [14] Gende L.B., Maggi M., van Baren C., di Leo Lira A., Bandoni A., Fritz R., Eguaras M., 2010. Antimicrobial and miticide activities of Eucalyptus globulus essential oils obtained from different Argentine regions. Spanish Journal of Agricultural Research, 8 (3): 642-650. [15] Avila-Sosa R., Palou E., Jiménez Munguía M.T., Nevárez- Moorillón G.V., Navarro Cruz A.R., Aurelio López- Malo A. 2012. Antifungal activity by vapor contact of essential oils added to amaranth, chitosan, or starch edible films. International Journal of Food Microbiology, 153: 66‒72. [16] Ojagh S.M., Rezaei, M., Razavi S.H., Hosseini S.M.H. 2010. Development and evaluation of a novel biodegradable film made from chitosan and cinnamon essential oil with low affinity toward water. Food Chemistry, 122: 161-166. [17] Maqbool M., Ali A., Alderson P.G., Mohamed M.T.M., Siddiqui Y., Zahid N., 2011. Postharvest application of gum arabic and essential oils for controlling anthracnose and quality of banana and papaya during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 62: 71-76. [18] Tzortzakis N., 2009. Impact of cinnamon oil enrichment on microbial spoilage of fresh produce. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 10: 97-102. [19] Nur Hanani Z.A., Roos Y.H., Kerry J.P. 2014. Use and application of gelatin as potential biodegradable packaging materials for food products. International Journal of Biological Macromolecules, 71: 94-102. [20] Tongnuanchan, P., Benjakul, S., Prodpran, T. 2012. Properties and antioxidant activity of fish skin gelatin film incorporated with citrus essential oils. Food Chemistry, 134 (3): 1571-1579. [21] Ahmad M., Benjakul S., Prodpran T., Agustini T. W. 2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leather jacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids, 28 (1): 189-199. [22] Perdones A., Sánchez-González L., Chiralt A., Vargas M., 2012. Effect of chitosan-lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biology and Technlogy, 70: 32-41. [23] Sánchez-González L., Pastor C., Vargas M., Chiralt A., González-Martínez C., Cháfer M., 2011. Effect of hydroxypropylmethylcellulose and chitosan coatings with and without bergamot essential oil on quality and safety of cold-stored grapes. Postharvest Biology and Technology, 60: 57-63. [24] Sánchez-González L., Vargas M., Gonzalez-Martínez C., Chiralt A., Chafer M. 2009. Characterization of edible films based on hydroxypropylmethylcellulose and tea tree essential oil. Food Hydrocolloids, 23 (8): 2102-2109. [25] Deans S.G., Ritchie G., 1987. Antibacterial properties of plant essential oils. International Journal of Food Microbiology, 5: 165-180. [26] Bagamboula C.F., Uyttendaele M., Debevere J. 2004. Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool and p-cymene towards Shigellasonnei and S. flex. Food Microbiology, 21: 33-42. [27] Benavides S., Villalobos-Carvajal R., Reyes, J.E. 2012. Physical, mechanical and antibacterial properties of alginate film: effect of the crosslinking degree and oregano essential oil concentration. Journal of Food Engineering, 110 (2): 232-239. [28] Oussalah, M., Caillet, S., Salmiéri, S., Saucier, L., Lacroix, M., 2004. Antimicrobial and antioxidant effects of milk protein-based film containing essential oils for the preservation of whole beef muscle. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52: 5598-5605. [29] Seydim A.C., Sarikus G. 2006. Antimicrobial activity of whey protein based edible films incorporated with oregano, rosemary and garlic essential oils. Food Research International, 39: 639-644. [30] Zinoviadou K. G., Koutsoumanis K. P., Biliaderis C. G. 2009. Physico-chemical properties of whey protein isolate films containing oregano oil and their antimicrobialaction against spoilage flora of fresh beef. Meat Science, 82: 338-345. [31] Gomez-Estaca J., Bravo L., Gomez-Guillen M. C., Aleman A., Montero, P. 2009. Antioxidant properties of tuna-skin and bovine-hide gelatin films induced by the addition of oregano and rosemary extracts. Food Chemistry, 112: 18-25. [32] Maizura M., Fazilah A., Norziah M.H., Karim A.A., 2007. Antibacterial activity and mechanical properties of partially hydrolyzed sago starch-alginate edible film containing lemongrass oil. Journal of Food Science, 72: 324-330. [33] Wu J., Chen S., Ge S., Miao J., Li J., Zhang Q. 2013. Preparation, properties and antioxidant activity of an active film from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) skin gelatin incorporated with green thea extract, Food Hydrocolloids 32 (1): 42-51. [34] Siripatrawan U., Harte B. R. 2010. Physical properties and antioxidant activity of an active film from chitosan incorporated with green tea extract. Food Hydrocolloids, 24: 770-775.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108376 "Zastosowanie olejków eter..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2017-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH