Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7
Raki słodkowodne w Polsce potencjał surowcowy, wartości odżywcze, aspekty technologiczne
Freshwater Crayfish in Poland – Raw Material Potential, Nutritional Values, Technological Aspects
10.15199/65.2017.7.7
Natalia Śmietana
Remigiusz Panicz
Przemysław Śmietana
nr katalogowy: 108067
10.15199/65.2017.7.7
Streszczenie
W branży przetwórczej coraz częściej uwagę przyciągają surowce pozyskiwane z organizmów, które ze względu na rozmaite, czasami problematyczne aspekty związane z dostępnością, przetwórstwem bądź zagospodarowaniem uzysku straciły w swoim czasie na atrakcyjności. Grupą takich organizmów w Polsce są raki słodkowodne. Obecnie w wodach Polski występują cztery gatunki raków: szlachetny (Astacus astacus), błotny (Astacus (Pontastacus) leptodactylus), pręgowaty (pręgowany) (Orconectes limosus) oraz sygnałowy (Pacifastacus lenisculus). Stale rosnące wymagania współczesnego konsumenta oraz nowoczesne rozwiązania technologiczne spowodowały, że organizmy te są uważane za potencjalne źródło surowców jadalnych i niejadalnych. Mięso raków charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu (0,8-2,8%) i stosunkowo wysoką zawartością białka (18-20%). Jednakże ze względu na ograniczoną ilość mięsa (12-18%) poszukuje się sposobów ich skuteczniejszego wykorzystania. Dlatego też obecnie szuka się sposobów efektywnego zagospodarowania pancerzy raków jako źródła barwników (astaksantyna), biopolimerów (chitozan) bądź koncentratów białkowych, które produkuje się z oddzielonych fragmentów miękkich raka. Aby określić realne możliwości przemysłowego wykorzystania raków, należy zweryfikować potencjał surowcowy, rozważyć konieczność stosowania rozwiązań technologicznych umożliwiających łatwe odzyskanie surowca mięsnego oraz zagospodarowanie produktów ubocznych, a także przeprowadzić dogłębną analizę ekonomiczną.
Abstract
More than ever, today processing industry seeks for new solutions to extract various products from diverse organisms, which due to numerous and problematic issues (constant availability, lack of technological solutions, handling and processing problems) were abandoned in the past. Within this group, species of freshwater crayfish play a substantial role, and in Poland four species from this group exist: noble crayfish (Astacus astacus), narrow- -clawed crayfish (Astacus (Pontastacus) leptodactylus), spiny-cheek crayfish (Orconectes limosus) and signal crayfish (Pacifastacus lenisculus). Growing expectations of the contemporary customers and innovative technological solutions lead to situation in which crayfish are regarded as potential source of edible and inedible raw materials. Crayfish flesh has a low fat content (0.8-2.8%) and is relatively rich in protein (18-20%). However, due to low meat share (12-18%) science and industry initiatives quest for efficient methods to utilize by-products as, to a some extent, it was designed for processing of carapace (biopolymer chitosane, pigment astaxanthin) and protein concentrates produced from extracted soft parts of crayfish. In order to fully evaluate availability of crayfish raw material it is crucial to define year- -round availability of crayfish, develop or redesign technological solutions to extract crayfish meat and process by-products, and what most important perform an economic analysis.
Słowa kluczowe
rak szlachetny
Astacus astacus
produkty uboczne
chitozan
astaksantyna
Keywords
noble crayfish
Astacus astacus
by-products
chitosane
astaxanthin
Bibliografia
[1] Ackefors H., J. Castell, I-L. Örde-Öström. 1997. "Preliminary results on the fatty acid composition of freshwater crayfish. Astacus astacus and Pacifastacus leniusculus, held in captivity". Journal of the world aquaculture society 28 : 97-105. [2] Baek H.H., K.R. Cadwallader. 1996. "Volatile Compounds in Flavor Concentrates Produced from Crayfish-Processing By products with and without Protease Treatment". Journal of Agricultural and Food Chemistry 44 : 3262-3267. [3] Felix M., A. Romero, T. Rustad, A. Guerrero. 2017. "Physicochemical, microstructure and bioactive characterization of gels mad from crayfish protein". Food Hydrocolloids 63 : 429-436. [4] Krzywosz T., W. Białokoz, Ł. Chybowski, M. Szczepkowski, D. Ulikowski. 2002. Crayfish - materials for participants of the course about crayfish farming. Giżycko: Instytut Rybactwa Śródlądowego, Zakład Rybactwa Jeziorowego : 40. [5] Meyers S.P., H.M. Chen, H.K. No, K.S. Lee. 1990. "An integrated approach to recovery and utilization of Louisiana crawfish processing wastes". In Making Profits out of Seafood Wastes, Proceeding of the International Conference on Fish By-products,161-171 Anchorage, AK, USA. [6] Polska Czerwona Księga Zwierząt Zagrożonych: http://www.iop.krakow.pl/pckz/opis. asp?id=151&je=pl (dostęp: 28.02.2017). [7] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz.U. 2003 nr 17 poz. 160). [8] Spychaj M. 2009. "Ieiunium Polonicum, czyli post na modłę polską w XVII i XVIII wieku". Mówią Wieki 599 (12) : 78-82. [9] Stachowiak B., Z. Czarnecki. 2006. "Drożdże Phaffia rhodozyma jako potencjalne źródło naturalnej astaksantyny". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 47 (2) : 17-28. [10] Stanek M., Z. Borejszo, J. Dąbrowski, B. Janicki. 2011. "Fat and cholesterol content and fatty acid profiles in edible tissues of spiny-cheek crayfish (Orconectes limosus Raf.) from Lake Gopło (Poland)". Archives of Polish Fisheries 19 (4) : 241-278. [11] Stanek M., Z. Borejszo, J. Dąbrowski, B. Janicki. 2013. "Impact of sex and size range on fat, cholesterol content, and fatty acid profiles in edible tissues of spiny-cheek crayfish (Orconectes limosus Raf.) from Lake Gopło (Poland)". Archives of Polish Fisheries 21(4) : 260-270. [12] Stanek M., B. Kupcewicz, J. Dąbrowski, B. Janicki. 2010. "Ocena zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych w mięsie raka pręgowatego (Orconectes limosus Raf.) z rzeki Brdy i jeziora Gopło". Journal of Central European Agriculture 11 (3) : 297-304. [13] Struszczyk M.H. 2002. "Chitin and Chitosan. Part II Applications of Chitosan". Polimery 47 (6) : 396-403. [14] Strużyński W. 2001. "Raki w wodach Polski - ich dramaty i kariery". Salamandra. Magazyn przyrodniczy 14 (1). [15] Swahn J.Ö. 2004. "The cultural history of crayfish". Bulletin Français De La Pêche Et De La Pisciculture 372-373 : 243-251. [16] Śmietana P. 2008. "Chronimy raki rodzime". Charzykowy. Zaborski Park Krajobrazowy. [17] Śmietana P. 2014. "Uwarunkowania rozmieszczenia i mechanizmy konkurencji międzygatunkowej raka szlachetnego (Astacus astacus L.) i raka pręgowatego (Orconectes limosus Raf.)". Praca habilitacyjna. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin, Polska. [18] Śmietana P. 2016. Pomorski zwrotnik Raka. Monografia. Słupsk: Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych. [19] Walkowiak D. 1979. "Production of semi-finished canned products of crayfish, their stability, and nutritive values". Master’s thesis. Agricultural University, Poznań, Poland.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108067 "Raki słodkowodne w Polsce..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH