Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 6
Glikozydy stewiolowe właściwości technologiczne i wykorzystanie w produktach rynkowych
Steviol Glycosides - Technological Properties and their Application in Market Products
10.15199/65.2017.6.7
Marlena Pielak
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 106758
10.15199/65.2017.6.7
Streszczenie
Celem pracy jest przedstawienie właściwości technologicznych glikozydów stewiolowych, możliwości ich wykorzystania w produktach spożywczych oraz ocena dostępności wyrobów słodzonych glikozydami na polskim rynku. Właściwości technologiczne glikozydów stewiolowych omówiono na podstawie literatury. Dostępność produktów słodzących oraz innych produktów spożywczych zawierających glikozydy stewiolowe oceniono na podstawie oferty wybranych skle-pów detalicznych i sprzedaży internetowej. Na przykładzie oferty rynku warszawskiego można stwierdzić, że na polskim rynku jest niewielki wybór produktów z udziałem glikozydów stewiolowych. Obejmuje ona głównie słodziki, wyroby czekoladowe oraz napoje bezalkoholowe, których wartość energetyczną obniżono średnio o ok. 30%. Wydaje się, że rynek produktów z udziałem glikozydów stewiolowych ma duże możliwości dalszego rozwoju.
Abstract
The aim of this paper is to present the technological properties of steviol glycosides, the possibilities of their use in food products, as well as the assessment of the availability of products with glycosides on the Polish market. The technological properties of steviol glycosides were discussed on the basis of literature data. The availability of sweeteners and other food products containing steviol glycosides was determined on the basis of the offer of the selected retail stores and on-line sales. On the example of the Warsaw market offer, it can be stated that there is a small assortment of products with steviol glycosides on the Polish market. It mainly includes sweeteners, chocolate products and soft drinks, whose energy value (calories) has been decreased by an average of about 30%. It seems that the market of products sweetened with steviol glycosides has a great potential to be further developed.
Słowa kluczowe
rynek żywności
żywność
glikozydy stewiolowe
właściwości
Keywords
food market
food
steviol glycosides
properties
Bibliografia
[1] Abelyan Varuzhan, Avetik Markosyan, Lidia Abelyan. 2012. Process for manufacturing a sweetener and use therof. USA Patent 8293307 B2. [2] Bugaj B., T. Leszczyńska, M. Pysz, A. Kopeć, J. Pacholarz, K. Pysz-Izdebska. 2013. "Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni". Żywność. Nauka, Technologia. Jakość 88 (3) : 27-38. [3] Cadena Rafael Silva, Adriano Gomes Cruz, Rubens Rolin Netto, Wellington Freitas Castro, José de Assis Fonseca Faria, Helena Maria André Bolini. 2013. "Sensory profile and physicochemical characteristics of mango nectar sweetened with high intensity sweeteners throughout storage time". Food Research International 54 (2) : 1670-1679. [4] Cardello Helena Maria André Bolini, Maria Aparecida P.A. Da Silva, Maria Helena Damásio. 1999. "Measurement of the relative sweetness of stevia extract, aspartame and cyclamate/saccharin blend as compared to sucrose at different concentrations". Plant Foods for Human Nutrition 54 (2) : 119-129. [5] Catharino Rodrigo R., Leonardo Silva Santos. 2012. "On-line monitoring of stevioside sweetener hydrolysis to steviol in acidic aqueous solutions". Food Chemistry 133 : 1632-1635. [6] Chatsudthipong Varanuj, Chatchai Muanprasat. 2009. "Stevioside and related compounds: Therapeutic benefits beyond sweetness". Pharmacology & Therapeuteutics 121 : 41-54. [7] Delwiche Jeannine. 2004. "The impact of perceptual interactions on perceived flavor". Food Quality and Preference 15 (2) : 137-146. [8] European Food Safety Authority (EFSA). 2010. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal 8 (4) : 1537. [9] Fernandes Fabiano AN., Sueli Rodrigues. 2007. "Use of ultrasound as pre-treatment for drying of fruits: dehydration of banana". Journal of Food Engineering 82 : 261-267. [10] Guggisberg Dominik, Patrizia Piccinali, K. Schreier. 2011. "Effects of sugar substitution with Stevia, Actilight and Stevia combinations or Palatinose on rheological and sensory characteristics of low-fat and whole milk set yoghurt". International Dairy Journal 21 (9) : 636-644. [11] Guideline: Sugars intake for adults and children. 2015. Geneva: WHO. [12] Kłosiewicz-Latoszek Longina, Barbara Cybulska. 2011. "Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (2) : 181-186. [13] Kobus-Moryson Małgorzata, Anna Gramza-Michałowska. 2015. "Directions on the use of stevia leaves (Stevia rebaudiana) as an additive in food products". Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 14 (1) : 5-13. [14] Kroyer Gerhard. 2010. "Stevioside and Stevia-sweetener in food: application, stability and interaction with food ingredients". Journal fűr Verbraucherschutz und Lebesmittelschicherheit 5 (2) : 225-229. [15] Lebiedzińska Anna. 2008. "Węglowodany w diecie człowieka". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLI (3) : 215-218. [16] Lemus-Mondaca Roberto, Antonio Vege-Gálvez, Liliana Zura-Bravo, Ah-Hen Kong. 2011. "Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects". Food Chemistry 132 : 1121-1132. [17] Lisak Katarina, Maja Lenc, Irena Jelkičić, Rajka Božanić. 2012. "Sensory evaluation of the strawberry flavored yoghurt with stevia and sucrose addition". Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 7 (Special) : 39-43. [18] Miśkiewicz Karolina, Justyna Rosicka-Kaczmarek, Ewa Nebesny. 2012. "Substancje słodzące w produktach spożywczych". Przemysł Piekarski i Cukierniczy 60 (2) : 58-59. [19] Pajka Magdalena, Andrzej Janicki, Ewa Czarniecka-Skubina. 2015. "Wykorzystanie stewii do kształtowania innowacyjnego wyrobu cukierniczego o obniżonej zawartości cukru". Zeszyty Naukowe WSTiJO Turystyka i Rekreacja 1 (15) : 173-194. [20] Prakash Indra, John F. Clos, Venkata Sai Prakash Chaturvedula. 2012. "Stability of rebaudioside A under acidic conditions and its degradation products". Food Research International 48 : 65-75. [21] Roczniki Statystyczne 1971-2015. 1972-2016. Warszawa: GUS. [22] Rodrigues Sueli, Fabiano A.N. Fernandes. 2007. Ultrasound in fruit processing. W New Food Engineering Research Trends, 103-135. New York: Nova Science Publishers, Happauge. [23] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. 2010, nr 232, poz. 1525. [24] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. 2011, nr 91, poz. 525. [25] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16. [26] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzania Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych. Dz. Urz. UE 12.11.2011, L295: 205-211. [27] Świerczek Urszula, Alicja Borowiecka, Joanna Feder-Kubis 2016. "Struktura, właściwości i przykłady zastosowań syntetycznych substancji słodzących". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (107) : 15-25. [28] Świąder Katarzyna, Bożena Waszkiewicz-Robak, Franciszek Świderski. 2011. "Substancje intensywnie słodzące - korzyści i zagrożenia". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (3) : 392 396. [29] Wölwer-Rieck Ursula, Werner Tomberg, Andreas Wawrzun. 2010. "Investigations on the Stability of Stevioside and Rebaudioside a in Soft Drinks". Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (23) : 12 216-12 220. [30] Zahn Susann, Anne Forker, Lydia Krűgel, Harold Rohm, 2013. "Combined use of rebaudioside A nad fibres for partial sucrose replacement in muffins". LWT - Food Science and Technology 50 (2) : 695-701
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 106758 "Glikozydy stewiolowe właś..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH