Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 6
Superfood aspekty prawne i żywieniowe
Superfood - Legal and Nutritional Aspects
10.15199/65.2017.6.3
Anna Gramza-Michałowska
Bartosz Kulczyński
Marzena Grdeń
nr katalogowy: 106752
10.15199/65.2017.6.3
Streszczenie
Ostatnie lata cechuje dynamiczny rozwój nowych trendów żywieniowych, wśród których najpopularniejszy wydaje się trend spożywania żywności kreowanej jako superfood. Na rynku produktów spożywczych znajduje się wiele surowców i przetworów, które są propagowane jako remedium na błędy żywieniowe, nieodpowiedni styl życia oraz oferujące konsumentowi dobrostan i długowieczność. Choć promowane są głównie egzotyczne produkty superfood, warto zwrócić szczególną uwagę na rynek lokalny, oferujący produkty o walorach żywieniowych i prozdrowotnych.
Abstract
The recent years have been characterized by the dynamic development of new food trends, among which the trend of consuming superfood seems to be the most popular. The food market offers a variety of raw materials and products that are advertised as remedies for dietary mistakes, improper lifestyle, and offering the consumer a wellbeing and longevity.Despite the promotion of exotic superfood products, a special attention should be paid to the local market, offering a wide range of products with high nutritional and health-promoting benefits.
Słowa kluczowe
superfood
superżywność
związki bioaktywne
działanie prozdrowotne
Keywords
superfood
bioactive compounds
health- -promoting effect
Bibliografia
[1] Adolfsson O., M.S. Nikbin, R.M. Russell. 2004. "Yogurt and gut function". American Journal of Clinical Nutrition 80 : 245-56. [2] Al-Sheraji S.H., A. Ismail, M.Y. Manap, S. Mustafa, R.M. Yusof, F.A. Hassan. 2013 "Prebiotics as functional foods: a review". Journal of Functional Foods 5 : 1542-1553. [3] Cardoso Carraro J.C., M.I. de Souza Dantas, A.C. Rocha Espeschit, H. Stampini Duarte Martino, S.Machado Rocha Ribeiro. 2012. "Flaxseed and human health: reviewing benefits and adverse effects". Food Reviews International 2 8 : 203-230. [4] Chang S.K., C. Alasalvar, B.W. Bolling, F. Shahidi. 2016. "Nuts and their co-products: the impact of processing (roasting) on phenolics, bioavailability, and health benefits - a comprehensive review". Journal of Functional Foods 26 : 88-122. [5] Clifford T., G. Howatson, D.J. West, E.J. Stevenson. 2015. "The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease". Nutrients 7 : 2801-2822. [6] Daugherty B. 2011. "Superfoods: the healthiest foods on the planet". Journal of Nutrition Education and Behavior 43 (3) : 207.e7. [7] Farnham M.W., P.E. Wilson, K.K. Stephenson, J.W. Fahey. 2004. "Genetic and environmental effects on glucosinolate content and chemoprotective potency of broccoli". Plant Breeding 123 (1) : 60-65. [8] Fernandes I., A. Faria, C. Calhau, V. de Freitas, N. Mateus. 2014. "Bioavailability of anthocyanins and derivatives". Journal of Functional Foods 7 : 54-66. [9] Hancock R.D., G.J. McDougall, D. Stewart. 2007. "Berry fruit as ‘superfood’: hope or hype? " Biologist 54 (2) : 73-79. [10] Hyson D.A. 2011. "A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health". Advances in Nutrition 2 : 408-20. [11] Hyun T.K., K.I. Jang. 2016. "Apple as a source of dietary phytonutrients: an update on the potential health benefits of apple". EXCLI Journal 15 : 565-569. [12] Ilic D., K.M. Forbes, C. Hassed. 2011. "Lycopene for the prevention of prostate cancer". Cochrane Database of Systematic Reviews 11 : CD008007. [13] Khalesi S., C. Irwin, M. Schubert. 2015. "Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials". Journal of Nutrition 145 (4) : 758-765. [14] Kim J., J. Kim, J. Shim, C.Y. Lee, K.W. Lee, H.J. Lee. 2014. "Cocoa phytochemicals: recent advances in molecular mechanisms on health". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 54 (11) : 1458-1472. [15] Koutsos A., K.M. Tuohy, J.A. Lovegrove. 2015. "Apples and cardiovascular health - is the gut microbiota a core consideration?". Nutrients 7 : 3959-3998. [16] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska, A. Sidor. 2016. "Quercetin - a flavonoid with a high health-promoting potential". Nauka Przyroda Technologie 10 (3) : #29. [17] Kwiatkowska E., S. Bawa. 2007. "Glukozynolany w profilaktyce chorób nowotworowych - mechanizmy działania". Roczniki PZH 58 (1) : 7-13. [18] Llorent-Martínez E.J., M.L. Fernández-de Córdova, P. Ortega-Barrales, A. Ruiz-Medina 2013. "Characterization and comparison of the chemical composition of exotic superfoods". Microchemical Journal 110 : 444-451. [19] Lunn J. 2006. "Facts behind the headlines. Superfoods". British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin 31 : 171-172. [20] Manach C., G. Williamson, C. Morand, A. Scalbert, C. Rémésy. 2005. "Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies". American Journal of Clinical Nutrition 81 : 230S-242S. [21] Orgeron R. II, A. Corbin, B. Scott. 2016. "Sauerkraut: a probiotic Superfood". Functional Foods in Health and Disease 6 (8) : 536-543. [22] Palani K., B. Harbaum-Piayda, D. Meske, J.K. Keppler, W. Bockelmann, K.J. Heller, K. Schwarz. 2016. "Influence of fermentation on glucosinolates and glucobrassicin degradation products in sauerkraut. Food Chemistry 190 : 755-762. [23] Rozin P. 2005. "The meaning of food in our lives: a cross-cultural perspective on eating and well-being". Journal of Nutrition Education and Behavior 37 (Suppl. 2) : S107-S112. [24] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Dz.U. UE L 404/9 z 30.12.2006. [25] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, Dz.U. UE L 136/1 z 25.5.2012. [26] Shahidi F. 2015. "Omega-3 fatty acids and marine oils in cardiovascular and general health: A critical overview of controversies and realities". Journal of Functional Foods 19 : 797-800. [27] Udeh H.O., K.G. Duodu, A.I.O. Jideani. 2017. "Finger millet bioactive compounds, bioaccessibility, and potential health effects - a review". Czech Journal of Food Sciences 35 : 7-17. [28] Vendrame S., C. Del Bo’, S. Ciappellano, P. Riso, D. Klimis-Zacas. 2016. "Berry fruit consumption and metabolic syndrome". Antioxidants (Basel) 5 (4) : 34. [29] Wolfe D. 2015. "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości". Vivante.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 106752 "Superfood aspekty prawne ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH