Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 2)
The use of ozone in the preservation of grain (part 2)
Tomas z Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 106432
Streszczenie
Włączenie technologii ozonowania w przechowywaniu ziarna zbóż pozwala na przedłużenie wartości użytkowej ziarna. Ozonowanie, poza skutecznym ograniczeniem wszystkich niekorzystnych przemian biochemicznych, rozwojem i działalnością mikroorganizmów oraz szkodników owadzich, przyczynia się do zachowania, a nawet polepszenia właściwości technologicznych ziarna. Ponadto, ozon może być wykorzystany jako czynnik redukujący poziom pestycydów. W kontynuacji artykułu, którego 1 część opublikowano w PZM 2/17, omówione zostały aspekty związane z wpływem ozonu na poszczególne wskaźniki jakościowe ziarna kształtujące jego wartość przemiałową i wypiekową, a także zdolność do obniżania pozostałości środków ochrony roślin
Abstract
ozon, przechowywanie ziarna, wartość wypiekowa, pestycydy
Słowa kluczowe
The inclusion of the ozonization technology in storing seeds of grain allows to long then its applied value. Apart from efficient limitation of all disadvantageous biotransformations
growth and activity of microorganisms and insect pests
ozonization contributes to maintaining or even improving technological attributes of seed. Moreover
ozone can be used as an agent reducing the level of pesticides. In the continuation of the article
whose first part was published in PZM 2/17
the aspects related to the influence of ozone on particular quality discriminants of seed shaping its milling and baking value as well as an ability to reduce remnants of crop protection chemicals were discussed.
Keywords
ozone
grain storage
baking value
pesticides
Bibliografia
[1] Allen, B., Wu, J.N. Doan 2003. Inactivation of fungi associated with barley grain by gaseous ozone. Journal of Environmental Science and Health Part B-Pesticides Food Contaminants and Agricultural Wastes 38 (5), 617-630. [2] Balawejder M., P. Antos, M. Peniążek, R. Józefczyk, W. Piątkowski 2014. Metoda remediacji gleby skażonej DDT i ocena skuteczności procesu z wykorzystaniem organizmów testowych. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 4, 219-220. [3] Balawejder M.,P. Antos, S. Sadło 2013. Potential of ozone utilization for reduction of pesticide residue in food of plant origin. A review. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 64. [4] Balawejder M., P. Antos, A. Kurdziel, S. Sadło 2013. Preliminary study on the use of ozonation for the degradation of dithiocarbamate residues in the fruit drying process: mancozeb residue in blackcurrant is the example used. Journal of Plant Protection Research 53, 48-52. [5] Balawejder M., M. Pieniążek, P. Antos, R. Józefczyk 2016. Pilot-scale Installation for Remediation of DDT-contaminated Soil. Ozone Science & Engineering 4, 272-278. [6] Balawejder M., E. Szpyrka, P. Antos, R. Józefczyk, B. Piechowicz, S. Sadło 2014. Method for Reduction of Pesticide Residue Levels in Raspberry and Blackcurrant Based on Utilization of Ozone. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 25 (4), 1-5. [7] Desvignes C., M. Chaurand, M. Dubois, A. Sadoudi, J. Abecassis, V. LullienPellerin 2008. Changes in common wheat grain milling behavior and tissue mechanical properties following ozone treatment. Journal of Cereal Science 47 (2), 245-251. [8] E l-Desouky T., A. M. Sharoba, A. I. El-Desouky , H. El-Mansy, K. Naguib 2013. Effect of ozonation of wheat grain on quality bread factory. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies 2013, 19(1), 1-9. [9] Górniak W. 2010. Przechowywanie i konserwacja ziarna zbóż. Przegląd Zbożowo- -Młynarski 1, 22-24. [10] Ibanoglu S., 2001. Influence of tempering with ozonated water on the selected properties of wheat flour. Journal of Food Engineering 48, 345-350. [11] Janowicz L. 2007. Wpływ przechowywania na wilgotność ziarna zbóż. Przegląd Zbożowo- Młynarski 6, 11-12. [12] Kharaca K., S. Walse 2012. Effect of continuous 0.3 μL/L gaseous ozone exposure on fungicide residues on table grape berries. Postharvest Biology and Technology 64, 154-159. [13] Kottapalli B., C. E. Hall-Wolf, P. Schwarz 2005. Evaluation of gaseous ozone and hydrogen peroxide treatments for reducing Fusarium survival in malting barley. Journal of Food Protection 68 (6), 1236-1240. [14] Luo X., R. Wang, Y. Wang, Y. Bian, Y. Li, Z. Chen 2014. Effect of ozone treatment on aflatoxin B1 and safety evaluation of ozonized corn. Food Control, 37, 171-176. [15] Malin C., Z. Feng, Y. Xinb, H. Pleijela 2015. Ozone effects on wheat grain quality - A summary. Environmental Pollution 297, 2003-2013. [16] Mendez F., D.E. Maier, L.J. Mason, C.P. Woloshuk 2003. Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and processing performance. Journal of Stored Products Research 39 (1), 33-44. [17] Castnha N., M. Divino, P. Esteves, A. Augusto Darte 2017. Potato starch modification using the ozone technology. Food Hydrocolloids 66 343-356. [18] Piechowiak T. 2016. Możliwości wykorzystania ozonu w przechowalnictwie owoców. Przegląd Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny 6-7, 22-25. [19] Piechowiak T. 2016. Właściwości fermentacyjne mąki jako element wartości wypiekowej. 2016. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5, 28-31. [20] Piechowiak T., M. Balawejder 2017. Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2, 26-29. [21] Sadło S., E. Szpyrka, B. Piechowicz, P. Antos, R. Józefczyk, M. Balawejder 2017. Reduction of Captan, Boskalid and Pyraclostorbin Residues on Apples Using Water Only, Gaseus Ozone and Ozone Aqueous Solution. Ozone Science & Enineering 39 (2), 97-103. [22] Savi G., K. Piacentini, V. Scussel 2015. Reduction in residues of deltamethrin and fenitrothion on stored wheat grains by ozone gas. Journal of Stored Products Research 61, 65-69. [23] Scoro J., S. Marque, T. Ropussel 2016. Products and mechanisms of the heterogeneous reactions of ozone with commonly used pyrethroids in the atmosphere. Science of The Total Environment 15, 1287-1293. [24] Tiwari B., C. Brennan, T. Curran, E. Gallagher, J. C. Cullen 2010. Application of ozone in grain processing. Journal of Cereal Science 51, 248-255.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 106432 "Wykorzystanie ozonu w prz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH