Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Od kropelki oleosomu do żywności funkcjonalnej nowej generacji
10.15199/65.2017.4.6
Beata Piłat
nr katalogowy: 105773
10.15199/65.2017.4.6
W artykule skoncentrowano się na omówieniu funkcji, jaką pełnią ciała oleiste, tzw. oleosomy, w komórkach roślinnych, przedstawiono również informacje o ich budowie, strukturze oraz składzie. Wskazano na możliwość technologicznego wyodrębniania oleosomów z komórek roślinnych i ich wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej. Omówiono właściwości fizyczne i chemiczne, które mogą mieć wpływ na wytwarzanie żywności z udziałem oleosomów lub ich wodnych ekstraktów. Artykuł ma charakter publikacji przeglądowej, której celem jest wskazanie polskim producentom żywności jednego z wielu kierunków otrzymywania żywności funkcjonalnej. Inspiracją do napisania niniejszej publikacji były wieloletnie badania własne nad właściwościami oleosomów owoców rokitnika oraz prace innych autorów, które dotychczas ukazały się w czasopismach anglojęzycznych.Światowy wzrost produkcji żywności funkcjonalnej stał się przyczyną poszukiwania nowych surowców i materiałów do wytwarzania innowacyjnych, dietetycznych produktów spożywczych o wysokiej wartości dietetycznej i prozdrowotnej. Coraz większa świadomość społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia, a co za tym idzie prawidłowego odżywiania się, w znacznym stopniu wymusza na producentach wzbogacanie swojego asortymentu w nowe produkty kierowane do poszczególnych grup społecznych. Wzbogacanie w składniki o właściwościach bioaktywnych, zwłaszcza w składniki rozpuszczalne w tłuszczach, jest często problemem, z którym borykają się producenci. Taką możliwość dają odkryte w XX w. oleosomy, którymi są małe kropelki oleju subkomórkowego, powstałe w okresie rozwoju i dojrzewania nasion. Zainteresowanie wzbudziły takie cechy oleosomów, jak właściwości emulgujące oraz możliwość wykorzystania tych organelli komórkowych jako naturalnych nośników bioaktywnych składników roślinnych.Oleosom to organella komórkowa, składająca się z kropelki tłuszczu właściwego (triacylogliceroli), otoczona pojedynczą membran[...]
Bibliografia
[1] Frandsen G.I., J. Mundy, Jason T.C Tzen. 2001. "Oil bodies and their associated proteins, oleosin and caleosin". Physiologia Plantarum 112 : 301-307. [2] Hames B.D, N.M. Hooper. 2010. Krótkie wykłady. Biochemia. Metabolizm lipidów. Warszawa: PWN: 379-410. [3] Heldt Hans-Walter, Birgit Piechulla, Fiona Heldt. 2011. Plant Biochemistry. Amsterdam London New York: Wydawnictwo: Elsevier Publishing Compamy: 359-398. [4] Hsieh Kai, Anthony H.C. Huang. 2004. "EndoplasmicReticulum, Oleosins, and Oils in Seeds and Tapetum Cells". Plant Physiology 136 : 3427-3434 [5] Huang Anthony H.. 1996. "Oleosins and oil bodies in seeds and other organs". Plant Physiology 110 : 1055-1061. [6] Iwanaga Daigo, David A. Gray, Ian D. Fisk, Eric Andrew Decker, Jochen Weiss, David Julian Mc Clements. 2007. "Extraction and characterization of oilbodies from soybeans: a natural source of pre-emulsified soybeanoil". J. Agric. Food Chem. 55 (21) : 8711- -8716. [7] Kopcewicz Jan, Stanisław Lewaka. 2002. Fizjologia roślin. Warszawa: PWM. [8] Maurer Sania, Gustav Waschatko, Denise Schach, Birgitta I. Zielbauer, Jakob Dahl, Tobias Weidner, Mischa Bonn, Thomas A Vilgis. 2013. "The Role of Intact Oleosin for Stabilization and Function of Oleosomes". J. Phys. Chem. B, 117 (44) : 13872-13883. [9] Nakamura T. Manabu, Takayuki Y. Nara. 2004. "Structure, function and dietary regulation of Δ6, Δ5 and Δ9 desaturases". Annual Review of Nutrition. 24 (24) : 345-376. [10] Nikiforidis Constantinos V., Anthia Matsakidou, Vasilios Kiosseoglou. 2014. "Composition, properties and potential food applications of natural emulsions and cream materials based on oil bodies". RSC Advances (4) : 25067-25078. [11] Piłat Beata, Ryszard Zadernowski. 2016. "Rokitnik w produktach spożywczych". Przemysł Spożywczy 70 (6) : 35-38. [12] Piłat Beata. 2014. "Owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło substancji biologicznie aktywnych". Praca doktorska UWM Olsztyn. [13] Piłat Beata, Ryszard Zadernowski, Sylwester Czaplicki, Jan Hołownia. 2013. "Sposób otrzymywania liposomów z owoców rokitnika". Zgłoszenie patentowe nr P406658. [14] Tzen Jason T., A.H. Huang. 1992. "Surface structure and properties of plant seed oil bodies". J. Cell Biol. 117 : 327-335. [15] Tzen Jason T.C. 2012. "Review Article. Integral Proteins in Plant Oil Bodies". International Scholarly Research Network ISRN Botany 1-16. [16] Vilgis Thomas, Iika Lendner, Rolf Caviezel. 2014. Ernährungund bei Pflegebedürftigkeit Demenz. Lebensfreude durch Genuss Springe. [17] Wijesundera Chakra, Zhiping Shen. 2014. "Mimicking natural oil bodies for stabilizing oil-in-water food emulsions". Lipid Technology 26 (7) : 151-153. [18] Yatsu L.Y., T. Jacks, T.P. Hensarling.1971. "Isolation of Spherosomes (Oleosomes) from Onion, Cabbage, and Cottonseed Tissues". Plant Physiology 48 : 675-682. [19] Zielbauer Birgitta, Behic Mert, Thomas Vilgis. 2015. " From fat droplets in plant cells to novel foods". Lab & moreint (4) : 25-29. http://www.int.laborundmore.com/archive/ 936206/From-fat-droplets-in-plant-cells-to-novel-foods.html. [20] Żak Iwona. 2001. Lipidy i pochodne. W Chemia medyczna. Katowice: Wydawnictwo: ŚAM.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105773 "Od kropelki oleosomu do ż..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH