Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Możliwości finansowania badań w branży rolno-spożywczej
10.15199/65.2017.4.2
Adam Miara
nr katalogowy: 105767
10.15199/65.2017.4.2
Podstawą innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej jest prowadzenie prac badawczo-rozwojowych warunkujących powstanie nowych technologii czy produktów, które nie są oferowane na rynku. W perspektywie finansowej na lata 2014-2020 zarówno w programach regionalnych, jak i centralnych położono duży nacisk na finansowanie prac badawczo- -rozwojowych. Jednak aby otrzymać dofinansowanie, temat badawczy musi być zgodny z inteligentnymi specjalizacjami. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości finansowana badań ze środków publicznych i znaczenia inteligentnych specjalizacji w rozwoju sektora rolno-spożywczego w Polsce. W artykule przedstawiono syntezę badań literaturowych dotyczących działalności innowacyjnej w branży rolno-spożywczej oraz założeń finansowania badań. Analiza materiału zwartego w artykule skłania do wyciągnięcia wniosku, że dofinansowanie badań ze środków Unii Europejskiej w najbliższych latach będzie podstawą rozwoju sektora.Tematyka artykułu jest aktualna i ważna w kontekście rozwoju współczesnych organizacji z branży rolno-spożywczej, gdyż badania i rozwój warunkują w dużym stopniu innowacyjność i konkurencyjność nie tylko przedsiębiorstw, ale całej gospodarki. Rozwój organizacji, wzrost ich przychodów i zysków ma decydujący wpływ na całą gospodarkę. To od kondycji przedsiębiorstw zależy poziom bezrobocia, płac czy PKB. W perspektywie finansowej na lata 2014- -2020 zarówno w programach regionalnych, jak i centralnych położono duży nacisk na finansowanie prac badawczo-rozwojowych. Ma to umożliwić osiągnięcie przez Polskę nakładów na badania i rozwój (B+R) powyżej 1,7% wartości PKB w 2020 r. Zgodnie z założeniami perspektywy finansowej na lata 2014-2020 będą finansowane tylko wybrane dziedziny gospodarki, czyli inteligentne specjalizacje. Dlatego kwestia ich rozwijania została zawarta w oficjalnej strategii Europa 2020, będącej kontynuacją Strategii Lizbońskiej. Prze[...]
Bibliografia
[1] Godlewska Sylwia. 2013. „Strategie na rzecz inteligentnej specjalizacji (RIS3) – instrument realizacji polityki rozwoju vs. warunek pozyskiwania funduszy unijnych”. Przegląd Europejski 4 (30) : 78-93. [2] GUS. 2013. „Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2010-2012” . Informacje i Opracowania Statystyczne. Warszawa. [3] GUS. 2014. „Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2012-2014”. Informacje i Opracowania Statystyczne. Warszawa. [4] GUS. 2014. „Rocznik statystyczny przemysłu”. Warszawa. [5] GUS. 2013 „Wyniki finansowe podmiotów gospodarczych w 2012 r.”. Warszawa. [6] Komunikat Komisji Europejskiej dla Rady Europy, Parlamentu Europejskiego i Europejskiego Komitetu Społeczno-Ekonomicznego w sprawie polityki innowacyjnej, (2013), Bruksela. [7] Krajowa inteligentna specjalizacja (KIS). 2014. Ministerstwo Gospodarki. Warszawa. [8] Miara Adam. 2016. „Kierunki rozwoju polskiej gospodarki w kontekście nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2020”. Studia Ekonomiczne Regionu Łódzkiego XXI : 261- -270. [9] Miara Adam. 2016. „Alternatywne formy finansowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw Polsce”. Przedsiębiorstwo i Finanse 3 (14) : 75-88. [10] Miara Adam. 2016. „Regionalne specjalizacje województwa podlaskiego – przykład budowania specjalizacji polskich regionów”. Specjalizacja regionalna – współczesne podejścia CLXX : 292-303. [11] Podręcznik Oslo. 2005. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. Warszawa. [12] Programowanie perspektywy finansowej 2014-2020, Umowa Partnerstwa (2015), Warszawa [13] Sektor spożywczy w czasie i przestrzeni. Ocena standingu adaptacyjności sektora. 2011. BAA Polska, Warszawa. [14] Szwacka-Morzycka Joanna, Adam Miara. 2016. „Regionalne inteligentne specjalizacje szansą rozwoju sektora rolno-spożywczego w województwie podlaskim”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XVIII (1) : 265-270. [15] Świtalski Władysław. 2004. „Nauka, zasoby wiedzy, teorie innowacyjności a wzrost gospodarczy”. Ekonomista 1 : 89-98. [16] Żmija Dariusz. 2013. „Innowacje technologiczne w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 361 : 281-289.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105767 "Możliwości finansowania b..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH