Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 5
Effect of jet-milling on structure and physico-chemical properties of high-amylose maize starch Wpływ mielenia strumieniowego na strukturę i fizyczno-chemiczne właściwości skrobi kukurydzianej o dużej zawartości amylozy
10.15199/62.2017.5.31
Lidong Wanga
Tingting Liu
Fang Cou
Zhigang Xiaoa
Longkui Cao
nr katalogowy: 105743
10.15199/62.2017.5.31
Skrobię o dużej zawartości amylozy HAMS (high-amylose maize starch) modyfikowano, stosując mielenie strumieniowe, a następnie badano jej strukturę molekularną i właściwości fizyczno-chemiczne metodami skaningowej mikroskopii elektronowej, dyfraktometrii rentgenowskiej, spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera, skaningowej różnicowej kalorymetrii, a także za pomocą laserowego analizatora wielkości cząstek oraz szybkościowego wiskozymetru. Stwierdzono zmianę postaci mikronizowanych ziaren skrobi. Stały się one małe, nieregularne i szorstkie. Przeciętna średnica ziaren zmalała z 14,62 μm do 6,14 μm, przy czym rozrzut wielkości ziaren stał się wąski i regularny. Krystaliczna struktura skrobi uległa przemianie do typu B, a krystaliczność produktu zmalała z 34,63% do 24,19%. Mielenie nie spowodowało powstania żadnych nowych grup funkcyjnych. Temperatura kleikowania mikronizowanej skrobi zmalała (zarówno temperatura początkowa, maksymalna, jak i końcowa), co wynikało ze znacznych zmian termodynamicznych właściwości mielonej skrobi. Zmniejszeniu uległy również wartości lepkości maksymalnej końcowej, lepkości w warunkach rozkładu, jak i lepkości powrotnej mikronizowanej skrobi. Skrobia taka wykazywała lepszą stabilność lepkości i mogła być przerabiana przy większych lepkościach.Grains of high-amylose maize starch (HAMS) were disintegrated (micronized) by jet milling with compressed air to alter their structure and properties. The disintegration resulted in decreasing the particle size in av. from 14.62 μm down to 6.14 μm, in changing the particle shape to an irregular one and crystal structure to the B-type. After jet milling, the particle distribution curves become narrow and uniform but the grains lost their smoothness and become rough. Their crystallinity decreased from 34.63% down to 24.19%. The milling did not result however in formation of any new functional groups. The enthalpy of therm[...]
Bibliografia
[1] B. Zhang, L. Chen, F. Xie, X. Li, R.W. Truss, P.J. Halley, J.L. Shamshina, R.D. Rogers, T. McNally, Phys. Chem. Chem. Phys. 2015, 17, 13860. [2] H. Zobel, Starch/Stärke 1988, 40, 44. [3] T. L. Wang, T.Y. Bogracheva, C.L. Hedley, J. Exp. Bot. 1998, 49, 481. [4] S. Pérez, E. Bertoft, Starch/Stärke 2010, 62, 389. 1134 96/5(2017) [5] B. Zhang, Y. Zhao, X. Li, L. Li, F. Xie, L. Chen, Food Hydrocoll. 2014, 35, 700. [6] A. Hermansson, K. Svegmark, Trends Food Sci. Technol. 1996, 7, 345. [7] W.S. Ratnayake, D.S. Jackson, LWT-Food Sci. Technol. 2008, 41, No. 2, 346. [8] H. Liu, L. Yu, F. Xie, L. Chen, Carbohydr. Polym. 2006, 65, 357. [9] P. Liu, F. Xie, M. Li, X. Liu, L. Yu, P.J. Halley, L. Chen, Carbohydr. Polym. 2011, 85, 180. [10] J. Wang, L. Yu, F. Xie, L. Chen, X. Li, H. Liu, Starch/ Stärke 2010, 62, 667. [11] M.G. Sajilata, R.S. Singhal, P.R. Kulkarni, Food Sci. Food Safety 2006, 5, 1. [12] H.X. Jiang, J.L. Jane, J. Agr. Food Chem. 2013, 58, No. 13, 8043. [13] M.S.R. Rajeswaria, K.A.M. Azizli, S.F.S. Hashim, Intern. J. Mineral Proc. 2011, 98, 94. [14] R. Tuunila, L. Nystrom, Minerals Eng. 1998, 11, 1089. [15] G. Alfano, P. Saba, M. Surracco, Intern. J. Mineral Proc. 1996, 44/45, 327. [16] L. Godet-Morand, A. Chamayou, J. Dodds, Powder Technol. 2002, 128, 306. [17] Xin Lu, Cheng-cheng Liu, Lang-ping Zhu, Xuan-hui Qu, Powder Technol. 2014, 254, 235. [18] Yanmin Wang, Fei Peng, Powder Technol. 2011, 214, 269. [19] V. Rodnianski, N. Krakauer, K. Darwesh, A. Levy, H. Kalman, I. Peyron, F. Ricard, Powder Technol. 2013, 243, 110. [20] A. Drakos, G. Kyriakakis, V. Evageliou, Food Chem. 2017, 215, 326. [21] Chanvorleak Phat, Hua Li, Dong-Un Lee, Bo Kyung Moon, Young-Bok Yoo, Chan Lee, J. Food Eng. 2015, 145, 19. [22] H.W. Leach, T.J. Schoch, Cereal. Chem. 1961, 38, 34. [23] Jianing Yang, Fengwei Xie, Wenqiang Wen, Ling Chen, Xiaoqin Shang, Peng Liu, Intern. J. Biol. Macromol. 2016, 84, 268. [24] Zhi Yang, Peter Swedlund, Yacine Hemar, Guang Mo, Yanru Wei, Zhihong Li, Intern. J. Biol. Macromol. 2016, 85, 604. [25] T.Y. Liu, Y. Ma, L.S. Chen, X.C. Yang, J. Harbin Inst. Technol. 2010, 42, 286. [26] S. Singh, N. Singh, R. Ezekiel, A. Kaur, Carbohydr. Polym. 2011, 83, 1521. [27] C.K. Reddy, S. Haripriya, P. Vidya, J. Food Sci. Technol. 2015, 1. [28] C.K. Reddy, M. Suriya, S. Haripriya, Carbohydr. Polym. 2013, 95, 220. [29] Jianing Yanga, Fengwei Xieb, Wenqiang Wena, Ling Chenc, Xiaoqin Shanga, Peng Liua, Intern. J. Biol. Macromol. 2016, 84, 268. [30] I. Capron, P. Robert, P. Colonna, M. Brogly, V. Planchot, Carbohydr. Polym. 2007, 68, No. 2, 249. [31] Tian Yi Liu, Ying Ma, Shi Feng Yu, John Shi, Sophia Xue, Innovative Food Sci. Emerging Technol. 2011, 12, 586. [32] R. Hoover, H. Manuel, Food Res. Intern. 1996, 29, 731. [33] Lidong Wang, Zhigang Xiao, Trans. Chinese Soc. Agricult. Eng. 2016, 32, No. 24, 276.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH