Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Hop Storage Index (HSI) - wskaźnik jakości chmielu i granulatów chmielowych
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 105160
Dokonano przeglądu literatury dotyczącej Hop Storage Index - parametru jakości chmielu i granulatów chmielowych. Omówiono czynniki wpływające na ten parametr, jego znaczenie oraz metodę oznaczania.Procesy utleniania a jakość chmielu i produktów chmielowych Jakość szyszek chmielowych zależy od warunków uprawy i czynników klimatyczno- glebowych oddziałujących na rośliny w czasie wegetacji. Składniki chmielu ulegają dalszym przemianom podczas zbioru, suszenia i przechowywania szyszek, dlatego obróbka surowca musi być prowadzona starannie, aby nie utracić cennych składników i tym samym spowodować obniżenia jego wartości browarniczej [13]. Termin "jakość" w odniesieniu do produktów chmielowych można zdefiniować jako stopień utraty składników chmielu od chwili jego zbioru do momentu dozowania na warzelni. Droga ta jest długa; obejmuje: wspomniany już zbiór chmielu i jego przechowywanie, przetwarzanie szyszek chmielowych w produkty chmielowe i ich przechowywanie, transport do browaru, magazynowanie przed użyciem, wreszcie - sposób dozowania. W czasie tych wszystkich etapów, głównie w wyniku utleniania, następuje utrata cennych składników chmielu: alfa-kwasów, seskwiterpenów, czy też niskocząsteczkowych polifenoli; zwiększa się natomiast zawartość niekorzystnych żywic twardych. Proces ten określa się terminem "starzenia się" chmielu. Kluczowymi czynnikami są w nim: temperatura, czas i środowisko, w jakim przetrzymywane są produkty chmielowe. Od jakości chmielu i jego produktów w dużym stopniu zależą cechy sensoryczne piwa, w tym: zapach i smak oraz goryczka [2]. Starzenie się chmielu powoduje nie tylko zmniejszenie ilości jego pożądanych składników, ale też zmiany w jego aktywności antyoksydacyjnej i profilu olejków chmielowych. Wszystkie te składowe mają odzwierciedlenie w cechach sensorycznych piwa otrzymanego z dodatkiem konkretnego produktu chmielowego, np. jego profilu smakowo-zapachowym. Zagadnienia związane z rolą chmielu i produktó[...]
Bibliografia
[1] Analytica EBC, Verlag Hans Carl, Getränke-Fachverlag. [2] Baranowski Krzysztof. 2002. "Rola stosowanych produktów chmielowych na cechy sensoryczne i stabilność organoleptyczną piwa“. W: Seminarium Ogólnopolskie IBPRS, 6 lutego Warszawa, 23-49. [3] Baranowski Krzysztof, Elżbieta Baca, Agnieszka Salamon. 2012. "Zmiany w składzie żywic granulatów chmielowych podczas przechowywania“. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 4 (56): 33-34. [4] Coccuza Sandro, Anton Lutz, Konrad Müller-Auffermann. 2013. “Influence of picking date on the initial Hop Storage Index of freshly harvested hops". Master Brewers Association of the Americas Technical Quarterly 50 (2) : 66-71. [5] Darby Heather. 2015. “Effect of temperature on packaged hop quality". http://www.uvm. edu/extension/cropsoil/wp-content/uploads/Hop-Storage-Report-Jfinal.pdf. [6] Darby Heather. 2016. “2015 Organic hop variety trial. Results from year five". 5http:// www.uvm.edu/extension/cropsoil/wp-content/uploads/2015-VT-Hop-Final-for-print.pdf. [7] Forster Adrian. 2003. “The quality chain from hops to hop products". Proc.29th EBC Congress Dublin 156-165. [8] Hop and Hops Products (Manual of Good Practice).1997. Hans Carl, Getränke-Fachverlag. [9] Jamróz Jerzy, Artur Mazurek, Marek Bolibok, Wojciech Błaszczak. 2005. "Porównanie wartości wskaźników starzenia w ocenie wybranych produktów chmielowych". Acta Agrophisica 6 (2) : 353-357. [10] Mikyŝka Aleksandr, Karel Krofta. 2012. “Assesment of changes in hop resin and polyphenols during long-term storage". Journal of the Institute of Brewing 118 (3) : 269-279. [11] PN-A-79097:2001 Granulaty i ekstrakty chmielowe. [12] Salamon Agnieszka. 2014. "Rola chmielu i produktów chmielowych w stabilizowaniu bukietu smakowo-zapachowego piwa". Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku - monografia pod redakcją Aleksandra Poredy i Piotra Antkiewicza. 151-165. [13] Skomra Urszula. 2015. "Czynniki wpływające na jakość chmielu i jego produktów podczas przetwarzania i przechowywania". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 (59) : 37-38. [14] Virant Majda, Majer Duŝica. “Hop Storrage Index - indicator of a brewing quality". http:// www.midlandscraftbrewers.org.uk/download/i/mark_dl/u/4012490099/4606629242/ Hop%20Storage%20Index.pdf.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105160 "Hop Storage Index (HSI) -..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH