Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Stary/nowy problem
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 104980
Stosowanie zasad HACCP w małych zakładach produkcji żywności oraz w zakładach gastronomicznych musi być realizowane z uwzględnieniem ich specyfiki. W artykule przedstawiono ogólne zalecenia zawarte w zawiadomieniu Komisji Europejskiej z 2016 r., dotyczące wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmujących programy warunków wstępnych i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych. W opracowaniu zaprezentowano też praktyczne przykłady elastycznego podejścia do zasad HACCP, stosowane w niektórych zakładach produkcji żywności.Plan HACCP jest podstawowym elementem dokumentacyjnym zasad HACCP, opracowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (CAC) FAO/WHO [1]. W dokumencie tym najczęściej znajdują się opis analizy zagrożeń, identyfikacja CCP, monitorowanie, a także działania, jakie należy wykonać, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie ustalonych granic krytycznych [2, 8]. Modele planu HACCP wypracowane w latach 90. ubiegłego stulecia były tworzone w okresie nadmiernego dokumentowania dobrych praktyk i zasad HACCP. Niestety, modele te przetrwały próbę czasu i do dziś są stosowane, niezależnie od wielkości zakładu i profilu jego produkcji [8, 15]. Formalne zalecenia elastyczności W klasycznym ujęciu plan HACCP zawiera szereg elementów zapożyczonych z zarządzania jakością, które nie są obowiązkowe w odniesieniu do zasad HACCP, a które od lat na całym świecie bardzo utrudniały (i wciąż utrudniają) praktyczne stosowanie zasad HACCP, zwłaszcza w małych firmach. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia WHO już w 1999 r. [20] opracowała ogólne wytyczne zalecające elastyczność w podejściu do zasad HACCP w małych zakładach. W Unii Europejskiej problem ze stosowaniem zasad HACCP w małych firmach także został dostrzeżony i w 2005 r. wydano przewodnik [11], w którym próbowano zdefiniować praktyczne wskazówki, w jaki sposób można up[...]
Bibliografia
[1] CAC 2009. "Food hygiene". Basic texts. Fourth Edition. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 2009, 23-33. http://www.fao.org/docrep/012/a1552e/a1552e00.htm (dostęp: 11.02.2017). [2] Dzwolak W., S. Ziajka. 2000. "Dokumentowanie systemu HACCP w przemyśle spożywczym". Studio 108, Olsztyn. [3] Dzwolak W. 2006. "Gastrohacap - dokumentacyjne zawiłości". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3 (32), 16-17. [4] Dzwolak W. 2007. "Elastyczne zasady". Przegląd Gastronomiczny, 12, 3-4. [5] Dzwolak W. 2009. "Bloki procesowe - alternatywa dla schematów czynnościowych w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności". Problemy Jakości, 9, 16-19. [6] Dzwolak W. 2010. "Stawiamy na dobre praktyki". HACCP w przedszkolach i żłobkach I. Przegląd Gastronomiczny, 12/10, 3. [7] Dzwolak W. 2011. "Innowacyjny plan działania". HACCP w przedszkolach i żłobkach II. Przegląd Gastronomiczny, 1/11, 3-4. [8] Dzwolak W. 2011. "Klasyka niekoniecznie dobra. Innowacyjne podejście do planu HACCP". Przegląd Gastronomiczny, 5, 3-4. [9] Dzwolak W. 2014. "HACCP in small food businesses - the Polish experience". Food Control, 36, 132-137. [10] Dzwolak W. 2016. "Documenting HACCP in a small restaurant - a practical approach". Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, DOI: 10.3920/ QAS2015.0813 (in press). [11] EC 2005. "Guidance document on the implementation of procedures based on the HACCP principles, and on the facilitation of the implementation of the HACCP principles in certain food businesses". European Commission, Health & Consumer Protection Directorate - Genral. http://www.foodstandards. gov.scot/sites/default/files/volume2_14f.pdf (dostęp: 12.02.2017). [12] FSA 2006. "Safer food, better business for caterers". Food Standards Agency: http://www.food.gov.uk [dostęp: 10.02.2017]. [13] Karipidis P., K. Athanassiadis, S. Aggelopoulos, E. Giompliakis. 2009. "Factors affecting the adoption of quality systems in small food enterprises". Food Control, 20, 93-98. [14] KE 2016. "Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących programy warunków wstępnych i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych". Komisja Europejska, Dz. Urz. UE, C/278 z 30.7.2016. [15] Mortimore S., C. Wallach. 2013. "HACCP. A Practical Approach". Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London. [16] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004. [17] Safer food better bussiness for retailers. Food Standards Agency. http://www. food.gov.uk (dostęp: 12.02.2017). [18] Taylor E., Kane K. 2005. "Reducing the burden of HACCP on SMEs". Food Control, 16, 833-839. [19] Taylor E. 2008. "A new method of HACCP for catering and food service industry". Food Control, 19, 126-134. [20] WHO 1999. "Strategies for Implementing HACCP in Small and/or Less Developed Businesses". Report of a WHO Consultation. Hague, 16-19 June 1999, Food Safety Programme, World Health Organization.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104980 "Stary/nowy problem..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH