Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Zagadnienia pomiaru wymiany ciepła w złożu warzyw i owoców
10.15199/8.2017.3.2
Adam Łapiński
Mirosława Kołodziejczyk
Dariusz Butrymowicz
nr katalogowy: 104824
10.15199/8.2017.3.2
Artykuł przedstawia przegląd literatury w zakresie wymiany ciepła w upakowanym złożu warzyw. Przedstawione i opisane zostały różne podejścia w zakresie technik pomiaru oraz wyniki badań eksperymentalnych w postaci bezwymiarowych zależności korelacyjnych opisujących wymianę ciepła. W przeglądzie przeanalizowano metody pomiarowe odnoszące się głównie do wymiany ciepła w upakowanych złożach wykonanych ze sztucznych elementów o stałych regularnych kształtach tj. płaskich płyt, kul lub cylindrów. Słowa kluczowe: wymiana ciepła, współczynnik wnikania ciepła, upakowane złoże, warzywa The paper presents state of the art in problems of heat transfer in packed bed consisted of vegetables and/or fruits. Various approaches were presented along with possible formulations of the dimensionless relationships describing heat transfer. The presented review deals with packed bed consisted of the elements of the regular shapes, e.g. flat plates, balls, and cylinders. Keywords: heat transfer; heat transfer coefficient; packed bed, vegetables Spis symboli: a - dyfuzyjność termiczna A - pole powierzchni wymiany ciepła Bi - liczba Biota c - bezwymiarowy współczynnik chłodzenia C - pojemność cieplna cp - ciepło właściwe d - średnica Dc - kinematyczny współczynnik dyfuzyjności molekularnej k - tempo chłodzenia Le - liczba Lewisa (a/Dc) Nu - liczba Nusselta Pr - liczba Prandtla Q . - strumień ciepła Re - liczba Reynoldsa T - temperatura Tu - intensywność turbulencji V - objętość w - prędkość średnia w przekroju złoża Z - wymiar charakterystyczny (promień, długość) Oznaczenia greckie: α - współczynnik wnikania ciepła β - współczynnik wnikania masy ε - porowatość λ - współczynnik przewodzenia ciepła powietrza ρ - gęstość powietrza μ - lepkość dynamiczna powietrza θ - bezwymiarowa wartość temperatury τ - czas Ψ - współczynnik równomierności rozkładu temperatury Indeksy dolne: s - ciała stałego[...]
Bibliografia
[1] Kondjoyan A. (2006), A review on surface heat and mass transfer coefficients during air chilling and storage of food products, International Journal of Refrigeration, 29, 863-875. [2] ASHRAE Handbook - Refrigeration (2010). [3] Kołodziejczyk M., Śmierciew K., Gagan J., Butrymowicz D. (2016) Numerical modelling of heat and mass transfer in vegetables cold storage, Procedia Engineering 157, 279-284. [4] Achenbach E. (1995), Heat and flow characteristics of packed beds, Experimental Thermal and Fluid Science, 10, 17-27. [5] Alvarez G. , Bournet P.-E., Flick D., (2003), Two-dimensional simulation of turbulent flow and transfer through stacked spheres, International Journal of Heat and Mass Transfer, 46, 2459-2469. [6] Alvarez G. , Flick D., (1999a), Analysis of heterogeneous cooling of agricultural products inside bins. Part I: aerodynamic study, Journal of Food Engineering, 39, 227-237. [7] Alvarez G., Flick D., (1999b), Analysis of heterogeneous cooling of agricultural products inside bins. Part II: thermal study, Journal of Food Engineering, 39, 239-245. [8] Gnielinski, V. (1978), Gleichungen zur Berechnung des Wärme- und Stoffaustausches in durchströmten ruhenden Kugelschüttungen bei mittleren und grossen Pecletzahlen, Verfahrenstechnik 12(6), 63-366, 1978. [9] Becker B.R., Fricke B.A., (2004), Heat transfer coefficients for forced- air cooling and freezing of selected foods, International Journal of Refrigeration, 27, 540-551. [10] Ben Amara S., Laguerre O., Flick D. (2004), Experimental study of convective heat transfer during cooling with low air velocity in a stack of objects, International Journal of Thermal Science, 43, 1213-1221. [11] Butrymowicz D., Karwacki J., Kwidziński R., Śmierciew K., Gagan J., Przybyliński T., Skiepko T., Łapin M., (2016). Methodology of heat transfer and flow resistance measurement for matrices of rotating regenerative heat exchangers, Chemical and Process Engineering 37 (3), 341-358.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104824 "Zagadnienia pomiaru wymia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH