Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Wykrywanie Alicyclobacillus spp. w zagęszczonych sokach owocowych – ocena metody IFU Nr 12
10.15199/64.2017.3.1
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
nr katalogowy: 104710
10.15199/64.2017.3.1
Alicyclobacillus spp. jest termoacidofilną, przetrwalnikującą bakterią stwarzającą poważne problemy w przemyśle napojowym i sokowniczym. Celem przeprowadzonych badań była ocena wiarygodności wyników uzyskiwanych metodą IFU Nr 12, stosowaną powszechnie w Europie do wykrywania tych bakterii. Metoda filtracji membranowej, w porównaniu z metodą przednamnażania, znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wykrycia Alicyclobacillus w zagęszczonych sokach owocowych. Metoda przednamnażania, ze stopniem rozcieńczenia próbek zagęszczonych soków jabłkowych 1:10, daje ok. 50% wyników fałszywie ujemnych, natomiast w odniesieniu do soków z owoców kolorowych, rozcieńczonych w stosunku 1:50, uzyskano ok. 43% wyników fałszywie ujemnych.Wstęp Przetrwalniki termofilnych kwasolubnych bakterii z rodzaju Alicyclobacillus są oporne na działanie czynników zewnętrznych, w tym temperatury, i mogą się rozwijać w pasteryzowanych sokach w czasie ich przechowywania [11, 14]. W ostatnich latach zanieczyszczenie tymi bakteriami jest jednym z ważniejszych problemów mikrobiologicznych w branży sokowniczej i napojowej [9, 10, 12]. Niekorzystne zmiany sensoryczne spowodowane wytwarzanymi przez niektóre gatunki Alicyclobacillus metabolitami (2-metoksyfenol - gwajakol oraz 2,6-dibromofenol i 2,6-dichlorofenol), nadającymi produktom zapach określany jako medyczny, dezynfekcyjny lub dymny [3], są przyczyną wycofywania z rynku gotowych produktów, a tym samym znacznych strat ekonomicznych. Do wykrywania obecności i oznaczania liczby Alicyclobacillus spp. proponowanych jest w literaturze wiele różnych pożywek i sposobów posiewów [1, 2, 5, 7, 15]. W Europie powszechnie stosowana jest metoda opracowana przez Międzynarodową Federację Producentów Soków Owocowych i Warzywnych (IFU - International Fruit and Vegetable Association) IFU No. 12 "Method on the Detection of taint producing Alicyclobacillus in Fruit Juices". Jednakże obecność czynników hamujących wzrost drobnoustrojów występu[...]
Bibliografia
[1] Chang Su-sen, Dong-Hyun Kang. 2005. "Development of novel Alicyclobacillus spp. isolation medium". Journal of Applied Microbiology 99 : 1051-1060. [2] Chang Su-sen, Sang-Hyun Park, Dong-Hyun Kang. 2013. “Development of novel agar media for isolating guaiacol producing Alicyclobacillus spp". International Journal of Food Microbiology 164 : 1-6. [3] Gocmen Duygu, April Elston, Tina Williams, Mickey Parish, Russell L. Rouseff. 2005. “Identification of medicinal off-flavours generated by Alicyclobacillus species in orange juice using GC-olfactometry and GC-MS". Letters in Applied Microbiology 40 : 172-177. [4] Goto Keiichi 2007. “Parameters for detection of Alicyclobacillus and test methods". In: Alicyclobacillus Thermophilic Acidophilic Bacilli (edited by Yokota Akira, Tateo Fujii, Keiichi Goto Pp 49-77. Japan: Springer. [5] Lee Sun-Young, Su-sen Chang, Jeong-Hwan Shin, Dong-Hyun Kang. 2007. “Membrane filtration method for enumeration and isolation of Alicyclobacillus sp. from apple juice". Letters in Applied Microbiology 45 : 540-546. [6] McNamara Christopher J., Deborah Wiebe, Margarita Gomez. 2011. "Recovery of Alicyclobacillus from inhibitory fruit juice concentrates". Journal of Food Protection 74 (8) : 1370-1373. [7] Murray Malinda B., Joshua B. Gurtler, Jee Hoon Ryu, Mark A. Harrison, Larry R. Beuchat. 2007. “Evaluation of direct plating methods to enumerate Alicyclobacillus in beverages". International Journal of Food Microbiology 115 : 59-69. [8] Puupponen-Pimiä Riitta, Liisa Nohynek, S. Hartmann-Schmidlin, Marja Kähkönen, Marina Heinonen, Kaisu Määttä-Riihinen, Kirsi-Marja Oksman-Caldentey. 2005. “Berry phenolic selectively inhibit the growth of intestinal pathogens". Journal of Applied Microbiology 98 : 991-1000. [9] Sokołowska Barbara. 2014. "Alicyclobacillus - termofilne, kwasolubne bakterie przetrwalnikujące - charakterystyka i występowanie". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(95) : 5-17. [10] Sokołowska Barbara, Łucja Łaniewska-Trokenheim, Jolanta Niezgoda, Marta Bytońska. 2010. "Wpływ konserwantów na rozwój Alicyclobacillus acidoterrestris". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 : 18-20. [11] Sokołowska Barbara, Łucja Łaniewska-Trokenheim, Jolanta Niezgoda, Marta Bytońska. 2008. "Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 12 : 22-27. [12] Sokołowska Barbara, Jolanta Niezgoda, Marta Chotkiewicz. 2012. "Inaktywacja przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris za pomocą dwutlenku chloru w zawiesinach modelowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3 : 12-16. [13] Sokołowska Barbara, Jolanta Niezgoda, Agnieszka Dekowska, Izabela Porębska, Justyna Nasiłowska, Ewa Waldon-Wiewióra, Marzena Kowalska. 2016. "Incidence of Alicyclobacillus spp. in Polish apple and dark berry juice concentrates and the ability of isolated A. acidoterrestris strains to spoilage of these juices after dilution". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 71(1) : 5-20. [14] Splittstoesser D.F., John J. Churey, Chang Yong Lee. 1994. “Growth characteristic of aciduric sporeforming bacilli isolated from fruit juices". Journal of Food Protection 57(12) : 1080-1083. [15] Uchida Masafumi, Hajime Teramura, Mitsuaki Kashida, Hidemasa Kodaka. 2013. “Evaluation of a new chromogenic agar medium for Alicyclobacillus acidoterrestris". Biocontrol Science 18(2) : 95-100.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104710 "Wykrywanie Alicyclobacill..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH