Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Markery peptydowe na tropie mięsa i składników niemięsnych w produktach mięsnych Peptydy na tropie...
10.15199/65.2017.3.6
Magdalena Montowska
nr katalogowy: 104683
10.15199/65.2017.3.6
Peptydomika ma duży potencjał w wykrywaniu zafałszowań przetworzonych produktów mięsnych dzięki możliwości identyfikacji mięsa i składników niemięsnych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, takich jak mięso odkostnione mechanicznie, mączki mięsno-kostne, preparaty krwi, białka mleka oraz dodatków roślinnych, opartej na analizie stabilnych termicznie markerów peptydowych. Markery tego rodzaju są zwykle unikalne zarówno dla gatunku, jak i białka z którego pochodzą, np. miozyny i mioglobiny pochodzących z różnych gatunków zwierząt, fibrynogenu i kolagenu wołowego lub wieprzowego, kazeiny bydlęcej czy białek soi. W artykule omówiono możliwości peptydomiki w zakresie wykrywania zafałszowań produktów mięsnych na podstawie markerów peptydowych pochodzących z mięsa i z białkowych składników niemięsnych.Produkty mięsne zawierają grubo, średnio lub drobno rozdrobnione surowce mięsne, a także inne bogate w białko składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso odkostnione mechanicznie (MOM), preparaty krwi, białka mleka i składniki roślinne. Peptydomika pozwala oznaczać składniki białkowe w złożonych próbach biologicznych na podstawie tysięcy krótkich peptydów powstałych w wyniku trawienia próby enzymami proteolitycznymi, najczęściej trypsyną. Analizy peptydomiczne mogą być skutecznym narzędziem w wykrywaniu zafałszowań produktów mięsnych, czyli w badaniach autentyczności. Jednak warunkiem powodzenia tego rodzaju badań jest uprzednia detekcja i identyfikacja stabilnych termicznie markerów peptydowych. Markery tego rodzaju muszą być odporne na procesy technologiczne, nie mogą zostać uszkodzone w trakcie wytwarzania produktu oraz muszą być specyficzne dla danego gatunku zwierzęcia lub rośliny i/lub białka, z którego pochodzą. Dobrymi markerami są np. peptydy pochodzące z białka miozyny, które pozwalają różnicować wołowinę i koninę lub peptydy pochodzące z kazeiny bydlęcej, pozwalające identyfikować dodatek mleka i produktów[...]
Bibliografia
[1] Balizs G., C. Weise, C. Rozycki, T. Opialla, S. Sawada, J. Zagon, A. Lampen. 2011. "Determination of osteocalcin in meat and bone meal of bovine and porcine origin using matrix-assisted laser desorption ionization/time-of-flight mass spectrometry and high-resolution hybrid mass spectrometry". Anal. Chim. Acta 693 : 89-99. [2] Buckley M., M. Collins, J. Thomas-Oates, J.C. Wilson. 2009. "Species identification by analysis of bone collagen using matrix-assisted laser desorption/ionisation time-offlight mass spectrometry". Rapid Commun. Mass Spectrom. 23 : 3843-3854. [3] Buckley M., K.S. Whitcher, S. Howard, S. Campbell, J. Thomas-Oates, M. Collins. 2010. "Distinguishing between archaeological sheep and goat bones using a single collagen peptide". J. Archaeological Sci. 37 : 13-20. [4] Claydon A.J., H.H. Grundy, A.J. Charlton, M.R. Romero. 2015. "Identification of novel peptides for horse meat speciation in highly processed foodstuffs". Food Addit. Contam. Part A 32 : 1718-1729. [5] Day L., H. Brown. 2001. "Detection of mechanically recovered chicken meat using capillary gel electrophoresis". Meat Sci. 57: 31-37. [6] Fernandez Ocaña M., H. Neubert, A. Przyborowska, R. Parker, P. Bramley, J. Halket, R. Patel. 2004. "BSE control: detection of gelatine-derived peptides in animal feed by mass spectrometry". Analyst 129 : 111-115. [7] Grundy H.H., P. Reece, M.D. Sykes, J.A. Clough, N. Audsley, R. Stones. 2007. "Screening method for the addition of bovine blood-based binding agents to food using liquid chromatography triple quadrupole mass spectrometry". Rapid Commun. Mass Spectrom. 21 : 2919-2925. [8] Grundy H.H., P. Reece, M.D. Sykes, J.A. Clough, N. Audsley, R. Stones. 2008. "Method to screen for the addition of porcine blood-based binding products to foods using liquid chromatography/triple quadrupole mass spectrometry". Rapid Commun. Mass Spectrom. 22 : 2006-2008. [9] Grundy H.H., W.A. Read, R. Macarthur, M. Dickinson, A.J. Charlton, M. Dušek, A. Breidbach, P.F. Scholl, G.A. Newsome, D. Bell, M. Alewijn. 2013. "Selected reaction monitoring method to determine the species origin of blood-based binding agents in meats: a collaborative study". Food Chem. 141 : 3531-3536. [10] Gu X.L., T. Beardslee, M. Zeece, G. Sarath, J. Markwell. 2001. "Identification of IgE-binding proteins in soy lecithin". Int. Arch. Allergy Immunol. 126: 218-225. [11] Houston N.L., D.-G. Lee, S.E. Stevenson, G.S. Ladics, G.A. Bannon, S. McClain, L. Privalle, N. Stagg, C. Herouet-Guicheney, S.C. MacIntosh, J.J. Thelen. 2011. "Quantitation of soybean allergens using tandem mass spectrometry". J. Proteome Res. 10 : 763-773. [12] Montowska M., W. Rao, M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A Barrett. 2014. "Tryptic digestion coupled with ambient desorption electrospray ionization and liquid extraction surface analysis mass spectrometry enabling identification of skeletal muscle proteins in mixtures and distinguishing between beef, pork, horse, chicken, and turkey meat". Anal. Chem. 86 : 4479-4487. [13] Montowska M., M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A. Barrett. 2014. "Rapid detection of peptide markers for authentication purposes in raw and cooked meat using ambient liquid extraction surface analysis mass spectrometry". Anal. Chem. 86 : 10257-10265. [14] Montowska M., M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A Barrett. 2015. "Authentication of processed meat products by peptidomic analysis using rapid ambient mass spectrometry". Food Chem. 187 : 297-304. [15] Leitner A., F. Castro-Rubio, M.L. Marina, W. Lindner. 2006. "Identification of marker proteins for the adulteration of meat products with soybean proteins by multidimensional liquid chromatography-tandem mass spectrometry". J. Proteome Res. 5 : 2424-2430. [16] Sarah S.A., W.N. Faradalila, M.S. Salwani, I. Amin, S.A. Karsani, A.Q. Sazili. 2016. "LC- QTOF-MS identification of porcine-specific peptide in heat treated pork identifies candidate markers for meat species determination". Food Chem. 199 : 157-164. [17] Sentandreu M.A., P.D. Fraser, J. Halket, R. Patel, P.M. Bramley. 2010. "A proteomic-based approach for detection of chicken in meat mixes". J. Proteome Res. 9 : 3374-3383. [18] Surowiec I., K.M. Koistinen, P.D. Fraser, P.M. Bramley. 2011. "Proteomic approach for the detection of chicken mechanically recovered meat". Meat Sci. 89 : 233-237. [19] von Bargen C., J. Brockmeyer, H.-U. Humpf. 2014. "Meat authentication: a new HPLCMS/ MS based method for the fast and sensitive detection of horse and pork in highly processed food". J. Agric. Food Chem. 62 : 9428-9435. [20] von Bargen C., J. Dojahn, D. Waidelich, H.-U. Humpf, J. Brockmeyer. 2013. "New sensitive high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry method for the detection of horse and pork in halal beef". J. Agric. Food Chem. 61 : 11986-11994. [21] Watson A.D., Y. Gunning, N.M. Rigby, M. Philo, E.K. Kemsley. 2015. "Meat authentication via multiple reaction monitoring mass spectrometry of myoglobin peptides". Anal. Chem. 87 : 10315-10322. [22] Zhang G., T. Liu, Q. Wang, L. Chen, J. Lei, J. Luo, G. Ma, Z. Su Z. 2009. "Mass spectrometric detection of marker peptides in tryptic digests of gelatin: A new method to differentiate between bovine and porcine gelatin". Food Hydrocolloids 23 : 2001-2007.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104683 "Markery peptydowe na trop..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH