Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Wpływ jonów miedzi na mikroflorę długo dojrzewających serów podpuszczkowych
10.15199/65.2017.3.4
Krystyna Wiśniewska
Arnold Reps
Agnieszka Skwarek
nr katalogowy: 104680
10.15199/65.2017.3.4
W artykule przedstawiono wpływ dodatku Cu2+ na wzrost wybranych bakterii występujących w serach dojrzewających. Wrażliwość komórek bakterii na Cu2+ była wysoce zmienna i zależała od szczepu bakterii. Selekcja szczepów może być przydatna w przypadku produkcji serów z mleka z dodatkiem Cu2+. Dodatek Cu2+ do mleka hamuje kiełkowanie przetrwalników bakterii masłowych, co zapobiega późnemu wzdymaniu serów. Hamujący wpływ Cu2+ na aktywność gazotwórczą bakterii propionowych zapobiega nadmiernemu oczkowaniu w serach.Obecnie wiele zakładów produkujących sery typu holenderskiego, tj. edamskie lub gouda, znacznie przedłuża normatywny czas ich dojrzewania dla zintensyfikowania właściwości sensorycznych. Jednocześnie mimo znacznej poprawy jakości mikrobiologicznej mleka serowarskiego problemem producentów serów długo dojrzewających jest ich późne wzdęcie wywołane przez bakterie z rodzaju Clostridium. Stwierdzono, że obecność w 1 l mleka zaledwie 100 komórek bakterii z rodzaju Clostridium może spowodować późne wzdęcia serów [6]. Naraża to na znaczne straty ekonomiczne zakład serowarski z uwagi na obniżenie jakości produktu, jego ceny i prestiżu producenta. O znaczeniu tego problemu w serowarstwie świadczy wykorzystanie w produkcji serów azotanu potasu, lizozymu, nizyny oraz dodatku do mleka wyselekcjonowanych szczepów bakterii mlekowych hamujących rozwój bakterii z rodzaju Clostridium [7]. Przeglądając dawne technologie wyrobu serów podpuszczkowych zastanawiamy się nad warunkami ich warzenia i celowością niektórych postępowań serowarów produkujących sery z niepasteryzowanego mleka, którzy stwierdzali przypadki późnego wzdymania serów. Między innymi dlatego dawniej krowy, od których pozyskiwano mleko do produkcji serów, nie były karmione kiszonkami, które - jak wiadomo - mogą zawierać znaczne ilości przetrwalników bakterii masłowych. Oprócz selekcji mleka na sery, proces warzenia serów prowadzono w miedzianych kotłach - czy mogło to[...]
Bibliografia
[1] Cervantes C., F. Gutiérrez-Corona. 1994. "Copper resistance mechanisms in bacteria and fungi". FEMS Microbiology Reviews 14 (2) : 121-137. [2] Faúndez G., M. Troncoso, P. Navarrete, G. Figueroa. 2004. "Antimicrobial activity of copper surfaces against suspensions of Salmonella enterica and Campylobacter jejuni". BMC Microbiology 4 (19) : 1-7. [3] Fröhlich-Wyder M.T., H.P. Bachmann. 2004. "Cheeses with propionic acid fermentation". W Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. Vol. 2. 141-148. Londyn: Academic Press. [4] Gordon A.S., L.D. Howell, V. Harwood. 1994. "Responses of diverse heterotrophic bacteria to elevated copper concentrations". Canadian Journal of Microbiology 40 (5) : 408-411. [5] Kielemoes J., W. Verstraete. 2001. "Influence of copper-alloying of austenitic stainless steel on multi-species biofilm development". Letters in Applied Microbiology 33 (2) : 148-152. [6] Klijn N., F.F. Nieuwenhof, J.D. Hoolwerf, C.B. van der Waals, A.H. Weerkamp. 1995. "Identification of Clostridium tyrobutyricum as the causative agent of late blowing incheese by species-specific PCR amplification". Applied and Environmental Microbiology 61 (8) : 2919-2924. [7] Kornacki K., Ł. Łaniewska-Moroz, I. Warmińska- Radyko. 1997. Podstawy mikrobiologii mleczarskiej. Warszawa: Oficyna Wydawnicza "Hoża", 84-87 [8] Le Bourhijs A.G., J. Doré, J.P. Carlier, J.F. Chamba, M.R. Popoff, J.L. Tholozan. 2007. "Contribution of C. beijerinckii and C. sporogenes in association with C. tyrobutyricum to the butyric fermentation in Emmental type cheese". International Journal of Food Microbiology 113 (2) : 154-163. [9] Maurer L., G.W. Reinbald, E.G. Hammond. 1975. "Effect of copper on microorganisms in the manufacture of Swiss cheese". Journal of Dairy Science 58 (11) : 1630-1637. [10] Mueller H.F., W.O. Nelson, W.A. Wood. 1952. "The effect of copper upon the activity of bacteria associated with Swiss cheese manufacture". Journal of Dairy Science 35 (11) : 929-936. [11] Nies D.H. 1999. "Microbial heavy-metal resistance". Applied Microbiology and Biotechnology 51 (6) : 730-750. [12] Noyce J.O., H. Michels, C.W. Keevil. 2006. "Use of copper cast alloys to control Escherichia coli O157 cross-contamination during food processing". Applied and Environmental Microbiology 72 (6) : 4239-4244. [13] Ognik K., E. Rusinek, I. Sembratowicz, J. Truchliński, M. Adamczyk. 2007. "Zawartość miedzi, cynku, żelaza i manganu w wybranych serach". Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 58 (4) : 617-623. [14] Ohsumi Y., K. Kitamoto, Y. Anraku. 1988. "Changes induced in the permeability barrier of the yeast plasma membrane by cupric ion". Journal of Bacteriology 170 (6) : 2676-2682. [15] Rodríguez L.M., T. Alatossava. 2008. "Effects of copper supplement on growth and viability of strains used as starters and adjunct cultures for Emmental cheese manufacture". Journal of Applied Microbiology 105 (4) : 1098-1106. [16] Rodríguez L.M., T. Alatossava. 2010. "Effects of copper on germination, growth and sporulation of Clostridium tyrobutyricum". Food Microbiology 27 (3) : 434-437. [17] Rodríguez L.M. 2014. "Copper and bacteria related to Finnish Emmental cheese". Academic dissertation. University of Helsinki: 204. [18] Sieber R., B. Rehberger, F. Schalle, P. Gallmann. 2006. "Technological aspects of copper in milk products and health implications of copper". ALP Science 493 : 1-15. [19] Steffen C., P. Eberhard, J.O. Bosset, M. Rüegg. 1993. "Swiss-Type Varieties“. W Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. Vol. 2. Londyn: Chapman Hall. 105-138. [20] Supplee G.C., B. Bellis. 1922. "The copper content of cows’ milk". Journal of Dairy Science 5 (5) : 455-467. [21] Van Lysebetten J., K. Delbeke, G. Servin. 2010. Short literature review on the copper content in food, processed in copper vessels. Bruksela: European Copper Institute, 1-15. [22] Weaver L., H.T. Michels, C.W. Keevil. 2007. "Survival of Clostridium difficile on copper and steel: futuristic options for hospital hygiene". Journal of Hospital Infection 68 (2) : 145-151. [23] Wilks S.A., H.T. Michels, C.W. Keevil. 2006. "Survival of Listeria monocytogenes Scott A on metal surfaces: implications for cross-contamination". International Journal of Food Microbiology 111 (2) : 93-98.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104680 "Wpływ jonów miedzi na mik..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH