Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2
Analiza regionów rybosomalnych Identyfikacja drożdży występujących w żywności
10.15199/65.2017.2.4
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 103968
10.15199/65.2017.2.4
W identyfikacji drożdży wykorzystuje się metody klasyczne i ich modyfikacje polegające na ocenie cech fenotypowych oraz metody nowoczesne oparte na analizie polimorfizmu materiału genetycznego. Metody klasyczne są powszechnie stosowane, jednak ze względu na szybką precyzyjną identyfikację coraz częściej wykorzystywane są techniki biologii molekularnej. W artykule opisano techniki stosowane w identyfikacji gatunkowej drożdży oparte na analizie regionów rybosomalnych (sekwencjonowanie, analiza restrykcyjna).Drożdże są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym (winiarstwo, piwowarstwo, gorzelnictwo, piekarnictwo, produkcja fermentowanej żywności). Nie zawsze rola tych mikroorganizmów jest pozytywna - często są one przyczyną psucia się żywności, a gatunki patogenne stanowią zagrożenie zdrowotne. Najczęstszą przyczyną psucia się żywności są drożdże z rodzaju Zygosaccharomyces (Z. rouxii, Z. bailii, Z. bisporus) oraz Candida parapsilosis, Debaryomyces hansenii, Kluyveromyces marxianus, Yarrowia lipolytica, Pichia membranifaciens, Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe [4]. Psucie się żywności przy udziale drożdży przyczynia się do ogromnych strat ekonomicznych, dlatego też znajomość szybkich i precyzyjnych metod identyfikacji jest niezwykle ważna z punktu widzenia technologii produkcji i bezpieczeństwa żywności. IDENTYFIKACJA DROŻDŻY Identyfikacja drożdży polega na ustaleniu ich przynależności do określonej jednostki taksonomicznej. Metody stosowane w identyfikacji powinny cechować się dużym potencjałem różnicującym, a procedury powinny być proste w wykonaniu. Istotny jest również krótki czas analizy, powtarzalność wyników w badaniach międzylaboratoryjnych oraz odpowiednia czułość, niskie koszty, możliwość automatyzacji badań [6, 8]. W identyfikacji drożdży powszechnie stosowane są metody klasyczne polegające na analizie cech fenotypowych. Ze względu na zjawisko zmienności fenotypowej coraz częściej wykor[...]
Bibliografia
[1] Cioch M., P. Satora. 2014 "Metody molekularne stosowane do identyfikacji drożdży w winiarstwie". Przemysł Spożywczy 68 (2) : 16-18. [2] Fernández-Espinar M.T., P. Martorell, R. De Llanos, A. Querol. 2006. Molecular methods to identify and characterize yeasts in foods and beverages. In Yeasts in food and beverages, Querol A., G. Fleet (eds.), 63-90. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. [3] Kotowska M., J. Zakrzewska-Czerwińska. 2010. "Kurs szybkiego czytania DNA-nowoczesne techniki sekwencjonowania". Biotechnologia 4 (91) : 24-38. [4] Kowal K. 2014. "Psucie żywności przy udziale drożdży". Przemysł Spożywczy 68 (11) : 30-32. [5] Kowal K. 2013. "Biochemiczne metody identyfikacji mikroorganizmów zanieczyszczających żywność". Przemysł Spożywczy 67 (2) : 16-18. [6] Krawczyk B. 2007. "Diagnostyka molekularna w zakażeniach szpitalnych". Postępy Mikrobiologii 46 (94 ): 367-378. [7] Kuba K. 2008. "Metody molekularne i immunologiczne stosowane w diagnostyce grzybic". Wiadomości Parazytologiczne 54 (3) : 187-197. [8] Kunicka-Styczyńska A., H. Stobińska. 2007. Identyfikacji mikroorganizmów. W Mikrobiologia techniczna - mikroorganizmy i środowiska ich występowania, Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska (red.), 128-145. Warszawa: PWN. [9] Kurtzman C.P., J.W. Fell, T. Boekhout. 2011. Gene sequence analyses and other DNAbased methods for yeast species recognition. In The yeasts, a taxonomic study, Kurtzman C.P., J.W. Fell, T. Boekhout (eds), vol. 1, 137-144. Amsterdam: Elsevier B.V. [10] Misiewicz A. 2014. Genetyczne podstawy zmienności przemysłowych drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. [11] Pincus D.H., S. Orenga, S. Chatellier. 2007. "Yeast identification-past, present, and future methods". Medical Mycology 45 (2) : 97-121. [12] Więckowicz M. 2009. "Molekularne metody identyfikacji mikroorganizmów w złożonych ekosystemach". Postępy Mikrobiologii 48 (1) : 67-73.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103968 "Analiza regionów rybosoma..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH