Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1
Zróżnicowanie jakości technologicznej kasz gryczanej i jęczmiennej dostępnych na polskim rynku
Angelika Fredo
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 103877
Celem badań prowadzonych w latach 2014-2016 było określenie przydatności technologicznej kasz dostępnych w sprzedaży detalicznej na polskim rynku. Materiał badawczy stanowiło sześćdziesiąt jeden próbek kaszy gryczanej i siedemdziesiąt trzy próbki kaszy jęczmiennej pochodzących od różnych producentów. Wartość technologiczną badanych kasz określono na podstawie m.in.: wilgotności, oceny organoleptycznej, stopnia rozdrobnienia, zawartości popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl, zawartości zanieczyszczeń organicznych, obecności zanieczyszczeń nieorganicznych oraz obecności szkodników zbożowo-mącznych. Wszystkie badane próbki kasz charakteryzowały się prawidłową barwą i swoistym smakiem. W badanych kaszach nie stwierdzono obecności szkodników zbożowo-mącznych. W nielicznych próbkach stwierdzono obecność zanieczyszczeń organicznych, których zawartość nie przekraczała w przypadku kaszy gryczanej 1,2% a w przypadku kaszy jęczmiennej 0,1%. Obecność zanieczyszczeń nieorganicznych stwierdzono w dwóch próbkach kaszy gryczanej. Oznaczona wilgotność i zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl spełniały wymagania określone w normach: PN-A-74203:1987 oraz PN-A-74204:1976. Granulacja kaszy gryczanej była wyrównana i spełniała wymagania określone w normie PN-A-74204:1976. Granulacja kaszy jęczmiennej była bardziej zróżnicowana - 78% badanych próbek charakteryzowało się stopniem rozdrobnienia niespełniającym wymagań normy PN-A-74203:1987, co wskazuje na możliwość stosowania innych kryteriów dotyczących granulacji przez producentów kasz. Słowa kluczowe: kasza gryczana, kasza jęczmienna, jakość, granulacja Differentiation of technological quality of selected buckwheat and barley groats available on polish market Summary The aim of the study performed in the years 2014-2016 was to assess the quality of groats available on Polish market. The research material consisted of sixty-one samples of buckwheat groats and seventy-three samples of barley groats, from d[...]
Bibliografia
[1] Borkowska B., A. Robaszewska. 2014. Kasza gryczana prażona i nieprażona. Przemysł Spożywczy, 68, 36-38. [2] Borowy T., M. S. Kubiak. 2014. Kasza - produkt wartościowy sam w sobie. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4, 8-10. [3] Czerwińska D. 2009. Charakterystyka żywieniowa kasz cz. I. Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy gryczanej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 10, 11-12. [4] Czerwińska D. 2009. Charakterystyka żywieniowa kasz cz. III. Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jęczmiennej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 12, 11-12. [5] Czerwińska D. 2012. Zastosowanie jęczmienia w piekarstwie. Część I. Wpływ na wartość odżywczą. Przegląd Zbożowo- -Młynarski, 9, 47-48. [6] Czerwińska D. 2015. Charakterystyka i zastosowanie kaszy krakowskiej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 10, 7-9. [7] Czerwińska D. 2015. Kasze znane i mniej znane. Przegląd Gastronomiczny, 5, 12-13. [8] Czerwińska D. 2015. Jedz na zdrowie. Przegląd Gastronomiczny, 7-8, 10-12. [9] Główny Urząd Statystyczny Polski. 2007. Mały rocznik statystyczny, 198. [10] Główny Urząd Statystyczny Polski. 2015. Mały rocznik statystyczny, 167. [11] http://www.arr.gov.pl/data/00141/zal1_ do_siwz_06022015_11022015_pn4.pdf [12] http://www.arr.gov.pl/data/01546/2013/ zal1_pz_2013.pdf [13] http://www.ijhar-s.gov.pl/pliki/biuletyn/ 2012/Sprawozdanie%20roczne%20 IJHARS%202010.pdf [14] Jurga R. 1997. Przetwórstwo zbóż Część 2. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. [15] Jurga R. 2004. Prawie wszystko o kaszach. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6, 25-27. [16] Jurga R. 2011. IJHARS skontrolowało jakość handlową przetworów zbożowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1, 6. [17] Jurga R. 2014. Kasza gryczana produkt o podwyższonej wartości odżywczej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4, 11. [18] Kowalewski W., R. Gałązka, T. Gąsiorowska. 2004. Technologia czyszczenia i przeróbki gryki na kasze. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6, 28-30. [19] PN-A-74013:1964 Przetwory zbożowe - Badania organoleptyczne mąki i kaszy. [20] PN-A-74014:1994 Przetwory zbożowe - Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w 10 procent. (m/m) roztworze kwasu solnego. [21] PN-A-74015:1973 Przetwory zbożowe - Oznaczanie stopnia rozdrobnienia. [22] PN-A-74016:1974 Przetwory zbożowe - Oznaczanie szkodników, ich pozostałości i zanieczyszczeń. [23] PN-A-74203:1987 Przetwory zbożowe - Kasza jęczmienna. [24] PN-A-74204:1976 Przetwory zbożowe - Kasza gryczana. [25] Rothkaehl J. 2016. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 3, 6-7. [26] Rybowska A. 2015. Konsument na rynku kasz. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 3, 344-348. [27] Rzedzicki Z., A. Wirkijowska. 2008. Charakterystyka składu chemicznego przetworów jęczmiennych ze szczególnym uwzględnieniem składu frakcyjnego błonnika pokarmowego. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1 (56), 52-64. [28] Szafrańska A. 2008. Kwasowość tłuszczowa w wybranych przetworach zbożowych (kasze i płatki). Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5, 7-11.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103877 "Zróżnicowanie jakości tec..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH