Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2-3
Toksykologia żywności
Agnieszka STRADECKA
nr katalogowy: 103856
Artykuł przedstawia podstawowe zagadnienia związane z toksykologią żywności. Omówione zostały źródła i rodzaje toksycznych substancji mogących znaleźć się w pożywieniu, a także ich wpływ na zdrowie. Artykuł porusza również tematykę zapobiegania zanieczyszczeniom w produktach spożywczych. Słowa kluczowe: toksykologia żywności, bezpieczeństwo żywności, zanieczyszczenie żywności, dodatki do żywności Abstract: The following article presents an overview of concepts in food toxicology. It describes sources and types of toxic substances that may be present in food, as well as their effects on human health. The article also contains basic information on preventing the contamination of food products. Keywords: food toxicology, food safety, food contaminants, food additives.Żywność jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość życia człowieka. Obecność występujących w niej składników odżywczych warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Często zdarza się jednak, że zawarte w niej substancje są szkodliwe lub wręcz niebezpieczne dla zdrowia. Artykuł ten ma za zadanie przybliżenie Czytelnikom podstawowe zagadnienia związane z toksykologią żywności. SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE W ŻYWNOŚCI Oprócz niezbędnych do życia składników, żywność może zawierać substancje niepożądane. Najogólniej dzieli się je na związki obojętne, antyodżywcze i toksyczne. Do substancji obojętnych zalicza się te, które nie mają negatywnego działania na zdrowie lub takie ich działanie nie zostało potwierdzone [1]. Do grupy tej zaliczane są także substancje, które działają jednocześnie szkodliwie i korzystnie. Jedną z nich jest kwas fitowy, występujący naturalnie w produktach roślinnych. Związek ten tworzy silne wiązania z jonami metali, głównie cynku i żelaza. Jeżeli ilość dostarczanego do organizmu kwasu fitowego przekracza Toksykologia żywności Food toxicology NAUKA PRZEGLĄD TECHNICZNY 2-3/2017 27 zawartość tych metali, wówcz[...]
Bibliografia
[1] J. Biernat, M. Bronkowska, D. Figurska-Ciura, K. Łoźna, D. Orzeł, E. Piotrowska, M. Styczyńska, J. Wyka. 2012. Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego. [2] A. M. Karunaratne, P. H. Amerasinghe, V. M. Sadagopa Ramanujam, H. H. Sandstead, P. A. J. Perera. 2008. "Zinc, iron and phytic acid levels of some popular foods consumed by rural children in Sri Lanka" . J. Food Compos. Anal, 21 (6): 481-488. [3] T. Obata, M. Nakashima2015. "Phytic acid suppresses ischemia- induced hydroxyl radical generation in rat myocardium". Eur. J. Pharmacol, 774: 20-24. [4] S. L. Taylor, J. L. Baumert2014. "Food Toxicology" Encycl. Agric. Food Syst 3 s: 366-380. [5] S. E. Manahan. 2003. Toxicological Chemistry and Biochemistry, 3rd ed. Londyn: Lewis Publishers CRC Press LLC . [6] R. H. Waring. 2007. Mushroom toxins. W Molecules of death, wyd. 2, Edycja: R. H. Waring, G. B. Steventon, and S. C. Mitchell. Londyn: Imperial College Press: 187-208. [7] A. Sapota. 2006. Drogi wchłaniania, metabolizm i wydalanie ksenobiotyków. W: Podstawy toksykologii, Edycja: J. Piotrowski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne: 63-86. [8] M. Nikinmaa. 2014. Acute and Chronic Toxicity. W: Introduction To Aquatic Toxicology, Elsevier Inc.:165-172. [9] Komisja Europejska. 2014. "Bezpieczeństwo żywności". Dostępne na: http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/pl/food_ pl.pdf [Stan na dzień 24.03.2016] [10] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, no. Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225. 2006. [11] Ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, no. Dz.U. 2015 poz. 35. 2015. [12] WHO. 2015. "WHO fact sheet N°399: Food safety". Dostępne na: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/ fs399/en/ [Stan na dzień 24.03.2016].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103856 "Toksykologia żywności..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - e-zeszyt (pdf) 2017-2-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
12.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
474.00 zł brutto
438.89 zł netto
35.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
474.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-2-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH