Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1
Międzynarodowe zalecenia żywieniowe
10.15199/65.2017.1.5
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 103654
10.15199/65.2017.1.5
Zalecenia żywieniowe odzwierciedlają najnowsze wyniki badań naukowych w zakresie żywienia człowieka. Stanowią one podstawowy instrument polityki rolnej, żywnościowej i prozdrowotnej. Zalecenia żywieniowe dla mieszkańców Europy są formułowane przez organizacje międzynarodowe zajmujące się problematyką wyżywienia ludności: Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W Polsce zalecenia żywieniowe są opracowywane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Są one upowszechniane w formie graficznej w celu łatwiejszego ich przyswajania przez konsumentów. Obecnie zalecenia żywieniowe koncentrują się nie tylko na zdrowiu człowieka, ale także na środowisku. Z badań Centrum Żywności i Żywienia włoskiego koncernu Barilla (BCFN) wynika, że żywność korzystnie wpływająca na zdrowie człowieka ma jednocześnie pozytywny wpływ na środowisko przyrodnicze.Zalecenia żywieniowe, przez które należy rozumieć wskazania dotyczące proponowanych zmian spożycia wybranych produktów żywnościowych i zawartych w nich składników odżywczych, uzasadnione potrzebą poprawy stanu odżywienia i ochrony zdrowia społeczeństwa oraz profilaktyką chorób [5], odzwierciedlają najnowsze wyniki badań naukowych w zakresie żywienia człowieka. Stanowią one podstawowy instrument polityki rolnej, polityki żywnościowej i polityki prozdrowotnej. Sformułowano je po raz pierwszy w USA w 1917 r. Od tego czasu są one formułowane i systematycznie uaktualniane w ponad 100 krajach świata. Celem zaleceń żywieniowych jest realizacja racjonalnego żywienia oraz zapobieganie przewlekłym chorobom niezakaźnym, tzw. dietozależnym, w tym chorobom układu krążenia, niektórym nowotworom, cukrzycy, osteoporozie oraz nadwadze i otyłości. ZDROWIE A GOSPODARKA Zdrowie jest zarówno wewnętrznym zasobem człowieka, który można rozwijać we wzrostowej fazie życia, jak i dobrem specyficznym, które można przywracać, gdy ulega pogorszeniu i pod[...]
Bibliografia
[1] Bach-Faig Anna, Elliot M. Berry, Denis Lairon, Joan Reguant, Antonia Trichopoulou, Sandro Dernini, F. Xavier Medina, Maurizio Battino, Rekia Belahsen, Gemma Miranda and Lluis Serra-Majem. 2011. "Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates". Public Health Nutrition, 14 (12A) : 2274-2284. [2] Chabros Elżbieta, Jadwiga Charzewska, Sylwia Gugała, Joanna Jaczewska-Schuetz, Mirosław Jarosz, Agnieszka Kicman-Gawłowska, Ewa Rychlik, Magdalena Siuba, Elżbieta Szabrańska, Anna Taraszewska, Aleksandra Urbańska, Katarzyna Wolnicka. 2010. Zasady zdrowego żywienia. Warszawa: IŻŻ. [3] Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. 2003. WHO Technical Report. Series 916. Geneva: WHO. [4] Double Pyramid 2014. Diet and environmental impact. 2014. Milan: BCFN. [5] Gertig Henryk, Jan Gawęcki. 2007. Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. Warszawa: PWN. [6] Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. 2004. Geneva: WHO. [7] Golinowska Stanisława. 2015. Przedmiot ekonomii zdrowia. W Od ekonomii do ekonomiki zdrowia (Stanisława Golinowska - red. nauk.) Warszawa: PWN. [8] Jeszka Jan, Anna Kołłajtis-Dołowy. 2003. Planowanie żywienia. W Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki - red. nauk.). Warszawa: PWN. [9] Kołłajtis-Dołowy Anna, Małgorzata Schlegel-Zawadzka. 2009. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. W Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski - red. nauk.). Warszawa: PWN. [10] Kowalczyk Stanisław. 2009. "Żywność bezpieczna dla ludzi i przyjazna dla środowiska". Wiedza i Jakość 3 (15) : 12-13. [11] Kowalska Iwona. 2004. Przemiany demograficzne na progu XXI wieku - wyzwaniem dla ochrony zdrowia. W Zdrowie i jego ochrona. Między teorią a praktyką (Violetta Korporowicz - red. nauk.). Warszawa: SGH. [12] Lichtenstein Alice H., Lavrence J. Appel, Michael Brands et al. 2006. "Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006. A Scientific Statement From the American Heart Association Nutrition Committee". Circulation 114 : 82-96. [13] Nichols Melanie, Nick Townsend, Ramon Luengo-Fernandez, Jose Leal, Alastair Gray, Peter Scarborough, Rayner Mike. 2012. European Cardiovascular Disease Statistics 2012. Brussels: European Heart Network. Sophia Antipolis: European Society of Cardiology. [14] Robertson Aillen, Cristina Tirado, Tim Lobstein, Marco Jeremi, Cecile Knai, Jørgen H. Jensen, Anna Ferro-Luzzi, William P.T. James. 2004. Food and health in Europe: a new basis for action. WHO Regional Publications. European Series. No. 96. Copenhagen: WHO. [15] Stuckler David. 2008. "Population Causes and Consequences of Leading Chronic Diseases: A Comparative Analysis of Prevailing Explanations". Milbank Quarterly 86 (2) : 273-326. [16] Sustainable Diets and Biodiversity. Directions and Solution for Policy, Research and Action. 2012. (Barbara Burlingame, Sandro Dernini - ed.). Rome: FAO. [17] Trichopoulou Antonia. 2004. "Traditional Mediterranean diet and longevity in the elderly: a review". Public Health Nutrition 7 (7) : 943-947. [18] Ziemlański Światosław. 1998. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Warszawa: IŻŻ.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103654 "Międzynarodowe zalecenia ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH