Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1
Skład napojów funkcjonalnych a ich stabilność mikrobiologiczna
10.15199/65.2017.1.3
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 103650
10.15199/65.2017.1.3
W ciągu ostatniej dekady na rynku napojów bezalkoholowych odnotowano znaczące zmiany. Napoje energetyczne, napoje izotoniczne, smakowe wody mineralne, opisywane jako napoje funkcjonalne zyskują coraz większą popularność. W skład takich napojów wchodzi coraz większa liczba składników, często o egzotycznym pochodzeniu. Przyczynia się to do wzrostu zainteresowania produktem, wzrostu sprzedaży i poprawy wskaźni-ków ekonomicznych zakładów branży rozlewniczej. Obecnie duża grupa napojów funkcjonalnych wprowadzana jest na rynek jako produkty o składzie bardziej naturalnym, z dodatkiem naturalnych soków oraz ze zmniejszoną zawartością środków konserwujących. Nowe, naturalne składniki napojów mogą jednak stać się nie tylko źródłem drobnoustrojów, ale także stanowić dodatkową pożywkę stymulującą wzrost mikroflory zanieczyszczającej.Termin żywność funkcjonalna został wprowadzony w Japonii już w latach 80. XX wieku w odniesieniu do żywności zawierającej składniki wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie konsumentów [13]. Wprowadzone wówczas przez japońskie ministerstwo zdrowia określenie FOSHU (Foods for Specified Health Use) definiowało środki spożywcze, które według przewidywań będą mieć pewne korzyści dla zdrowia, a informacja o tych właściwościach znajdzie się na etykiecie informacyjnej [3]. W Europie w 1999 r. postanowieniem Komisji Europejskiej, opracowany został program badawczy FuFoSE (Functional Food Science in Europe), którego celem było wyznaczenie podstaw naukowych dla tematu żywność funkcjonalna. Pojęcie żywności funkcjonalnej wprowadzone w wyniku wielu badań oznacza produkty żywnościowe które wraz z podstawową funkcją odżywczą wywierają korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu człowieka - poprawę ogólnoustrojową, warunki fizyczne lub zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób [18]. Produkty funkcjonalne przeznaczone są do spożycia jako część codziennej diety, a ich działanie prozdrowotne wynika z obecności w nich[...]
Bibliografia
[1] Antolak Hubert, Agata Czyżowska, Dorota Kręgiel. 2015. "Adhesion of Asaia bogorensis to glass and polystyrene in the presence of cranberry juice". Journal of Food Protection 78 (6) : 1186-1190.
[2] Ashurst Philip, Robert Hargitt. 2009. Soft drink and fruit juice problems solved. Cambridge: Woodhead Publishing.
[3] Bigliardi Barbara, Francesco Galati. 2013. "Innovation trends in the food industry: the case of functional foods". Trends in Food Science and Technology 31 (2): 118-129.
[4] Brown Paula, Michael Chan. 2009. An Overview of Functional Food Regulation in North America, European Union, Japan and Australia. W Functional food product development, 257-292, Nowy Jork.
[5] Chien Chih-Ching. 2008. "Taurine serves as sole source of nitrogen for aerobic and anaerobic growth by Klebsiella sp.". World Journal of Microbiology and Biotechnology 24: 895-898.
[6] Ewe Joo-Ann, Wan-Nadiah Wan-Abdullah, Min-Tze Liong. 2010. "Viability and growth characteristics of Lactobacillus in soymilk supplemented with B-vitamins". International Journal of Food Science and Nutrition 61 (1): 87-107.
[7] Gruenwald Joerg. 2009. "Novel botanical ingredients for beverages". Clinics in Dermatology 27 (2): 210-216.
[8] Hammes Frederik, Marius Vital, Thomas Egli. 2010. "Critical evaluation of the volumetric “bottle effect" on microbial batch growth". Applied and Environmental Microbiology 76 (4) : 1278-1281.
[9] Harris Victoria, Christopher Ford, Vladimir Jiranek, Paul Grbin,. 2008. "Dekkera and Brettanomyces growth and utilization of hydroxycinnamic acids in synthetic media". Applied Microbiology and Biotechnology 78 (6) : 997-1006.
[10] Juvonen Riikka, Vertti Virkajärvi, Outi Priha, Arja Laitila. 2011. Microbiological spoilage and safety risks in non-beer beverages produced in a brewery environment. Finlandia: VTT.
[11] Kaplan Handan, Robert Hutkis. 2003. "Metabolism of fructo-oligosaccharides by Lactobacillus paracasei 1195". Applied and Environmental Microbiology 69 (4) : 2217-2222.
[12] Kręgiel Dorota, Anna Rygała, Zdzisława Libudzisz. 2011. "Bakterie z rodzaju Asaia - nowe zanieczyszczenie smakowych wód mineralnych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (75): 5-16.
[13] Lau Teck-Chai, Mei-Wan Chan, Hoi-Piew Tan, Choon-Ling Kwek. 2013. "Functional food: a growing trend among the health conscious". Asian Social Science 9 (1) : 198-208.
[14] Lawlor Kathleen, James Schuman, Peter Simpson, Peter Taormina. 2009. Microbiological spoilage of beverages. W Compendium of the microbiological spoilage of foods and beverages, food microbiology and safety 245-283, Nowy Jork, USA.
[15] Liong M.T., Nagendra Shah. 2005. "Optimization of growth of Lactobacillus casei ASCC 292 and production of organic acids in the presence of fructooligosaccharide and maltodextrin". Journal of Food Science 70 (2) : 113-120.
[16] Makras Lefteris, Gerald Van Acker, Luc De Vuyst. 2005. "Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 8700:2 degrades inulin-type fructans exhibiting different degrees of polymerization". Applied and Environmental Microbiology 71 (11) : 6531-6537.
[17] Mollapour Mehdi, Peter Piper. 2008. Weak organic acid resistance of spoilage yeasts. W Stress in yeast and filamentous fungi 143-155, Londyn, UK.
[18] Ozen Asli Emine, Antoni Pons, Josep Tur. 2012. "Worldwide consumption of functional foods: a systematic review". Nutrition Reviews 70 (8) : 472-481.
[19] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015 r. poz. 1989).
[20] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. z 2010 r. nr 232, poz. 1525).
[21] Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404 z 30.12.2006).
[22] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1130/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych (Dz.U. L 295/178 z dnia 11.11.2011).
[23] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych. (Dz.U. L 295/205 z dnia 11.11.2011).
[24] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z dnia 31.12.2008).
[25] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz.U. L 354/34 31.12.2008).
[26] Stratford Malcolm. 2006. Food and Beverage Spoilage Yeasts. W Yeasts in food and beverages, 335-379, Berlin, Niemcy.
[27] Stratford Malcolm, Stephen James. 2003. Non-alcoholic beverages and yeasts. W Yeasts in food: beneficial and detrimental aspects 309-345, Cambridge, UK.
[28] Sun-Waterhouse Dongxiao. 2011. "The development of fruit-based functional foods targeting the health and wellness market: a review". International Journal of Food Science and Technology 46 (5) : 899-920.
[29] Tenge Christoph, Eberhard Geiger. 2001. "Alternative functional beverages". MBAA Tech Quart 38 (1) : 33-35.
[30] Tribst Alline Artigiani, Anderson de Souza Sant’Ana, Pilar Rodriguez de Massaguer. 2009. "Review: Microbiological quality and safety of fruit juices-past, present and future perspectives". Critical Reviews in Microbiology 35 (4) : 310-339.
[31] Wareing Peter. 2016. Microbiology of soft drinks and fruit juices. W: Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 279-299, Chichester, UK.
[32] Walker Michelle, Carol Phillips. 2008. "The effect of preservatives on Alicyclobacillus acidoterrestris and Propionibacterium cyclohexanicum in fruit juice". Food Control 19 (10) : 974-981.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103650 "Skład napojów funkcjonaln..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH