Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1
Kontrola freonów w całym łańcuchu produkcji żywności
10.15199/65.2017.1.2
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 103649
10.15199/65.2017.1.2
W artykule przedstawiono obowiązującą legislację krajową i unijną dotyczącą przeciwdziałania zmianom zachodzącym w środowisku oraz ograniczania ich niekorzystnych skutków. Zaprezentowano wpływ chłodniczych gazów fluorowanych na efekt cieplarniany. Omówiono metodę badawczą chromatografii gazowej z użyciem detektora wychwytu elektronów ECD umożliwiającą analizy śladowych ilości tych związków.Zmiany stylu życia, różnorodność i ogólna dostępność dóbr na rynku, konkurencyjne ceny i atrakcyjność oferty handlowej spowodowały istotne zmiany w zachowaniach konsumpcyjnych społeczeństwa. Ponad miarę, nieefektywnie i w coraz szybszym tempie konsumujemy nie tylko żywność, ale również kurczące się zasoby środowiskowe. Rosnące zapotrzebowanie na żywność spowodowało, iż branża spożywcza jest jedną z najprężniej rozwijających się i coraz bardziej negatywnie oddziałuje na środowisko naturalne, a szczególnie na atmosferę. Problem jest ważny, bowiem Polska jest szóstym producentem żywności w UE. Procesom tym towarzyszy dążenie do zdrowego stylu życia społeczeństwa oraz zrównoważonego rozwoju. To powinno motywować naukę i biznes do podejmowania działań w celu zapewnienia odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa żywności oraz identyfikacji i monitorowania kluczowych aspektów środowiskowych w całym łańcuchu żywnościowym, mających wpływ na zmiany klimatu. OCHRONA POWIETRZA Stan jakości powietrza to nadal temat rzadko poruszany w społeczności polskiej. Większość uznaje, że powietrze, którym oddychamy, jest czyste i nie ponosimy z tego powodu żadnych konsekwencji zdrowotnych, ani ekonomicznych. Na rysunku przestawiono najbardziej zanieczyszczone miasta w Unii Europejskiej. Tymczasem Polska, obok Bułgarii i Rumunii, ma najgorszą jakość powietrza w Europie. Co roku z tego powodu umiera ponad 45 tys. Polaków i z tego powodu ponosimy również olbrzymie straty ekonomiczne. Ochrona powietrza przed zanieczyszczeniami to problem niezwykle ważny ze względu [...]
Bibliografia
[1] Barcz J. 2006. Prawo Unii Europejskiej - Zagadnienia Systemowe. Warszawa: Wydawnictwo Prawo i Praktyka Gospodarcza. [2] Folinas D., I. Manikas, B. Manos. 2006. "Traceability data management for food chains". British Food Journal 108 (8) : 622-633. [3] Blair T. 2004. Speech by the Prime Minister at the launch of the climate group, sustainable development strategy, Norwich, The Stationary Office. [4] Brander K. 2010. "Impacts of climate change on fisheries". Journal of Marine Systems 79 (3-4) : 389-402. [5] Fraser E. D. G. 2006. "Food system vulnerability: Using past famines to help understand how food systems may adapt to climate change". Ecological Complexity 3 : 328-335. [6] Gregory N. G. 2010. "How climatic changes could affect meat quality". Food Research International 43 : 1866-1873. [7] Miraglia M., H. J. P. Marvin, G. A. Kleter, P. Battilani, C. Brera, E. Coni. 2009. "Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe". Food and Chemical Toxicology 47 : 1009-1021. [8] Patterson R.R.M., N. Lima. 2010. "How will climate change affect mycotoxins in food?". Food Research International 43 (7) : 1902-1914. [9] Hartikainen H., T. Roininen, J. M. Katajajuuri, H. Pulkkinen. 2014. "Finnish consumer perceptions of carbon footprints and carbon labeling of food products". Journal of Cleaner Production 73 : 285-293. [10] Coulomb D. 2008. "Refrigeration and cold chain serving the global food industry and creating a better future: two key IIR challenges for improved health and environment". Trends in Food Science & Technology 19 :413- 417. [11] Forster P. M., M. Joshi. 2005. "The role of halocarbons in the climate change of the troposphere and stratosphere". Climatic Change 71 : 249-266. [12] Soussa S. R., S. E. Białkowski 2001. "Comparison of gas chromatography detection limits and relative responses of common alternative fluorocarbons using electron capture, atomic emission, and mass spectrometry detection". Analytica Chimica Acta 433 : 181-186. [13] O’Doherty S. J., G. Nickless, M. Bassford, M. Pajot, P. Simmonds. 1999. "Separation of hydrohalocarbons and chlorofluorocarbons using a cyclodextrin gas solid chromatography capillary column". Journal of Chromatography A 832 : 253-258. [14] Bruno T. J., G. M. Bachmeyer, K. H. Wertz. 1998. "Gas chromatographic retention parameters database for refrigerant mixture composition management". International Journal of Refrigeration 21 (8) : 639-647. [15] Lasa J., I. Śliwka, B. Drozdowicz. 1996. "Simple method of electron capture detector calibration for quantitative measurements of F-11 and F-12 freons in the atmosphere". Journal of Chromatography A 724 : 265-270. [16] Macchi-Tejeda H, H. Opatova, D. Leducq. 2007. "Contribution to the gas chromatographic analysis for both refrigerants composition and cell gas in insulating foams - Part I: Method". International Journal of Refrigeration 30 : 329-337. [17] Luks-Betlej K., D. Bodzek. 2000. "Determination of Tri-, Tetrachloromethanes and Trichloroethane by using microextraction with GC-ECD detection". Chemical Analysis 45 : 45-51. [18] Fishbein L. 1973. Chlorinated aliphatic hydrocarbons. W Chromatography of environmental hazards. Met. Gaseous and industrial pollutants. [19] Zimnicka E., W. Gromotowicz, W. Czerwiński, E. Witkowska. 1998. "Wykrywanie i oznaczanie freonów i halonów w aerozolowych wyrobach kosmetycznych i chemii gospodarczej". Chemik 10 : 269-271. [20] Witkiewicz Z., J. Hepter. 2009. Chromatografia gazowa. Warszawa: PWN. [21] Hierasimczyk K., W. Wardencki, J. Namieśnik. 2002. Chemia Analityczna. Chromatografia. Gdańsk : Politechnika Gdańska. [22] Dressler M. 1986. "Selective gas chromatographic detector". Journal of Chromatography Library 36. [23] Śliwka I. 2003. Detektor wychwytu elektronów - podstawy teoretyczne i przykłady zastosowań. Instytut Fizyki Jądrowej w Krakowie. [24] Śliwka I. 2014. Detektor wychwytu elektronów (ECD) - podstawy teoretyczne i przykłady zastosowań. Saarbrucken : Wydawnictwo Bezkresy Wiedzy. [25] Berthillier A. 1975. Chromatografia i jej zastosowania. Warszawa: PWN [26] Lasa J. 2003. 30 lat hipotezy Gai (raport IFJ Nr 1/POP). Kraków: IFJ PAN. [27] Lasa J., I. Śliwka. 2003. "Long-term measurements of the concentrations of halocarbons in an urban area of Kraków, Poland". Applied Energy 75 : 155-163. [28] Śliwka I., J. Lasa, J. Bielewski, I. Grombik, D. Limanówka, J. Rosiek. 2010. "Long-Term Measurements of CFCs and SF6 Concentration in Air". Polish Journal of Environmental Studies 19 (4) : 811-815. [29] Bielewski J. 2014. Badanie wpływu parametrów meteorologicznych na czasowe charakterystyki stężenia wybranych związków chlorowcowych (CFCs) w powietrzu Krakowa w latach 1997-2012. Praca dyplomowa na stopień doktora nauk fizycznych. Kraków. [30] Loon G. W., S. J. Duffy. 2007. Chemia środowiska. Warszawa: PWN. [31] Wallington T. J., M. P. Sulbaek Andersen, O. J. Nielsen. 2015. "Atmospheric chemistry of short-chain haloolefins: Photochemical ozone creation potentials (POCPs), global warming potentials (GWPs), and ozone depletion potentials (ODPs)". Chemosphere 41 : 129-135. [32] Wróbel-Jędrzejewska M., W. Sender, P. Kuleta, U. Stęplewska. 2012. "Analiza syntetycznych czynników chłodniczych metodą chromatograficzną Część 1 - Przegląd aparatury chromatograficznej". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 67 (3) : 100-114. [33] Wróbel-Jędrzejewska M., W. Sender, P. Kuleta, U. Stęplewska. 2012. "Analiza syntetycznych czynników chłodniczych metodą chromatograficzną Część 2 - Wybór i optymalizacja warunków pracy kolumny i detektora w badaniach chromatograficznych". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 67 (4) : 109-121. [34] Wróbel-Jędrzejewska M., U. Stęplewska. 2014. Metoda niskotemperaturowej analizy syntetycznych czynników chłodniczych. X Konferencja Chromatograficzna "Chromatografia- niezbędne narzędzie w nauce i technice" Lublin 280-281. [35] Lasa J., I. Śliwka. 2006. Detektory w chromatografii gazowej i niektóre ich zastosowania w analizach śladowych. Kraków: IFJ PAN.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103649 "Kontrola freonów w całym ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH