Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 1
Drukowanie żywności w 3D
10.15199/65.2017.1.1
Ewa Jakubczyk
nr katalogowy: 103647
10.15199/65.2017.1.1
W artykule przedstawiono charakterystykę procesu drukowania 3D produktów spożywczych. Scharakteryzowano podstawowe techniki wykorzystywane w drukowaniu przestrzennym, które znajdują zastosowanie w wytwarzaniu żywności. Przedstawiono przykłady materiałów spożywczych, jakie mogą być wydrukowane techniką druku trójwymiarowego oraz zaprezentowano komercyjne rozwiązania stosowane w druku żywności w 3D. Omówiono potencjał wykorzystania drukowania 3D do żywności oraz wady i zalety tej technologii.Proces drukowania na powierzchni żywności czy drukowania produktów spożywczych w układzie dwuwymiarowym (2D) był wykorzystywany już od dawna, natomiast nowym rozwiązaniem jest zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomii drukowania trójwymiarowego (3D) [22]. Pierwsze koncepcje prototypów i konstrukcji drukarek 3D do żywności pojawiły się ponad 10 lat temu, niektóre z rozwiązań konstrukcyjnych były jednak mało realistyczne i nie zostały zrealizowane [23, 24]. Istotnym krokiem w rozwoju drukowania trójwymiarowego żywności było wprowadzenie w 2006 r. dwugłowicowej drukarki Fab@home Model 1, która wykorzystywała do druku głównie materiały płynne [9, 18, 26]. Badania związane z wykorzystaniem drukarek do wytwarzania produktów spożywczych kontynuowano z sukcesem. W ostatnich latach obserwowany jest rozwój rynku niskokosztowych, małych drukarek przeznaczonych do żywności [23]. Drukarki do żywności, podobnie jak standardowe drukarki, wyposażone są w pojemniki ale ich zawartość jest inna - zamiast czerwonego, niebieskiego czy żółtego tuszu zawierają tłuszcz, węglowodany i białko, czasem niewielki dodatek wody, barwników czy aromatów [11]. Drukowanie żywności wymaga precyzyjnego nałożenia cienkich warstw cząstek jedna na drugiej, co w przypadku surowców spożywczych nie jest proste [14, 15]. W druku ciasta ogromne znaczenie ma dobór ciśnienia tłoczenia produktu z dyszy drukarki. Ciasto zawierające drożdże często ulega ekspansji przy wydru[...]
Bibliografia
[1] 3D Systems: 2013. 3D Systems acquires the Sugar Lab. http://www.3dsystems.com/ /de/press-releases/3d-systems-acquiressugar-lab. [2] Bloomberg Businessweek Technology. 2014. Food Science - A guide to all the food that’s fit to 3d print (so far). http://www.businessweek.com/articles/all-the-foodthats fit-to-3d-print-from-chocolates-to-pizza. [3] Cader M., N. Trojacki. 2013. "Analiza możliwości zastosowania technologii przyrostowych do wytwarzania elementów konstrukcji robotów mobilnych". Pomiary Automatyka Robotyka (2): 2007-2007. [4] CandyFab.: 2007. The CandyFab project. http://wiki.candyfab.org/Main_Page.[5] Cohen D. L., I. L. Jeffrey, M. Cutler, D. Coulter, A. Vesco, H. Lipson. 2009. Hydrocolloid printing: a novel platform for customized food production. W Proceedings of solid freeform fabrication symposium (SFF’09), 3-5. [6] Federal B. 2016. "3D printing, robotics and future of confections". Candy Industry (11) : 52-53. [7] Foodjet. 2012. Foodjet. http://foodjet.nl. [8] Gibson I., D. Rosen, B. Stucker. 2010. Introduction and basic principles. W Additive manufacturing technologies. New York, Springer. [9] Godoi F. C., S. Prakash, B. R. Bhandari. 2016. "3d printing technologies applied for food design: Status and prospects". Journal of Food Engineering 179 : 44-54. [10] Gorkin R., S. Dodds. 2013.The ultimate iron chef-when 3D printers invade kitchen. http://theconversation.com/the-ultimate-iron-chef-when-3d-printers-invade-thekitchen. [11] Gray N. 2010. Looking to the future: Creating novel foods using 3D printing. Food Navigator. http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Looking-to-the-future- Creating-novel-foods-using-3D-printing. [12] Hao L., S. Mellor, O. Seaman, J. Henderson, N. Sewell, M. Sloan. 2010. "Material characterisation and process development for chocolate additive layer manufacturing". Virtual Physical Prototyping (5) : 57-64. [13[ Kirchmajer D. M., R. Gorkin, M. Panhuis. 2015. "An overview of the suitability of hydrogel- forming polymers for extrusion-based 3D-printing". Journal of Material Chemistry B 3, 4105-4117. [14] Lam C. X. F., X. M. Mo, S. H. Teoh, D. W. Hutmacher. 2012. "Scaffold development using 3D printing with a starch-based polymer". Material Science Engineering (20) : 49-56. [15] Lin C. 2015. "3D Food printing: A Taste of the future". Journal of Food Science Education (14) : 86-87. [16] Lipton J. I., M. Cutler, F. Nigl, D. Cohen, H. Lipson. 2015. "Additive manufacturing for the food industry". Trends in Food Science & Technology (43) : 114-123. [17] Luimstra J. 2014. EU works on food printer to create personalized meals for the elderly, 3Dprinting.com, http://3dprinting.com/news/eufoodprinter. [18] Malone E., H. Lipson. 2007. "Fab@Home: the personal desktop fabricator kit". Rapid Prototyping Journal (13) : 245-255. [19] Marangoni A. G. 2003. "Relationship between crystallization behavior and structure in Cocoa butter". Crystal Growth and Design (3) : 95-108. [20] McIntosh R. I., J. Matthews, G. Mullineux, A. J. Medland. 2010. "Late customisation: Issues of mass customisation in the food industry". International Journal of Production Research (48) : 1557-1574. [21] Millen C. I. 2012. The development of colour 3D food printing system: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Engineering in Mechatronics at Massey University. Palmerston North, New Zealand. [22] Pallottino F., L. Hakola, C. Costa, F. Antonucci, S. Figorilli, A. Seisto, P. Menesatti. 2016. "Printing on food or food printing: A review". Food Bioprocess Technology (9) : 725-733. [23] Sun J., Z. Peng, L. Yan, J. Y. H. Fuh , G. S. Hong: 2015a. "3D food printing - an innovative way of mass customization in food fabrication". International Journal of Bioprinting (1) : 308-319. [24] Sun J., W. Zhou, D. Huang, J. Y. H. Fuh, G. S. Hong. 2015. "An overview of 3d printing technologies for food fabrication". Food Bioprocess Technology (8) : 1605-1615. [25] van der Linden D. 2015. Food printing. Creating shapes and texture. https://www.tno. nl/media/5517/3d_food_printing_march_2015.pdf [26] Wegrzyn T. F., M. Golding, R.H. Archer. 2012. "Food layered manufacture: A new process of constructing solid foods". Trends in Food Science & Technology (27) : 66-72. [27] Yang F., M. Zhang, B. Bhandari. 2015. Recent development in 3D Food Printing. Critical Review Food Sci. Nutrition. [28] Zoran A., M. Coelho. 2011. "Cornucopia: the concept of digital gastronomy". Leonardo (44) : 425-431.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 103647 "Drukowanie żywności w 3D..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH