Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Wybrane zagrożenia związane ze spożyciem żywności
10.15199/65.2016.12.8
Ewa Czarniecka-Skubina
Marlena Pielak
nr katalogowy: 102850
10.15199/65.2016.12.8
Pojęcie jakości żywności zmieniało się na przestrzeni dziejów. Początkowo było ono uwarunkowane instynktem, klimatem, wierzeniami religijnymi, później wzrostem wiedzy z zakresu żywienia człowieka i świadomości powiązań pomiędzy spożyciem żywności a zdrowiem. Dawniej zagrożenia związane ze spożyciem żywności kojarzone były głównie z zatruciami pochodzenia mikrobiologicznego, grzybami i jagodami. Człowiek dobierał żywność kierując się głównie cechami organoleptycznymi. Negatywny odbiór smaku gorzkiego związany był z występowaniem w produktach trujących składników (alkaloidy) lub zepsuciem żywności (jełczenie, gnicie). Wraz z rozwojem nauki i wzrostem poziomu wykształcenia ludzi, jest to niewystarczające. Obecnie bezpieczeństwo żywności stanowi ważny element podczas wyborów produktów spożywczych na rynku. Konsumenci są świadomi zagrożeń związanych z żywnością, wywołanych różnymi czynnikami: fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi, w tym mikrobiologicznymi. Bezpieczeństwo jest kluczową składową jakości żywności i jest zagwarantowane regulacjami prawnymi [13, 19]. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority - EFSA) zajmuje się m.in. oceną ryzyka związanego ze spożyciem żywności, monitoringiem rynku unijnego oraz przekazywaniem informacji o zagrożeniach [3]. RODZAJE ZAGROŻEŃ zdrowotnych żywności W żywności mogą występować różne zagrożenia, powstające na etapie pozyskiwania surowca, procesów przetwórczych i przechowalnictwa, a także wynikające z celowego dodawania różnych substancji do żywności, np. fałszowania (rysunek). ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z SUROWCAMI I ICH POZYSKIWANIEM Wśród zagrożeń zdrowotnych związanych z surowcami wyróżnia się skażenia pochodzenia chemicznego. Zagrożenia chemiczne są wytworem zarówno naturalnych procesów, jak i działalności człowieka. Są one związane z ogólnym skażeniem środowiska bądź celowym stosowaniem chemii w rolnictwie i przetwórstwie żywności. Postęp genetyczny w[...]
Bibliografia
[1] Andrejko Mariola, Ewa Czarniecka-Skubina, Dariusz Andrejko, Franciszek Kluza, Kazimierz Zawiślak, Andrzej Głuszak, Mariusz Pacek. 2012. Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. [2] Badrie Neela, Ahliya Gobin, Shakti Dookeran, Rachel Duncan. 2006. "Consumer awareness and perception to food safety hazards in Trinidad, West Indies". Food Control 17 : 370-377. [3] EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control). 2015. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food borne Outbreaks in 2013. EFSA Journal 2015. [4] Food: From farm to fork statistics. 2011. Eurostat Pocket-books. Eurostat. European Commission, Luxembourg: Publication Office of the European Union. [5] Food-related risks. 2010. Special Eurobarometer, 354. November 2010. European Commission. TNS Opinion and Social. Brussels. [6] Jurkiewicz Anna, Franciszek Bujak. 2015. "Zagrożenia zdrowotne związane z genetycznie modyfikowaną żywnością (GMF)". Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 1, 1 : 62-64. [7] Juszczak Lesław. 2011. "Zagrożenia biologiczne - co kryje żywność?". Agro Przemysł 3-4: www.kierunekspozywczy.pl. [8] Kafel Piotr. 2014. Dobrowolna certyfikacja i znakowanie żywności. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego : 107-113. [9] Orzeł Dagmara, Jadwiga Biernat. 2011. "Furan i akrylamid w żywności". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLIV 3 : 225-232. [10] Paszczyk Beata. 2013. "Izomery trans w tłuszczach do smarowania pieczywa". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVI 1 : 13-19. [11] Radzymińska Monika, Dominika Jakubowska, Stefan Smoczyński. 2010. "Postrzeganie obcych związków w żywności jako czynnika stanowiącego zagrożenie dla zdrowia". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (69) : 132-139. [12] RASFF Rapid Alert System for Food and Feed. Preliminary Annual Report 2015. ec.europa. eu/food/safety/docs/rasff_annual_report_2015_preliminary.pdf. [13] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dz. U. WE L 31/1. [14] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004. Dz. U. UE 304/18. [15] Sadowska Joanna, Magda Rygielska. 2014. "Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (94) : 14-26. [16] Sitarz Sławomir, Małgorzata Janczar-Smuga. 2012. "Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji". Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (5) : 68-93. [17] Szymańska-Brałowska Małgorzata. 2012. "Konsument wobec zagrożeń bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej". Zarządzanie i Finanse 3 (10) : 84-93. [18] Śmiechowska Maria. 2013. "Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności". Annales Academiae Medicae Gedanensis 43 : 175-181. [19] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity). Dz.U. z 2015, poz. 594. [20] Verbeke Wim. 2001. “ Beliefs, attitude and behaviour towards fresh meat revisited after the Belgian dioxin crisis". Food Quality and Preference 12 (8) : 489-498. [21] Żakowska-Biemans Sylwia. 2009. "Bezpieczeństwo żywności w opinii polskich konsumentów". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLII 3 : 1000-1005.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102850 "Wybrane zagrożenia związa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH