Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Charakterystyka przypraw Naturalne przyprawy roślinne skład chemiczny i właściwości prozdrowotne
Marek Kardas
Katarzyna Toczyńska
Elżbieta Grochowska-Niedworok
nr katalogowy: 102848
W artykule oceniono skład chemiczny przypraw, któremu zawdzięczają swoje właściwości. Scharakteryzowano zarówno składniki odżywcze, jak i nieodżywcze przypraw: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy (antocyjany, flawonoidy), karotenoidy, garbniki, fitoncydy i inne. Przedstawiono prozdrowotne właściwości takich przypraw, jak czosnek, oregano, tymianek, majeranek, bazylia, kminek, rozmaryn, lubczyk, koper ogrodowy, kminek, liść laurowy, czarny pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, goździki, anyż oraz szafran. Wiele z nich ma działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz antyoksydacyjne, dlatego mają korzystny wpływ na organizm człowieka i mogą pomóc w profilaktyce oraz zwalczaniu chorób.Przyprawy, dzięki bogatemu składowi chemicznemu, mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele z nich ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyoksydacyjne, chroniące przed różnymi chorobami. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom naturalne przyprawy roślinne zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka, pomagając w profilaktyce i zwalczaniu chorób. Przyprawy mają różnorodny skład chemiczny. Zawierają znaczące ilości składników nieodżywczych (olejki eteryczne, alkaloidy, fenole, glikozydy, karotenoidy, garbniki, fitoncydy, błonnik pokarmowy) i odżywczych (składniki mineralne, witaminy, białko, tłuszcze, węglowodany), którym zawdzięczają swoje właściwości zarówno prozdrowotne, jak i sensoryczne, doceniane w produkcji żywności [1, 14, 16]. NIEODŻYWCZE SKŁADNIKI przypraw OLEJKI ETERYCZNE Olejki eteryczne występujące w surowcach roślinnych mają szerokie działanie. Znajdują zastosowanie jako środek antyseptyczny (olejek z majeranku, tymianku, mięty, goździków), przeciwzapalny (olejek z rozmarynu, tymianku), zwiększający apetyt (olejek z kminku, anyżu, cynamonu, czosnku, imbiru, kopru), wykrztuśny (olejek z anyżu, tymianku, kar[...]
Bibliografia
[1] Balasasirekha R. 2014. "Spices- the Spice of life". European Journal of Food Science and Technology 2 (1) : 29-40. [2] Baraniak Justyna, Małgorzata Kania. 2014. "Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci". Postępy Fitoterapii 1: 48-53. [3] Czerwińska Dorota. 2005. "Korzenne aromaty". Przegląd Gastronomiczny 9 (59) : 8-9. [4] Czosnowska Elżbieta, Alina Mścisz. 2008. "Oregano - fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne". Postępy Fitoterapii 9 (4) : 233-239. [5] Ding Mingshuang, Matthew Leach, Helen Bradley. 2013. "The effectiveness and safety of ginger for pregnancy-induced nausea and vomiting: A systematic review". Women Birth. 26 (1) : e26-e30. [6] Dzida Katarzyna. 2010. "Nutrients contents in sweet basil (Ocimum basilicum L.) herb depending on calcium carbonate dose and cultivar". Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus 9 (4) :143-151. [7] Ereifej Khalil I., Hao Feng, Taha M. Rababah, et al. 2015. "Microbiological Status and Nutritional Composition of Spices Used in Food Preparation". Food and Nutrition Sciences 6 (12) : 1134-1140. [8] Frohne Dietrich. 2010. Leksykon roślin leczniczych. Wrocław: MedPharm. [9] Hozyasz Kamil, Magdalena Chełchowska. 2005. "Efekty wprowadzenia przypraw orientalnych do polskiej diety". Postępy Fitoterapii 6 (3-4) : 68-70. [10] Kazimierczak Renata, Ewelina Hallmann, Renata Kazimierczyk, Ewa Rembiałowska. 2010. "Zawartość przeciwutleniaczy w ziołach przyprawowych pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej". Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 55 (3) : 164-170. [11] Kobylińska Agnieszka, Krystyna Janas. 2015. "Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka". Postępy Hig Med Dośw. 69 : 51-62. [12] Korczak Józef. 2007. Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów spożywczych i potraw. W Zmysły a jakość żywności i żywienia. 111-128. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. [13] Kozłowska Aleksandra, Dorota Szostak-Węgierek. 2014. "Flavonoids-food sources and health benefits". Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 65 (2) : 79-85. [14] Kudełka Wanda, Agata Kosowska. 2008. „Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom”. Zeszyty Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie 781 : 83-111. [15] Majewska Monika, Hanna Czeczot. 2009. „Flawonoidy w profilaktyce i terapii”. Farmacja Polska 65 (5) : 369-377. [16] Makała Halina. 2010. „Przyprawy do żywności – charakterystyka i właściwości”. Przemysł Spożywczy 64 (11) : 32-35. [17] Melnyk John, Sunan Wang, Massimo Marcone. 2010. „Chemical and biological properties of the world’s most expensive spice: Saffron”. Food Research International 43 (8) : 1981-1989. [18] Muszyńska Bożena, Maciej Łojewski, Jacek Rojowski i wsp. 2015. „Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji”. Psychiatria Polska 49 (3) : 435-453. [19] Neweril-Guz Joanna. 2012. „Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L.”. Problemy Higieny i Epidemiologii 93 (4) : 834-837. [20] Newerli-Guz Joanna. Maria Śmiechowska. 2009. „Ocena zawartości piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper nigrum L.”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42 (3) : 827-830. [21] Newerli-Guz Joanna, Maja Pych. 2012. „Właściwości przeciwutleniające imbiru (Zingiber officinale Roscoe) ”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73 (9) : 28-33. [22] Newerli-Guz Joanna. 2011. „Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (3) : 890-893. [23] Peter Kuruppacharil V. 2004. Handbook of herbs and spices. Vol. 2. England: Woodhead publishing. [24] Piątkowska Ewa, Aneta Kopeć, Teresa Leszczyńska. 2011. „Antocyjany –charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77) : 24-35. [25] Prakash Jamuna. 2010. „Chemical composition and antioxidant properties of ginger root (Zingiber officinale)”. Journal of Medicinal Plants Researc 4 (24) : 2674-2679. [26] Przeor Monika, Ewa Flaczyk. 2014. „Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 56-60. [27] Przybylska Sylwia. 2015. „Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy”. Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (2) : 414-420. [28] Raczuk Jolanta, Elżbieta Biardzka, Justyna Daruk. 2008. „Zawartość Ca, Mg, Fe i Cu w wybranych gatunkach ziół i ich naparach”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 5 (1) : 33-40. [29] Seidler-Łożykowska K., E. Kozik, A. Golcz i wsp. 2006. „Zawartość makroelementów i olejku eterycznego w surowcach wybranych gatunków roślin zielarskich z upraw ekologicznych”. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 51 (2) : 161-163. [30] Skolimowska Urszula, Janusz Skolimowski, Anna Wędzisz. 2012. „Badanie właściwości przeciwutleniających metyloeugenolu”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (2) : 165-170. [31] Steinka Izabela, Anita Kukułowicz. 2008. „Biostatyczne oddziaływanie miazgi i roztworów roślinnych na gronkowce”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 41 (2) : 191-196. [32] Suliburska Joanna, Karolina Kaczmarek. 2011. „Zawartości żelaza, cynku i miedzi w wybranych przyprawach dostępnych na rynku polskim”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 62 (3) : 271-274. [33] Szustakowska-Chojnacka Maria. 2007. 100 roślin w twojej kuchni. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [34] Śledź Magdalena, Dorota Witrowa-Rajchert. 2010. „Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach-czy ciągle aktywne”. Kosmos 61 (2) : 319-329. [35] Terlikowska Katarzyna, Anna Witkowska, Sławomir Terlikowski. 2014. „Kurkumina w chemoprewencji raka piersi”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 68 : 571- 578. [36] Tomas Marcin, Wioleta Pietrzak, Renata Nowak. 2012. „Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori”. Postępy Fitoterapii 1 : 22-27. [37] Ulewicz-Magurska Beata, Michalina Wesołowski. 2012. „Analiza porównawcza zawartości wybranych biopierwiastków w ziołach o właściwościach leczniczych i przyprawowych”. Bromatologia Chemia Toksykologiczna 45 (1) : 5-11. [38] Vafa Mohammad Reza, et al. 2012. „Effects of Cinnamon Consumption on Glycemic Status, Lipid Profile and Body Composition in Type 2 Diabetes Patients”. International Journal of Preventive Medicine 3 (8) : 531-6. [39] Van Wyk Ben-Eric, Michael Wink. 2008. Rośliny lecznicze świata. Wrocław: MedPharm. [40] Zalega Justyna, Dorota Szostak-Węgierek. 2013. „Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych”. Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (1) : 59-70.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102848 "Charakterystyka przypraw ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH