Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Sztuczna inteligencja - szanse i zagrożenia a może nowa jakość?
10.15199/47.2016.12.4
Adam SKRZYPEK
nr katalogowy: 102798
10.15199/47.2016.12.4
W społeczeństwie sieciowym wzrasta ranga sztucznej inteligencji, która potrafi uogólniać nabyte umiejętności i skutecznie rozwiązywać pojawiające się problemy. Wraz z rozwojem sztucznej inteligencji pojawiają się pytania: czy maszyna może myśleć, czy może zachowywać się jak człowiek. Celem artykułu jest wskazanie na istotę i znaczenie sztucznej inteligencji, szanse i zagrożenia z nią związane, możliwe dotychczasowe zastosowania i kierunki dalszych poszukiwań. Pokazano także znaczenie rozwiązań w ramach rozwijającej się koncepcji Przemysł 4.0 (interakcja człowiek-komputer i człowiekmaszyna). Artificial intelligence (AI) in networking society allows it to generalise obtained skills and effectively solve problems. As AI develops several questions arise: can a machine think or behave like a human? The article aims to explain the essence and role, advantages and disadvantages, opportunities and threats, possible applications and future discoveries. Developing Industry 4.0 concept and applications (HCI - human-computer interaction and MMI - man-machine interaction) have been covered. Słowa kluczowe Keywords jakość, sztuczna inteligencja.Istota Sztucznej Inteligencji Pojęcie sztucznej inteligencji nie jest zagadnieniem nowym. Grono zainteresowanych tym pojęciem poszerza się. Pojawia się pytanie, czy sztuczna inteligencja wnosi nową jakość w nasze życie i funkcjonowanie przedsiębiorstw [14]. Termin Sztuczna Inteligencja (ang. Artificial Intelligence AI) został po raz pierwszy wprowadzony przez Johna McCarthy’ego w 1956 roku. Początkowo stanowił on nazwę dla konferencji, która odbyła się w Dartmouth College w New Hampshire. Termin ten szybko przerodził się w nazwę ważnej dyscypliny naukowej. Konferencja ta zapoczątkowała szerokie badania nad sztuczną inteligencją [19]. Sztuczna Inteligencja jako dziedzina nauki narodziła się w XX wieku, ale jej początków można doszukiwać się już w Starożytności. Sztuczna Inteligencja to dzi[...]
Bibliografia
[1] Barrat Jamas. 2013. Our Final Invention: Artifical Intelligence and the End of the Human Era, s. 152. [2] Bostrom Nick. 2014. Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, Oxford University Press. [3] Brdulak Jacek, Wysokińska-Senkus Aneta, Senkus Piotr. Przemysł 4.0..., op. cit. s. 106. [4] Brdulak Jacek, Wysokińska-Senkus Aneta, Senkus Piotr. 2016. Przemysł 4.0 - Fundamenty i przyszłość w: E. Skrzypek (red.) Związki pomiędzy jakością i logistyką w społeczeństwie sieciowym, Wyd. UMCS, Lublin, s. 96. [5] Buller Andrzej. 1998. Sztuczny mózg, Prószyński i Spółka, s. 50-55. [6] Charniak Eugene, Drew McDermott. 1985. Introduction to Artificial Intelligence, Addison Wesley. [7] Crick Francis. 1997. Zdumiewająca hipoteza, Prószyński i Spółka, s. 339. [8] Dunis Christian. 2001. Prognozowanie rynków finansowych, Oficyna Ekonomiczna, Dom Wydawniczy ABC. [9] Feigenbaum Edward Albert. 2003. Same Challenges and Grand Challenges for Computational Intelligence Journal of the ACM, nr 1, s. 39. [10] http://www.nickbostrom.com/papers/surey.pdf. s. 10. [11] http://groups.Csail.mit.edu/EVODesingOP/groupWEbSite/ uploads/Site/DSAA_DSM 2015.pdf. [12] https://pl.Wikipedia.org/wiki/sztuczna_inteligencja, dostęp 2.10.2016 [13] Jasiński Tomasz. 2003. Przegląd architektur sztucznych sieci neuronowych wykorzystywanych w ekonomii do przewidywania szeregów czasowych, Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, SGH, Zeszyt Naukowy nr 35, s. 166-177. [14] Jasiński Tomasz. 2008. Improving the company competitiveness through artificial neural networks tools w: A. T. Szablewski, T. Jasiński, Different dimensions of microeconomics competitiveness, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, s. 86 [15] Kagermann Heening, Wahlster Wolfgang, Halbig Johannes. (eds) 2013. Recommendations for implementing the strategic intiative Industrie 4.0: Final report of the Industrie 4.0 Working Group. [16] Kurzweil Ray. The Law of Accelerating Returs [online] http.// www.kurzweilai.net/thelaw-of-acceleratingreturns, dostęp 15.11.2015. [17] Lugger Gorg. F., Stubblefield W. A. 1989. Artifical Intelligence and the Desing of Expert Systems, The Benjamin/Cummings Publ. Comp. Inc. [18] prac.Us.edu.pl/-uborczyk/wdi2/pliki/si/si.htm odczyt 1.11.2016. [19] Reich Eugene, Frank Hyneman Knight. 1991. Artificial Intelligence, McGraw Hill. [20] Skrzypek Adam (ed.). 2016. Determinants and consequences of network society, Department of Quality and Knowledge Management Faculty of Economics University of Maria Curie- Skłodowska, Lublin. [21] Szczerbicki Edward, Syed Imran Shafig, Cesar Sanin, Carlos Toro, Haoxi Zhang. 2016. Towards the4th Industrial revolution: networks, virtuality, experience based collective computational intelligence and deep learning, w: A. Skrzypek (ed.) Determinants and consequences of network society, Department of Quality and Knowledge Management Faculty of Economics University of Maria Curie-Skłodowska, Lublin, pp. 43-53. [22] Toffler Alvin. 1981. The third ware, Bantam Book, William Morrow & Co. Inc. [23] Turing Alan. Computing Machinery and Intelligence, http. www.turingarchive.org./brawse.php./B/9/ dostęp 5.10.2015. [24] Witkowska Dorota. 2000. Sztuczne sieci neuronowe i metody statystyczne. Wybrane zagadnienia finansowe, C. H. BECK Warszawa. [25] www.Spiderweb.pl/2016/10sztucznainteligencja-przyszlosc- -html odczyt 2.12.2016. [26] Yao Jing Tao, Li Yili, Tan Chew Lim. 2000. Option price forecasting using neural networks w: Omega 28, s. 455-466.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102798 "Sztuczna inteligencja - s..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH