Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Mięso w świątecznym wydaniu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 102735
W celu podkreślenia uroczystego charakteru świąt Bożego Narodzenia sporządza się rozmaite, wyszukane potrawy. Wśród różnych smakołyków znajdują się dania mięsne. Do przygotowania bożonarodzeniowych potraw są używane różne rodzaje mięsa. Najbardziej popularne są: kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, króliki, również mięso wieprzowe i wołowe. Mięso może być pieczone, smażone, duszone oraz serwowane w galarecie. Najczęściej stosowaną metodą obróbki kulinarnej mięsa podawanego w okresie świąt Bożego Narodzenia jest pieczenie. W artykule scharakteryzowano gatunki mięsa używanego do sporządzania potraw świątecznych, typowe dla nich dodatki (grzyby, kapusta kiszona, bakalie, żurawiny, cytrusy, miód) oraz korzenne przyprawy. Podano też przykłady różnych potraw mięsnych serwowanych w Boże Narodzenie, zarówno przystawek, jak i dań głównych.Nieodzownym elementem uroczystego obiadu bożonarodzeniowego są potrawy mięsne. Do ich sporządzania wykorzystuje się różne gatunki mięsa, zarówno tradycyjną wieprzowinę i wołowinę, jak i drób, króliki, a nawet dziczyznę. Mięso przyrządza się rozmaitymi technikami kulinarnymi i podaje z odpowiednimi dodatkami, charakterystycznymi dla Świąt Bożego Narodzenia, jak: grzyby, kiszona kapusta, bakalie, żurawina, cytrusy, miód oraz przyprawy korzenne. Charakterystyka mięs w potrawach bożonarodzeniowych Do sporządzania potraw bożonarodzeniowych można stosować różne rodzaje mięsa, nadając posiłkom wykwintny i świąteczny charakter. Mięso kurze. Asortyment mięsa drobiowego jest bardzo szeroki. Kulinarne wykorzystanie mają całe tusze kurcząt oraz porcjowane elementy, m.in.: piersi, nogi, uda i podudzia [11]. Mięso z ud kurcząt ma intensywniejszy smak i zapach, niż mięso z piersi. Mięso drobiowe, dzięki strukturze włókien mięśniowych, jest dość kruche i delikatne. Jest też jaśniejsze od mięsa dużych zwierząt rzeźnych. Jednak mięso z nóg kurczaków charakteryzuje się ciemniejszą, czerwoną barwą niż mięso z piersi [11[...]
Bibliografia
[1] Bartoń Henryk, Małgorzata Fortuna, Maria Fołta. 2012. "Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów fermentacji mlekowej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3); 803-8076. [2] Carranza-Concha Jose, M. Benlloch, Maria del Mar Camacho, Nuria Martínez-Navarrete. 2012. "Effects of drying and pretreatment on the nutritional and functional quality of raisins". Food and Bioproducts Processing 90 (2): 243- 248. [3] Chwastowska Iwona, Jacek Kondratowicz. 2005. "Właściwości technologiczne mięsa wieprzowego w zależności od czasu zamrażalniczego przechowywania i metody rozmrażania". ŻYWNOŚĆ Nauka, Technologia, Jakość 3: (44) Supl., 11-20. [4] Ciemniewska-Żytkiewicz Hanna, Krzysztof Krygier, Joanna Bryś. 2014. "Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 90- 96. [5] Czarniecka-Skubina Ewa, Stanisław Zalewski. 2009. "Specyfika wykorzystania grzybów świeżych i ich form utrwalonych w technologii gastronomicznej". W "Podstawy technologii gastronomicznej", Praca zbiorowa pod red. S. Zalewskiego. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo -Techniczne. [6] Czerwińska Dorota. 2005. "Cierpkie jagody. Walory zdrowotne i kulinarne żurawin". Przegląd Gastronomiczny 2: 7-8. [7] Czerwińska Dorota. 2004. "Dieta z bakaliami". Przegląd Gastronomiczny 1, 12. [8] Daszkiewicz Tomasz, Tomasz Bąk, Jerzy Denaburski. 2005. "Quality of pork with a different intramuscular fat (IMF) content". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 14/55 (1): 31-36. [9] Erten Edibe S., Keith R. Cadwallader. 2017. "Identification of predominant aroma components of raw, dry roasted and oil roasted almonds". Food Chemistry 217: 244-253. [10] Gravador Rufielyn S., Sisse Jongberg, Mogens L. Andersen, Giuseppe Luciano, Alessandro Priolo. Marianne N. Lund. 2014. "Dietary citrus pulp improves protein stability in lamb meat stored under aerobic conditions" Meat Science 97 (2): 231-236. [11] Kłoczko Irena. 2003. "Mięso drobiowe i jego przydatność technologiczna". W "Towaroznawstwo żywności przetworzonej". Praca zbiorowa pod red. F. Świderskiego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa [12] Kłosińska Anna. 2005. "Polskie potrawy na święta i karnawał".; Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa [13] Kołczak Tadeusz. 2008. "Jakość wołowiny". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 56 (1): 5- 22. [14] Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Praca zbiorowa. 2015.; Wydawnictwo Olesiejuk. Warszawa [15] Okruszek Andrzej, Janina Wołoszyn, Gabriela Haraf, Agnieszka Orkusz, Monika Wereńska. 2013. "Chemical composition and amino acid profiles of goose muscles from native Polish breeds" Poultry Science 92: (4) 1127-1133. [16] Poławska Ewa, Ross G. Cooper, Artur Jóźwik, Janusz Pomianowski. 2011. "Meat from alternative species - nutritive and dietetic value, and its benefit for human health - a review". Journal of Food 11 (1): 37-42. [17] Potrawy i zwyczaje Bożego Narodzenia. Wyczaruj pachnące, radosne Święta. Praca zbiorowa. 2013. Warszawa: Wydawnictwo Publicat. [18] Resurreccion Anna V. A. 2004. "Sensory aspect of consumer choices for meat and meat products". Meat Science 66 (1):11-20. [19] Rum Leszek. 2002. "Miód w kuchni".; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa. [20] Stacewicz-Sapuntzakis Maria, Phyllis E. Bowen, Erum A. Hussain, Bernadette I. Damayanti- Wood, Norman R. Farnsworth. 2001. "Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food?" Critical Reviews in Food Science and Nutrition 41 (4): 251-286. [21] Śmiecińska Katarzyna, Natalia Hnatyk, Tomasz Daszkiewicz, Dorota Kubiak, Paulius Matusevičius. 2015. "The effect of frozen storage on the quality of vacuum-packaged turkey meat". Veterinarija Ir Zootechnika 71 (93): 61-66. [22] Tolonen Marja, Marianne Taipale, Britta Viander, Juha-Matti Pihlava, Hannu Korhonen, Eeva-Liisa Ryhänen. 2002. "Plant-derived biomolecules in fermented cabbage". Journal of Agricultural Food Chemistry 50 (23): 6798-6803. [23] Tyburcy Andrzej, Iwona Ścibisz, Anna Jabłońska. 2015. "Wpływ dodatku śliwek na wybrane właściwości burgerów wieprzowych". Nauki Inżynierskie i Technologie 16 (1):72-82. [24] Wasilewska Marzena. 2012. "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna". Wydawnictwo Świat Książki. Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102735 "Mięso w świątecznym wydan..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH