Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 12
Sprawne sprawdzanie
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 102734
Streszczenie Nadzorowanie dostaw środków spożywczych jest podstawowym środkiem kontroli o charakterze zapobiegawczym, który ma zmniejszyć ryzyko przyjęcia do zakładu gastronomicznego surowców, półproduktów, produktów spożywczych i dodatków do żywności, zagrożonych zanieczyszczeniami biologicznymi, chemicznymi lub fizycznymi. W artykule przedstawiono zalecenia dobrowolnych kodeksów dobrych praktyk oraz wymagania obligatoryjnych przepisów prawa żywnościowego w zakresie nadzoru nad materiałami przyjmowanymi do zakładu. Opracowanie zawiera także skonkretyzowane zalecenia w zakresie praktycznego sprawdzania dostaw materiałów żywnościowych do zakładów gastronomicznych. Słowa kluczowe: dostawy żywności, odbiór dostaw, bezpieczeństwo żywności, środki kontroli/nadzoru, dobre praktyki, zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Title: Efficient check Abstract Control of foodstuffs delivery is a fundamental preventing control measure applied to reduce in catering facilities the risk of acceptance of raw materials, semi-products, final products and food additives contaminated with biological, chemical and physical hazards. In article the recommendations of voluntary codes of good practices and requirements of obligatory food law regulations relating to the control of incoming goods are presented. The paper also contains some specified recommendations on practical receipt of foods to the catering facilities. Keywords: food deliveries, receipt of incoming foods, food safety, control measures, good practices, food safety management.Produkcja bezpiecznych środków spożywczych na odpowiednim poziomie jakościowym jest możliwa tylko wtedy, gdy do ich wytwarzania stosuje się artykuły spożywcze (surowce i dodatki do żywności) o określonym poziomie jakości i bezpieczeństwa żywności [5, 14, 15]. Do osiągnięcia tego celu jest konieczne wprowadzenie w zakładzie gastronomicznym, w ramach dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych (GMP/GHP), systemowego odbioru[...]
Bibliografia
[1] CAC. 1993. "Code of Hygienic Practice for Precooked Foods in Mass Catering". CAC/RCP 39 [2] CAC. 2009. "Recommended International Code of Practice. General Principles of Food Hygiene", CAC/RCP 1-1969. W: Food hygiene. Basic texts. Fourth Edition. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 1-34. [3] Dzwolak W. 2005. "GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności. Przemysł spożywczy, obrót żywnością i gastronomią". BD Long, Olsztyn. [4] Dzwolak W. 2007. "Dobre praktyki". Przegląd Gastronomiczny, 11, 3-4. [5] Dzwolak W. 2014. Czyste wytyczne. Dobre praktyki w żywieniu zbiorowym wg Komisji Kodeksu Żywnościowego (CAC) FAO/WHO - cz. 3. Przegląd Gastronomiczny, 9, 4-5. [6] Dzwolak W. 2015. "Zakupy materiałów w systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności". Przegląd Mleczarski, 6, 22-26. [7] Dzwolak W. 2015. Zarządzanie alergenami w produkcji środków spożywczych. Problemy Jakości, 4, 24-28. [8] FDA. 2006. "Managing Food Safety: A manual for the Voluntary Use of HACCP Principles for Operators of Food Services and Retail Establishments". U.S. Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition. www.fda. gov/downloads/Food/.../HACCP/UCM077957. pdf (dostęp: 09.09.2016). [9] FSA. 2006. "Safer food, better business for caterers". Food Standards Agency, UK. www.food. gov.uk/sites/default/files/sfbb-caterers-pack.pdf (dostęp: 12.09.2016). [10] FSA. 2007/2015. Safe catering - your guide to making food safely. Issue 6, 2015. Food Standards Agency, UK. https://www.food.gov.uk/sites/ default/files/multimedia/pdfs/pdf-ni/safe-catering. pdf (dostęp: 12.09.2016). [11] FSA. 1995/2016. Industry Guide to Good Hygiene Practice: Catering Guide. UK Food Standards Agency, Food Standards Scotland, British Hospitality Association team of Food Safety and Risk. [12] Inteaz A. 2004. Food quality assurance: principles and practices. CRC Press LLC, Boca Raton, London, New York, Washington. [13] Luning P.A., W. J. Marcelis, W. M. Jongen. 2005. "Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno- menedżerskie". Wyd. Nauk. Techn., Warszawa. [14] Mortimore S., C. Wallace. 2013. HACCP. A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London. [15] Oakland J.S. 2005. "Oakland on Quality Management". Elsevier Butterworth-Heineman, New York. [16] Overbosch Peter, S. Blanchard. 2014. "Principles and systems for quality and food safety management". W: Food Safety Management. A Practical Guide for the Food Industry (Ed. By Motarjemi Y. and Lelieveld H.), Academic Press, 537- 558. [17] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz. Urz. UE, L 139, 30/04/2004, s. 1-54. [18] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze. Dz.U., nr 104, poz. 1096 (z późn. zmian.).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102734 "Sprawne sprawdzanie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH