Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Determination of aflatoxins in nuts and plant oil extracts by LC-MS/MS method Określanie zawartości aflatoksyn w orzechach i olejowych ekstraktach roślinnych techniką LC-MS/MS
10.15199/62.2016.11.34
Ilona Węglarz
Barbara Mazurek
Mariusz Chmiel
Bożena Górecka
nr katalogowy: 102414
10.15199/62.2016.11.34
Aflatoxins were extd. with a mixt. of MeOH and demineralized H2O (80:20 by vol.). The eluate was filtred, concd. on immunoaffinity columns and analyzed for aflatoxins content. Com. certified stds. were used to verify the anal. data. Przedstawiono wyniki badań nad oznaczaniem aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 w orzechach i olejowych ekstraktach roślinnych. Analizy prowadzono z wykorzystaniem chromatografu cieczowego sprzężonego z tandemowym spektrometrem mas (LC-MS/MS). Przeprowadzono walidację opracowanej metody. Rosnące zainteresowanie konsumentów i podejście prozdrowotne do produktów pochodzenia roślinnego wymusiło na dostawcach surowców oraz producentach żywności, a także na firmach farmaceutycznych i kosmetycznych wykorzystujących surowce i półprodukty pochodzenia naturalnego przeprowadzanie szczegółowej kontroli zawartości substancji niepożądanych. Do substancji tych można zaliczyć aflatoksyny. Są to mykotoksyny wytwarzane przez grzyby rodzaju Aspergillus (kropidlaki). Grzyby te najczęściej rosną na orzechach, pszenicy, kukurydzy i ryżu. Z grupy czterech aflatoksyn (B1, B2, G1, G2) spotykanych w produktach spożywczych najbardziej toksyczna i rakotwórcza dla ludzi jest aflatoksyna B1, zaklasyfikowana przez IARC (International Agency for Research on Cancer) do I grupy związków rakotwórczych. Poziomy aflatoksyn są ściśle regulowane1). Maksymalne dopuszczalne wartości zgodnie z rozporzą-dzeniem mieszczą się w zakresie 2,0-12,0 μg/kg dla aflatoksyny B1 oraz 4,0-15,0 μg/kg dla sumy aflatoksyn w zależności od rodzaju żywności. Aflatoksyny w różnych rodzajach próbek, takich jak orzechy2-4), produkty zbożowe5-8), suszone owoce4, 9) czy przyprawy8, 10, 11), są analizowane z zastosowaniem technik chromatografii cieczowej z detektorem mas10, 11), fluorescencyjnym4, 7) lub fotodiodowym12). Jako metody przygotowania próbek stosuje się ekstrakcję do fazy stałej (SPE)12), metodę QuEChERS11) lub wykorzystuje kolumny powinowactwa immun[...]
Bibliografia
[1] Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 165/2010 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do aflatoksyn. [2] E. Varga, T. Glauner, F. Berthiller, R. Krska, R. Schumacher, M. Sulyok, Anal. Bioanal. Chem. 2013, 405, 5087. [3] H.S. Chun, H.J. Kim, H.E. Ok, J.B. Hwang, D.H. Chung, Food Chem. 2007, 102, 385. [4] G. Luttfullah, A. Hussain, Food Control 2011, 22, 426. [5] V.M.T. Lattanzio, B. Ciasca, S. Powers, A. Visconti, J. Chromatogr. A 2014, 1354, 139. [6] A.L. Capriotti, P. Foglia, R. Gubbiotti, C. Roccia, R. Samperi, A. Laganà, J. Chromatogr. A 2010, 1217, 6044. [7] B. Kabak, Food Control 2012, 28, 1. [8] A. Zinedine, C. Brera, S. Elakhdari, C. Catano, F. Debegnach, S. Angelini, B. De Santis, M. Faid, M. Benlemlih, V. Minardi, M. Miraglia, Food Control 2006, 17, 868. [9] D. Heperkan, S. Somuncuoglu, F. Karbancioglu-Güler, N. Mecik, Food Control 2012, 23, 82. [10] C. Ferrer Amate, H. Unterluggauer, R.J. Fischer, A.R. Fernández-Alba, S. Masselter, Anal. Bioanal. Chem. 2010, 397, 93. [11] P. Yogendrarajah, C. Van Poucke, B. De Meulenaer, S. De Saeger, J. Chromatogr. A 2013, 1297, 1. [12] M. Vosough, M. Bayat, A. Salemi, Anal. Chim. Acta 2010, 663, 11. [13] E. Roj, A. Dobrzyńska-Inger, D. Kostrzewa, K. Kołodziejczyk, M. Sójka, B. Król, A. Miszczak, J. Markowski, Przem. Chem. 2009, 88, 1325. [14] F.M.B. Shuaiba, J. Ehiri, A. Abdullahi, J.H. Williams, P.E. Jollya, Reproductive Toxicol. 2010, 29, 262. [15] C.P. Wild, P.C. Turner, Mutagenesis 2002, 17, 471. [16] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH