Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Nietypowe surowce do produkcji soków
10.15199/65.2016.11.10
Łukasz Skoczylas
Małgorzata Tabaszewska
Sylwester Smoleń
Jacek Słupski
Anna Korus
Piotr Gębczyński
Marta Liszka-Skoczylas
nr katalogowy: 102273
10.15199/65.2016.11.10
Jedną z możliwości rozwoju rynku sokowniczego w Polsce i Unii Europejskiej jest zastosowanie niekonwencjonalnych surowców w produkcji. Są to często rośliny zawierające wiele cennych substancji prozdrowotnych. Mogą one więc nie tylko poszerzać ofertę dostępnych produktów, ale również korzystnie wpływać na zdrowie konsumentów. Do takich surowców można zaliczyć m.in. trawę pszeniczną i czarną rzodkiew. Właściwości sensoryczne soków z tych surowców są negatywnie oceniane przez ankietowanych, jednak dodatek innych soków (np. jabłkowego) lub zastosowanie odpowiedniej obróbki wstępnej może korzystnie wpłynąć na ich właściwości smakowo-zapachowe. Do surowców niekonwencjonalnych można zaliczyć także warzywa wzbogacane w pierwiastki mineralne już na etapie uprawy (biofortyfikowane). Produkty z nich uzyskane mogą stanowić tzw. żywność funkcjonalną i stać się cennym źródłem pierwiastków, których niedobór występuje w codziennej diecie.Rozwój branży sokowniczej w Polsce i Unii Europejskiej wiąże się z koniecznością rozszerzenia asortymentu. Oprócz najbardziej typowych soków, pomarańczowego czy jabłkowego, właściwości prozdrowotne dla organizmu ludzkiego mogą mieć także soki wytworzone z surowców niekonwencjonalnych, do których można zaliczyć trawę pszeniczną czy czarną rzodkiew. Za soki o działaniu prozdrowotnym można także uznać te uzyskiwane z surowców biofortyfikowanych (wzbogacanych) w mikroelementy. Soki te są niewątpliwie bogatym i łatwo dostępnym źródłem mikroelementów dla organizmu. Z drugiej strony zaś nasuwają się wątpliwości dotyczące ograniczeń i trudności związanych z wykorzystaniem traw zbożowych czy surowców wzbogacanych na etapie ich uprawy do produkcji soków. Mogą one dotyczyć również akceptowalności sensorycznej otrzymanych soków. SOK Z TRAWY PSZENICZNEJ Trawa pszeniczna to młode rośliny pszenicy zwyczajnej Triticum aestivum L., wysokości 15‒20 cm, będące skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Sta[...]
Bibliografia
[1] Barillari J., E. Speroni, A. Utan, R. Iori, R. Cervellati, S. Costa, M.C. Guerra. 2006. "Antioxidant and choleretic properties of raphanus sativus L". Sprout Journal of Agricultural and Food Chemistry 27 : 9773-9778. [2] Bar-Sela G., M. Tsalic, G. Frie, H. Goldberg. 2007. "Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study". Nutrition and Cancer 58 (1) : 43-48. [3] Baryłko-Piekielna Nina, Irena Matuszewska. 2009. Sensoryczne badania żywności. Podstawy. Metody. Zastosowania. Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [4] Borowska Julitta., Agnieszka Szajdek, Ryszard Zadernowski. 2004. "Charakterystyka składu chemicznego i wartości odżywczej soków wzbogacanych karotenem". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3 : 47-48. [5] Czarnecka-Skubina Ewa, Bogusława Dudzińska, Stanisław Zalewski. 1997. "Wpływ stopnia przetworzenia na jakość i poziom skażeń marchwi". Przemysł Spożywczy 51 (8) : 42-43. [6] Czikow P., J. Łaptiew. 1982. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [7] Kulkarni S.D., J.C. Tilak, R. Acharya, S. Nilima, N.S. Rajurkar, T.P.A. Devasagayam, A.V.R. Reddy. 2006. "Evaluation of the antioxidant activity of wheatgrass (Triticum aestivum L.) as a function of growth under different conditions". Phytotherapy Research 20 : 218-227. [8] Lugasi A., A. Blázovics, K. Hagymási. 2005. "Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats". Phytotherapy Research 19 (7 ) : 587-591. [9] Meyerowitz Steve. 2007. Wheatgrass natures finest medicine (7th ed.). United States: Sproutman Publications. [10] Mukhopadhyay S., J. Basak, M. Kar, S. Mandal, A. Mukhopadhyay. 2009. "The role of iron chelation activity of wheatgrass juice in patients with myelodysplastic syndrome". Journal of Clinical Oncology 27 (15S). [11] Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. 2012. Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia [12] Ng S.C., Y.T. Lam, K.K.F. Tsoi, F.K.L. Chan, J.J.Y. Sung, J.C.Y. Wu. 2013. "Systematic review: the efficacy of herbal therapy in inflammatory bowel disease". Alimentary Pharmacology and Therapeutics 38 (8) : 854-863. [13] Padalia S., S. Drabu, I. Raheja, A. Gupta, M. Dhamija. 2010. "Multitude potential of wheatgrass juice (green blood): an overview". Chronicles of Young Scientists 1 (2) : 23-28. [14] Pijanowski Eugeniusz, Mieczysław Dłużewski, Anna Dłużewska, Andrzej Jarczyk. 1996. Ogólna Technologia Żywności. Warszawa : Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. [15] Poprzęcki Witold. 1983. Rośliny lecznicze. cz. I-II. Warszawa : [s.m.] [16] Rakoczy Roksana, Aneta Kopeć, Ewa Piątkowska, Sylwester Smoleń, Łukasz Skoczylas, Teresta Leszczyńska, Włodzimierz Sady. 2016 "The iodine content in urine, faeces and selected organs of ratsf Lettuce biofortified with iodine through foliar application". Biological Trace Elemement Research 174 (2) : 347-355. [17] Ran S., J.K. Kamboj, V. Gandhi. 2011. "Living life the natural way - wheatgrass and health". Functional Foods in Health and Disease 1 (11) : 444-456. [18] Shakya G., Ch. Goud, S. Pajaniradje, A. Rajagop. 2012. "Protective role of wheat grass on oxidative stress in streptozotocin in duced type 2 diabetic rats". International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 4 (3) : 415-423. [19] Sharma S., V.K. Shrivastava, A. Shrivastav, B.R. Shrivastav. 2013. "Therapeutic potential of weathgrass (Triticum aestivum L.) for the treatment of chronic diseases". South Asian Journal of Experimental Biology 3 (6) : 308-313. [20] Singhal V.K., A.K. Singhal, K. Jagatheesh, K. Padmavathi, N. Elangoran, O.P. Bangr, R. Sil. 2012. "Multifunctional role of green blood therapy to cure for many diseases". Chronicles of Young Scientists 3 : 12-16. [21] Sipos P., K. Hagymási, A. Lugasi. 2002. "Effects of black radish root (Raphanus sativus L. var Niger) on the colon mucosa in rats fed a fat rich diet". Phytotherapy Research 16 (7) : 677-9. [22] Walters Richard. 1992. The Alternative Cancer Therapy Book. New York: Avery Publishing Group Inc. [23] White P.J., M.R. Broadley. 2005. "Biofortifying crops with essential mineral elements". Trends in Plant Science 10 (12) : 586-593. [24] White P.J., M.R. Broadley. 2009. "Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets - iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine". New Phytologist 182 (1) : 49-84. [25] Wigmore Ann. 1985. The Wheatgrass Book. (1st ed.). United States: Avery Publishing Group Inc. [26] Zhu Y.G., Y. Huang, Y. Hu, Y. Liu, P. Christie. 2004. "Interactions between selenium and iodine uptake by spinach (Spinacia oleracea L.) in solution culture". Plant Soil 261 : 99-105.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102273 "Nietypowe surowce do prod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH