Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Oddziaływania mechaniczne Joanna Piepiórka-Stepuk, Maciej Wawrzyniak, Dariusz Piotrowski
10.15199/65.2016.11.8
Joanna Piepiórka-Stepuk
Maciej Wawrzyniak
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 102271
10.15199/65.2016.11.8
Skuteczne mycie urządzeń technologicznych, instalacji rurowych oraz innych powierzchni bezpośrednio kontaktujących się z produkowaną żywnością jest podstawowym warunkiem zachowania higieny produkcji w przetwórstwie spożywczym. Istotą tego procesu jest oderwanie od powierzchni cząsteczek brudu wraz z przylegającymi do niego mikroorganizmami. Ma to znaczenie w utrzymaniu czystości fizycznej, ale przede wszystkim mikrobiologicznej urządzeń, gdyż usunięte zanieczyszczenia ułatwiają dezynfekcję i nie stwarzają mikroorganizmom dogodnych warunków bytowych. Drobnoustroje, zalegające na powierzchni w odległości ok. 2-20 μm (typowa komórka bakteryjna ma średnicę ok. 1 μm) są osłonięte przez zanieczyszczenia tworzące warstwę grubości 20-50 μm [5, 11]. Dopiero usunięcie zanieczyszczeń umożliwia dotarcie środka dezynfekcyjnego do warstwy drobnoustrojów. W przemyśle spożywczym stosuje się wiele metod mycia, jednak podstawą są centralne stacje CIP, za pomocą których przeprowadza się mycie w obiegu zamkniętym. Nie w każdej branży przemysłu spożywczego istnieje możliwość zastosowania tej techniki mycia. Jest ona przeznaczona głównie do urządzeń przepływowych, zbiorników i instalacji rurociągowych. Jednak korzyści wynikające z mycia wskazaną metodą skłaniają zarówno producentów urządzeń technologicznych, jak i producentów stacji mycia CIP do tego, aby w jak największym stopniu dostosować urządzenia produkcyjne do mycia w opisywanym systemie. MYCIE W SYSTEMIE CIP Metoda mycia w przepływie była znana już w latach czterdziestych XX w., kiedy to dla niewielkiej mleczarni skonstruowano pierwszą doświadczalną stację przeznaczoną do mycia rurociągów. Definicję tego systemu po raz pierwszy w 1985 r. opublikowało Narodowe Stowarzyszenie Mleczarzy (NDA - National Dairyman Association). Pięć lat później, w 1990 r., Stowarzyszenie Technologów Mleczarstwa sprecyzowało definicję CIP jako Clean In Place, czyli mycie na miejscu, i oficjalnie [...]
Bibliografia
[1] Augustin W., T. Fuchs, H. Föste, M. Schöler, J.P. Majschak, S. Scholl. 2010. "Pulsed flow for enhanced cleaning in food processing". Food and Bioproducts Processing 8 : 384-391. [2] Blel W., T. Benezech, P. Legentilhomme, J. Legrand, C. Le Gentil-Lelievre. 2007. "Effect of flow arrangement on the removal of Bacillus spores from stainless steel equipment surfaces during a Cleaning In Place procedure". Chemical Engineering Science 62 : 3798-3808. [3] Blel W., C.L. Gentil-Leličvre, T. Bénézech, J. Legrand, P. Legentilhomme. 2009. "Application of turbulent pulsating flows to the bacterial removal during a cleaning in place procedure. Part 1. Experimental analysis of wall shear stress in a cylindrical pipe". Journal of Food Engineering 90 : 422-432. [4] Bode K., R.J. Hooper, W.R. Paterson, D.I. Wilson, W. Augustin, S. Scholl. 2007. "Pulsed flow cleaning of whey protein fouling layers". Heat Transfer Engineering 28 (3) : 202- 209, DOI: 10.1080/01457630601064611. [5] Brycki B., H. Stobińska, B. Gutarowska, Z. Żakowska, D. Kręgiel. 2008. Mycie i dezynfekcja w przemyśle. Mikrobiologia techniczna (red: Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska), II : 411-434. Warszawa: PWN Press. [6] Chahine G.L., A. Kapahi, J.K. Choi, Ch.T. Hsiao. 2015. "Modeling of surface cleaning by cavitation bubble dynamics and collapse". Ultrasonics Sonochemistry 29 : 1-42. doi. org/10.1016/j.ultsonch.2015.04.026 [7] Chen X.D., N. Özkan, F. Qin, H. Xin, L. Lin. 2003. "An effective CIP procedure for removing dairy protein based deposit - a laboratory investigation". Conference paper - Heat Exchanger Fouling and Cleaning: Fundamentals and Applications RP1 44: 323-327. Publishing Web. https://researchspace.auckland.ac.nz/bitstream/handle/2292/4459/ECI_2004_44. pdf;sequence=1 [8] Diakun J. 2011. "Analiza oddziaływania czynników w procesie mycia instalacji i urządzeń". Inżynieria Rolnicza 1 (126) : 23-29. [9] Diakun J., S. Mierzejewska. 2012a. "Energy as a function of the effectiveness in CIP". Agricultural Engineering 3 (138) : 23-28. [10] Diakun J., S. Mierzejewska, K. Kukiełka. 2012b. "The regression equation of energy requirement in the process of cleaning the pipeline by CIP method". Polish Journal of Food Engineering 1 (1) : 5-8. IPS Publishing Web. http://ips.wm.tu.koszalin.pl/ doc/1.2012/1.05_art_%20mierzejewska.pdf dostępny 24.08.2016 [11] Fillery J.S., A.J. McQuillan. 2006. "Laboratory scale Clean-In-Place (CIP) studies on the effectiveness of different caustic and acid wash steps on the removal of dairy biofilms". International Journal of Food Microbiology 106 : 254-262. [12] Gillham C.R., P.J. Fryer, A.P.M. Hasting, D.I. Wilson. 2000. "Enhanced cleaning of whey protein soils using pulsed flows". Journal of Food Engineering 46 : 199-209. [13] Jensen B.B.B., A. Friis, T. Bénézech, P. Legentilhomme, C. Leličvre. 2005. "Local wall shear stress variations predicted by computational fluid dynamics for hygienic design". Food and Bioproducts Processing 83 (1) : 53-80. doi:10.1205/fbp.04021. [14] Kyllonen H.M., P. Pirkonen, M. Nystrom. 2005. "Membrane filtration enhanced by ultrasound: a review". Desalination 181 : 319-335. [15] Lamminen M.O., H.W. Walker, L.K. Weavers. 2004. "Mechanisms and factors influencing the ultrasonic cleaning of particle-fouled ceramic membranes". Journal of Membrane Science 237 : 213-223. [16] Latt K.-K., T. Kobayashi. 2006. "Ultrasound-membrane hybrid processes for enhancement of filtration properties". Ultrasonics Sonochemistry 13 : 321-328. [17] Lelievre C., P. Legentilhomme, C. Gaucher, J. Legrand, C. Faille, T. Benezech. 2002. "Cleaning in Place: effect of local shear stress variation on bacterial removal from stainless steel equipment". Chem. Eng. Sci. 57 (8) : 1287-1287. [18] Maskooki A., T. Kobayashi, S.-A. Mortazavi, A. Maskooki. 2008. "Effect of low frequencies and mixed wave of ultrasound and EDTA on flux recovery and cleaning of microfiltration membranes". Separation and Purification Technology 59 : 67-73. [19] Mierzejewska S., J. Diakun. 2011. "Energy consumption in pipe washing using CIP system". Chemical Engineering and Equipment 1 : 25-27. [20] Mierzejewska S., J. Piepiórka-Stepuk, S. Masłowska. 2014. "Myjki ultradźwiękowe stosowane w przemyśle spożywczym". Przemysł Spożywczy 68 (2) : 12-16. [21] Piepiórka J. 2013. "Mycie płytowych wymienników ciepła". Przemysł Spożywczy 67 (3) : 34-36. [22] Popovic´ S., M. Djuric´, S. Milanovic´, M.N. Tekic’, N. Lukic. 2010. "Application of an ultrasound field in chemical cleaning of ceramic tubular membrane fouled with whey proteins". Journal of Food Engineering 101: 296-302. doi:10.1016/j.jfoodeng. 2010.07.012. [23] Quarini J. 2002. "Ice-pigging to reduce and remove fouling and to achieve clean-in- -place". Applied Thermal Engineering 22 : 747-753. [24] Tamime A. 2008. Cleaning in Place Dairy, Food and Beverage Operations. Blackwell Publishing Ltd. [25] Weidemann C., S. Vogt, H. Nirschl. 2014. "Cleaning of filter media by pulsed flow - Establishment of dimensionless operation numbers describing the cleaning result". Journal of Food Engineering 132 : 29-38.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102271 "Oddziaływania mechaniczne..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH