Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Mikrobiologiczne źródła DHA
10.15199/65.2016.11.6
Iwona Gientka
Przemysław Grela
Anna M. Kot
Lidia Stasiak-Różańska
nr katalogowy: 102269
10.15199/65.2016.11.6
Głównymi źródłami kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w diecie człowieka jest mięso ryb. W artykule omówiono możliwości otrzymywania kwasu dokozaheksaenowego z komórek drobnoustrojów. Zdolność do syntezy DHA wykazują wszystkie mikroorganizmy. Najlepszymi producentami DHA są mikroalgi i to one znajdują zastosowanie w przemysłowej produkcji olejów bogatych w DHA. Wśród nich można wymienić heterotroficzny protist Crypthecodinium cohnii oraz szczepy mikroalg Schizochytrium. Zastosowanie oleju z mikroalg dopuszczono m.in. do produktów mlekopodobnych, tłuszczów do smarowania oraz suplementów diety. Należy przypuszczać, iż asortyment produktów spożywczych wzbogaconych w kwas dokozaheksaenowy pochodzenia mikrobiologicznego będzie coraz większy.Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (nazwa systematyczna IUPAC: kwas (all Z) -4,7,10,13,16,19-dokozaheksaenowy) jest wielonienasyconym organicznym kwasem karboksylowym o wzorze sumarycznym C22H32O2, mającym sześć wiązań podwójnych. Należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 (omega-3). Głównymi źródłami kwasu dokozaheksaenowego w diecie człowieka jest mięso ryb. Duże ilości DHA stwierdzono m.in. w tłuszczu ryb: łososia hodowlanego, sardeli europejskiej (anchois), śledzia, szprotki, makreli, węgorza, sardynki, okonia morskiego, miecznika, tuńczyka [16]. Na przykład sardynki (Sardinops sagax) zawierają ok. 19 g DHA/kg ryb, śledzie (Clupea harengus) ponad 8 g/kg, łososie (Salmo salar) i ostroboki (Trachurus trachurus) ok 6 g/kg [9]. Stale rosnące skażenie wód śródlądowych oraz mórz i oceanów toksycznymi związkami, takimi jak dioksyny, polichlorowane bifenyle (PCB), oraz metalami ciężkimi - ołowiem czy rtęcią sprawia, że fauna morska stała się, niestety, źródłem związków szkodliwych dla zdrowia. Tradycyjne metody pozyskiwania kwasów omega-3 z ryb i owoców morza stały się więc dyskusyjne, istnieją także obawy co do ich wykorzystania. Niektóre kraje, np. USA, otwarcie zakazały używan[...]
Bibliografia
[1] Allen E.E., D.H. Bartlett. 2002. "Structure and regulation of omega-3 fatty acid synthase genes from the deep-sea bacterium Photobacterium profundum strain SS9“. Microb. 148 : 1903-1913. [2] Bajpai P., O.P. Ward. 1991. "Optimization of production of docosahexaenoic acid (DHA) by Traustochytrium aureum ATCC 34304“. J. Am. Oil. Chem. Soc. 68 : 509-514. [3] Bèligon V., G. Christophe, P. Fontanille, C. Larroche. 2016. "Microbial lipids as potential source to food supplements“. Curr. Op. Food Sci. 7 : 35-42. [4] Beopoulos A., T. Chardot, J.M. Nicaud. 2009. "Yarrowia lipolytica: A model and a tool to understand the mechanisms implicated in lipid accumulation“. Biochim. 91 : 692-696. [5] Certik M., S. Shimizu. 1999. "Biosynthesis and regulation of microbial polyunsaturated fatty acid produtcion“. J. Biosci. Bioeng. 87 (1) : 1-14. [6] Correia M., V. Michel, A.A. Matos, P. Carvalho, M.J. Oliveira: 2012. "Docosahexaenoic acid inhibits Helicobacter pylori growth in vitro and mice gastric musoca colonization“. PloS ONE 7(4) DOI:10.1371/journal.pone.0035072. [7] Damude H.G., D.J. Macool, S.K. Picataggio, J.J. Ragghianti, J.E. Seip, Z.H. Xue. 2009. "Docosahexaenoic acid producing strains of Yarrowia lipolytica“. United States Patent US 7,550,286. [8] Dyal S.D., S.S. Narine. 2005. "Implications for the use of Mortierella fungi in the industrial production of essential fatty acids“. Food. Res. Int. 38 : 445-467. [9] Gladyshev M.I., N.N. Sushchik, O.N. Makhutova. 2013. "Production of EPA and DHA in aquatic ecosystems and their transfer to the land“. Prostag. Oth. Lipid M., 107 : 117-126. [10] Guedes A.C., H.M. Amaro, C.R. Barbosa, R. Pereira, F.X. Malcata. 2011. "Fatty acid composition of several wild microalgae and cyanobacteria, with a focus on eicosapentaenoic, docosahexaenoic and α-linolenic acids for eventual dietary uses“. Food Res. Int. 44 : 2721-2729. [11] Guo X., Y. Ota. 2000. "Incorporation of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids by a yeast“. J. Appl. Microbiol. 89 : 107-115. [12] Guo X., T. Tomonaga, Y. Yanagihara, Y. Ota. 1999. "Screening for yeast incorporating the exogenus eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids from crude fish oil“. J. Biosci. Bioeng. 87 : 184-188. [13] Jang H.-D., Y.-Y. Lin, S.-S. Yang. 2005. "Effect of culture media and conditions on polyunsaturated fatty acids production by Mortierella aplina“. Biores.Technol. 96 : 1633-1644. [14] Kot A.M., S. Błażejak, A. Kurcz, I. Gientka. 2015. "Drożdże jako potencjalne źródło tłuszczu mikrobiologicznego“. Postępy Mikrobiologii 54 (4) : 364-373. [15] Kyle D.J. 1994. Microbial oil mixtures and uses thereof. United States Patent 5,374,657. [16] Mozaffarian D., C.L. Bryson, R.N. Lemaitre, G.L. Burke, D.S. Siscovick. 2005. "Fish intake and risk of incident heart failure". J. Am. Coll. Cardiol. 45 : 2015-2021. [17] Mühlroth A., K. Li, G. Røkke, P. Winge, Y. Olsen, M.F. Hohmann-Marriott, O. Vadstein, A.M. Bones. 2013. "Pathways of lipid metabolism in marine algae, co-expression network, bottlenecks and candidate genes for enhanced production of EPA and DHA in species of Chromista". Mar Drugs. 11 (11) : 4662-97. [18] Murphy D. 1991. "Storage lipid bodies in plants and other organisms“. Progr. Lipid Res. 29 : 299-324. [19] Nichols D.S., K. Sanderson, J. Bowman, T. Lewis, C.A. Mancuso, T.A. McMeekin. 1999. "Developments with antarctic microorganisms: culture collections, bioactivity screening, taxonomy, PUFA production and cold-adapted enzymes“. Curr. Opin. Biotechnol. 63 : 2572-2573. [20] Patnayak S., A. Sree. 2005. "Screening of bacterial associates of marine sponges for single cell oil and PUFA“. Lett. Appl. Microbiol. 40 : 358-363. [21] Ratledge C. 2004. "Fatty acid biosynthesis in microorganisms being used for Single Cell Oil production“. Biochim. 86 : 807-815. [22] Satomi M., H. Oikawa, Y. Yano. 2003. "Shewanella marinintestina sp. nov., Shewanella schlegeliana sp. nov. and Shewanella sairae sp. nov., novel eicosapentaenoic-acid-producing marine bacteria isolated from sea-animal intestines“. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 53 : 491-499. [23] S hin S.Y., V.K. Bajpai, H.R. Kim, S.C. Kang. 2007. "Antibacterial activity of bioconverted eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) against foodborne pathogenic bacteria“. Int. J. Food. Microbiol. 113 : 233-236. [24] Thelen J.J., J.B. Ohlrogge. 2002. "Metabolic engineering of faty acids biosynthesis in plants“. Metab. Eng. 4 : 12-21. [25] Ward O.P., A. Singh: 2005. "Omega-3/6 fatty acids: Alternative sources of production“. Process Biochem. 40 : 3627-3652.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102269 "Mikrobiologiczne źródła D..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH