Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności
10.15199/65.2016.11.2
Milena Lipińska
Małgorzata Wrzosek
Beata Bilska
Karol Krajewski
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 102262
10.15199/65.2016.11.2
Temat strat i marnotrawstwa żywności pojawia się w wielu opracowaniach naukowych, m.in. jako problem społeczny, gospodarczy, środowiskowy oraz etyczny. Dane FAO wskazują, że nawet 1/3 ogółu wyprodukowanej i znajdującej się w obrocie żywności nie zostaje spożytkowana zgodnie z jej pierwotnym przeznaczeniem. Jest to bardzo niepokojące i dotyczy całego łańcucha żywnościowego "od pola do stołu", tj.od produkcji pierwotnej do ostatecznej konsumpcji w gospodarstwach domowych. Jeden z trzech produktów zakupionych przez konsumenta na ogół ulega zmarnowaniu. Podejmowane są więc liczne działania, których celem jest ograniczenie strat. Jednym z rozwiązań jest model MOST, łączący możliwość ograniczenia marnotrawstwa żywności w Polsce ze wsparciem osób najbardziej potrzebujących.Marnotrawstwo żywności dotyczy "żywności konsumpcyjnej z wyłączeniem części niejadalnych, która nie została spożyta przez człowieka oraz żywności przeznaczonej na cele nieżywnościowe" [3]. Istotne jest rozróżnienie pomiędzy odpadami żywnościowymi możliwymi do uniknięcia oraz odpadami, które nie są możliwe do uniknięcia, a stratami żywności. Odpady żywnościowe klasyfikowane jako pochodne żywności, nieprzeznaczane do konsumpcji (np. skórka i rdzeń owoców, pestki, owocnie, liście warzyw, skóra i kości zwierząt), nie są zaliczane do strat [4]. Zdecydowana większość odpadów żywnościowych możliwych do uniknięcia dotyczy tej części żywności, która była pełnowartościowa, ale nastąpiły w niej nieodwracalne zmiany (np. pleśnienie, gnicie, wysuszenie) wskutek niedotrzymania warunków i parametrów prawidłowego procesu technologicznego, przechowywania żywności lub dystrybucji. Dotyczy to także produktów, których opakowanie zostało uszkodzone (np. w czasie transportu) oraz produktów, których termin przydatności do spożycia dobiega końca [12]. W tej sytuacji można mówić o stratach żywności zarówno w ujęciu gospodarczym (ekonomicznym), jak i społecznym. Marnotrawstwo je[...]
Bibliografia
[1] "Dary żywnościowe pomagają ubogim i zapobiegają marnotrawieniu żywności". Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny. 2014. http://europa.eu/rapid/press-release_ CES-14-47_pl.htm [2] "Environmental impacts". http://www.lovefoodhatewaste.nsw.gov.au/love-food/ environmental-impacts.aspx [3] FAO: Global food losses and food waste. 2011. www.fao.org [4] Gosiewska Maria. 2013. "Nie marnuj żywności - myśl ekologicznie". Przemysł Spożywczy 67 (9): 41-44; [5] Gunders Dana. 2012. "Wasted: How America Is Losing Up to 40 Percent of Its Food from Farm to Fork to Landfill". https://www.nrdc.org/sites/default/files/wasted-food-IP.pdf [6] http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/index_en.htm; [7] Katajajuuri Juha-Matti, Kirsi Silvennoinen, Hanna Hartikainen, Lotta Heikkilä, Anu Reinikainen. 2014. "Food waste in the Finnish food chain". Journal of Cleaner Production 73: 322-329; [8] Kołożyn- Krajewska Danuta, Małgorzata Wrzosek, Beata Bilska, Karol Krajewski. 2014. "Model Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z korzyścią dla społeczeństwa". Jakość żywności, a żywienie w turystyce. Częstochowa: Wydawnictwo WSHiT; [9] Komisja Europejska. "Nasza planeta - nasza przyszłość. Wspólnie walczymy ze zmianami klimatu" 2015. http://ec.europa.eu/clima/citizens/youth/docs/our_planet_ our_future/pl/files/assets/basic-html/page2.html [10] Lech Michał. "Szanuj żywność i środowisko naturalne! ". http://www.mpo.krakow.pl/ wp-content/uploads/2013/10/Szanuj-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87_publikacja- na-warsztaty.pdf [11] Odnowiona strategia UE na lata 2011-2014 dotycząca społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. 2011. http://eur-lex.europa. eu/LexUriServ/LexUriServ.do? uri=COM: 2011:0681:fin: pl: pdf [12] Papargyropoulou Effie, Rodrigo Lozano, Julia K. Steinberger, Nigel Wright. 2010. “ Preparatory study on food waste across EU 27. Final Report". http://ec.europa.eu/environment/ eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf [13] Wrzosek Małgorzata, Beata Bilska, Danuta Kołożyn-Krajewska, Karol Krajewski, Anna Kondraszuk. 2014. "Określenie skali i przyczyn strat żywności w handlu detalicznym na przykładzie mleka i jego przetworów". Żywność Nauka Technologia Jakość 2 (93): 225-238; [14] Wrzosek Małgorzata, Danuta Kołożyn-Krajewska, Karol Krajewski. 2012. "Nieracjonalne wykorzystanie żywności - perspektywa globalna i odpowiedzialności społecznej". Prace Studentów i Młodych Pracowników Nauki. Teoria i praktyka zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane zagadnienia IV: 59-72. [15] 366 final Green Paper Promoting a European framework for Corporate Social Responsibility. 2001: COM, http://www.eea.europa.eu/policy-documents/com-2001-366- -final-green.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102262 "Ograniczenie strat i marn..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH