Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Dzika kuchnia
Ewa Czarniecka-Skubina
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 102067
Dziczyzna staje się obecnie modnym i poszukiwanym produktem na polskim rynku, zwłaszcza w zakładach gastronomicznych. Wynika to z jej walorów organoleptycznych: jest smaczna, delikatna i krucha, a przy tym charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Zwierzęta dziko żyjące nie przeżywają stresu związanego z hodowlą przemysłową, nie są karmione nieodpowiednimi lub niedozwolonymi paszami, a po upolowaniu - nie przeżywają stresu związanego z drogą do ubojni [22]. Wpływ na rosnącą popularność dziczyzny mają też zagrożenia zdrowotne związane z innymi rodzajami mięs zwierząt hodowlanych, jak: dioksyny w drobiu, BSE krów, pryszczyca.Potrawy z dziczyzny od zawsze były specjalnością kuchni polskiej i dominowały wśród staropolskich dań mięsnych. To nasza narodowa specjalność nawiązująca do pięknej historii tradycji szlacheckiej, związanej z licznymi polowaniami i ucztami. W dawnych czasach polskie lasy i puszcze były licznie zamieszkane przez zwierzynę łowną: niedźwiedzie, łosie, sarny, dziki, żubry oraz zające i dzikie ptactwo. Od wieków na polskich stołach królowały więc dania z jeleni, saren, dzików, wspaniale przyrządzone bażanty, dropie, głuszce, kwiczoły, jarząbki, perliczki oraz upieczone w całości dziki i jelenie - nadziewane ptactwem lub zawierające wewnątrz całe dropie, zające lub cietrzewie [13]. Obecnie dziczyzna znowu zyskuje na popularności i znajduje coraz więcej zwolenników. Powstają restauracje specjalizujące się w dziczyźnie, a sklepy oferują mięso i wyroby ze zwierzyny łownej lub z ich dodatkiem, jak: kiełbasy, pasztety i inne wyroby [4]. Również kucharze chętnie zdobywają wiedzę na ten temat, uczestniczą w różnego rodzaju szkoleniach, uczą się jak postępować oraz jak przyrządzać mięso pozyskane głównie przez myśliwych. Rodzaje dziczyzny Dziczyzna to jadalne mięso zwierzyny dzikiej, dopuszczone do obrotu przez nadzór weterynaryjny. Do zwierząt łownych dostępnych w Polsce, o znaczeniu [...]
Bibliografia
[1] Borys B., Z. Bogdaszewska, M. Bogdaszewski. 2012. "Dynamiczny wzrost fermowej hodowli danieli i jeleni w Polsce". Wiadomości Zootechniczne, L, 1, s. 33-44. [2] Chardonnet Ph., B. des Clers, J. Fischer, R. Gerhold, F. Jori, F. Lamarque. 2002. "The value of wildlife". Revue Scientifique. et Technique (International Office of Epizootics), 21 (1), s. 15-51. [3] Czerwińska D. 2007. "Na dziko", Przegląd Gastronomiczny, 3, s. 10-11. [4] Czerwińska D. 2010. "Wykorzystanie dziczyzny w przetwórstwie mięsa". Gospodarka Mięsna, 1, s. 10-12. [5] Czerwińska D. 2012. "Możliwości przetwórcze dzikiego ptactwa". Gospodarka Mięsna, 3, s. 28 30. [6] Deutz A., U. Deutz. 2005. "Dziczyzna - polowanie, przyrządzanie". Wyd. Bellona, Warszawa [7] Dziedzic. 2014. "R. Łowiectwo - istota, kultura, funkcjonowanie, znaczenie"., Studia Włocławskie, 16, s. 90-105. [8] Elmadfa I., E. Muskat. 2011. "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych", Wyd. Ed. Muza, Polska [9] Główny Inspektorat Weterynarii. 2016. www.wetgiw. gov.pl, [10] Górecka J., T. Szymańko. 2010. "Walory żywieniowe dziczyzny". Magazyn Przemysłu Mięsnego, 1-2, s. 20-21. [11] Janiszewski P., T. Daszkiewicz. 2010. "Zwierzęta łowne, zasady prawidłowego pozyskiwania i zagospodarowania"., Wyd. UWM, Olsztyn [12] Kilar J., M. Ruda, M. Kilar. 2015. "Konsumenckie zainteresowanie dziczyzną". [w:] Karwowska M., Gustaw W. (red.), Trendy w żywieniu człowieka. Wyd. Naukowe PTTŻ, Kraków, s. 101-110. [13] Kryński A. 1991. "Dziczyzna na polskich stołach". [w:] Kryński A., Z kart łowiectwa polskiego. Wyd. Sport i Turystyka, Warszawa. s. 92-94. [14] Kwiecińska K., M. Kosicka-Gębska, J. Gębski. 2016. "Ocena preferencji konsumentów związanych z wyborem dziczyzny". Handel Wewnętrzny, 1 (360), s. 53-64. [15] Nagalska H.M., K. Rejman. 2014. "Wiedza konsumentów o dziczyźnie i zachowania nabywcze na rynku tego mięsa". Marketing i Rynek, 6, s. 488-499. [16] Nowak D., E. Czarniecka-Skubina. 2010. "Łowiectwo i tradycja polskiej kuchni myśliwskiej jako atuty oferty turystycznej regionów". [w:] Orłowski D., Pruchniewicz E. (red.), Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych. Warszawa, s. 267-284. [17] Popczyk B. 2012. "Problemy handlu dziczyzną". [w:] Gwiazdowicz D.J (red.), Problemy współczesnego łowiectwa w Polsce. Oficyna Wyd. G & P. Poznań, s. 137-150. [18] Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, Leśnictwo, Warszawa, 2012, 2015. [19] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2010, Nr 207, poz. 1370). [20] Sadowski J., F. Sojka, K. Kośka. 2014. "Wybrane problemy wprowadzania do obrotu oraz zagospodarowania dziczyzny". Studia i Materiały CEPL w Rogowie, zeszyt 38, 1, s. 162-170. [21] Simińska E., H. Bernacka, T. Sadowski. 2011. "Sytuacja na światowym i krajowym rynku dziczyzny". Annals of Warsaw University of Live Science - SGGW. Animal Science, 50, s. 89-96. [22] Skorupski M., A. Wierzbicka. 2014. "Dziczyzna jako źródło zdrowej żywności - problemy i perspektywy". Studia i materiały CEPL w Rogowie, 16, 38(1), s. 171-174. [23] Szczepaniak B., D. Górecka, E. Flaczyk. 2004. "Nutritional habits relating to meat and meat products consumption among young people from selected regions of Poland". Polish Journal of Food and Nutrition Science, 4, s. 421-426. [24] Szymborski J.Z. 2003. "Pozyskiwanie, obróbka i obrót dziczyzną", Przepisy Unii Europejskiej, Przepisy polskie, Komentarz. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa [25] Ziembińska A., G. Krasnowska. 2007. "Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego w obrocie tuszami zwierząt łownych", Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 1(50), s. 16-25. [26] Żmijewski T., M. Cierach, A. Kwiatkowska. 2007. "Wartość użytkowa tusz zwierząt łownych", Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, XLV, 2, s. 17-23.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102067 "Dzika kuchnia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH