Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Groźne bakterie
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 102061
Spożywanie żywności lub wody zanieczyszczonej czynnikami biologicznymi i/lub chemicznymi może skutkować ostrymi lub przewlekłymi stanami chorobowymi nazywanymi zatruciami pokarmowymi. W artykule opisano zatrucia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego w kontekście historycznym, ze wskazaniem definicji i rodzajów zatruć pokarmowych, a także z uwzględnieniem dostępnych danych statystycznych na temat bakteryjnych zatruć pokarmowych w Polsce, Unii Europejskiej i USA. Opracowanie zawiera podstawowe informacje dotyczące intoksykacji, toksykoinfekcji oraz infekcji wywołanych przez czynniki biologiczne, głównie pochodzenia bakteryjnego.Pierwsze wiarygodne wzmianki o zatruciach spowodowanych jedzeniem, pochodzą z IX wieku. W 857 r. zatrucia o charakterze epidemicznym, określane mianem Świętego Ognia, a później Ogniami Św. Antoniego, objęły teren doliny Renu. Podobne zdarzenia miały miejsce w 1039 r. w okolicach Wiednia [15]. W obu przypadkach, zatrucia po spożyciu chleba żytniego nadzwyczaj często kończyły się śmiercią i pochłonęły w sumie kilkadziesiąt tysięcy ofiar [15]. Przyczyna zatruć była nieznana aż do 1853 r. [15], kiedy to francuski uczony Louis L. Toulanse odkrył, że były one spowodowane sporyszem (Secale cornutum), czyli sklerotą (formą przetrwalnikową) pleśni zwanej buławinką czerwoną (Claviceps purpurea), pasożytującej na ziarnach żyta, pszenicy i innych zbóż [15]. Botulizm Dobrze udokumentowane informacje w zakresie zatruć pokarmowych pochodzenia bakteryjnego pochodzą z terenu Wirtembergii w Niemczech, gdzie w latach 1817-1822 niemiecki lekarz Justinus Kerner, nie mając jeszcze pojęcia o mikroorganizmach, opublikował bardzo rzetelny opis symptomów zatrucia spowodowanego spożyciem zepsutej kiełbasy [5]. Chorobę tego rodzaju nazwano botulizmem od łacińskiego słowa botulus oznaczającego kiełbasę. Na poznanie przyczyny "zatruć kiełbasianych" trzeba było poczekać do 1895 r., kiedy to liczne przypadki botulizmu w belgijskiej[...]
Bibliografia
[1] Adams M.R., M.O. Moss. 2008. "Food Microbiology". Third Edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge. [2] Bhunia A.K. 2008. "Foodborne Microbial Pathogens. Mechanisms and Pathogenesis". Springer Science + Business Media LLC, New York. [3] CDC. 2014. "Surveillance for Foodborne Disease Outbreaks United States, 2014: Annual Report. Centers for Disease Control and Prevention, Division of Foodborne", Waterborne and Environmental Diseases, Atlanta. [4] EFSA. 2014. "Scientific Report of EFSA and ECDC. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2012. European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control". EFSA Journal 2014, 12(2): 3547. [5] Erbguth F. J. 2008. "From poison to remedy: the chequered history of botulinum toxin". Journal of Neural Transmission, 115, 559-565. [6] Erbguth F. J. 2009. "The pretherapeutic history of botulinum toxin". W: Manual of Botulinum Toxin Therapy (Ed. D. Truong, D. Dressler, M. Hallett, M. Pathak). Cambridge University Press, Cambridge, 1-8. [7] FDA/CFSAN. Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. U.S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety & Applied Nutrition. http:// www.seafoodhaccp.com/SeafoodData/BadBugBook (dostęp: 12.08.2016). [8] Ford L., M. Miller, A.. Cawthome, E. Fearnley, M. Kirk. 2015. Approaches to the surveillance of foodborne disease: A review of the evidence (Review). Foodborne Pathogens Disease, 12(12), 927-936. [9] Gertig H., H. Duda. 2004. "Żywność a zdrowie i prawo". Wyd. Lek. PZWL, Warszawa. [10] Jay J.M., M. J. Loessner, D.A. Gulden. 2005. "Modern Food Microbiology". Seventh Edition. Springer Science + Business Media, Inc., New York. [11] Mortimore S., C. Wallace. 2013. HACCP. "A Practical Approach". Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London. [12] MZiOS. 1961. Instrukcja nr 51/61 Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 7 grudnia 1961 r. (EZ- 4462-Og-30/61) w sprawie postępowania w przypadkach zatruć pokarmowych. [13] Nikonorow M., K. Hrynk, H. Sadowska, B. Studniarska, H. Witkowski. 1972. "Nadzór sanitarny nad żywnością i przedmiotami użytku". Podręcznik instruktora higieny (pod. red. M. Nikonorowa). PZWL, Warszawa. [14] NIZP/PZH. "Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (dwutygodniowe, kwartalne, półroczne, roczne)". Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Zakład Epidemiologii, Pracownia Monitorowania i Analizy Sytuacji Epidemiologicznej http://wwwold.pzh. gov.pl/oldpage/epimeld/index_p.html (dostęp: 15.08.2016). [15] Shelton M.L. 2002. Ergot: A History Changing Plant Disease. http://www.howstuffworks.com/ framed.htm?parent=drugged-salem-witchtrial. htm&url=http://www.plant.uga.edu/labrat/ergot. htm (dostęp: 18.08.2016). [16] Specchio J.J. 2003. "Hazards from natural origins". W: Food Safety Handbook (Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken, 213-231. [17] Tang Y.W., J. X. Wang, Z. Y. Xu, Y. F. Guo, W. H. Qian, J. X. Xu. 1991. "A serologically confirmed, case-control study, of a large outbreak of hepatitis A in China", associated with consumption of clams. Epidemiology and Infections, 107(3), 651-657. [18] WHO. 2000. "World Health Report 2000. Health systems: improving performance". Geneva: 164.22. [19] WHO. Data and statistics. http://www.euro.who. int/en/health-topics/disease-prevention/foodsafety/ data-and-statistics (dostęp: 16.08.2016). [20] WHO. 2008. Foodborne disease outbreaks: Guidelines for investigation and Control. World Health Organization, Geneva.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102061 "Groźne bakterie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH