Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 10
Innowacyjność: nauka - przemysł
10.15199/65.2016.10.1
Janusz Franciszek Pomianowski
Tomasz Żmijewski
nr katalogowy: 101713
10.15199/65.2016.10.1
SŁOWA KLUCZOWE: innowacja, komercjalizacja, transfer technologii, polityka innowacyjności KEY WORDS: innovation, commercialization, technology transfer, innovation policy W Polsce, podobnie jak w pozostałych krajach członkowskich Unii Europejskiej, rozwój i absorpcja innowacji stanowią jeden z filarów gospodarki opartej na wiedzy oraz podstawowy element polityki spójności społeczno-gospodarczej. Podstawą mechanizmu rozwoju gospodarki opartej na wiedzy jest budowanie relacji między uczestnikami tego procesu. Polska ma bardzo duży potencjał naukowy oraz stosunkowo dobrze działającą infrastrukturę. Niestety, jest to niewystarczające, ponieważ brakuje zasad umożliwiających zainteresowanym jednostkom wykorzystanie własnego zaplecza naukowo-badawczego. Potrzeba więc zmian w tym zakresie, ale muszą być one wprowadzane świadomie i przy współudziale wszystkich zainteresowanych. Takie działania zdecydują o wejściu naszego kraju do sfery liderów tworzących innowacyjne rozwiązania, a nie pozostanie wśród grupy państw ich naśladujących [9, 10]. Według raportu "Innovation Union Scoreboard 2015" Polska z syntetycznym wskaźnikiem innowacyjności 0,313 zajmuje szóstą od końca lokatę, wyprzedzając takie kraje, jak Rumunia, Bułgaria, Łotwa, Litwa i Chorwacja. Najwyższy wskaźnik w tym rankingu uzyskała Szwecja z wartością 0,74 [18]. Wartość tego wskaźnika w Polsce w latach 2007-2013 utrzymywała się na poziomie 0,27-0,28, natomiast w 2014 r. rósł on szybciej niż średnio w UE. Należy jednocześnie zaznaczyć, że wskaźnik ten dla Polski stanowi jedynie 56,4% średniego wskaźnika liczonego dla wszystkich krajów Unii Europejskiej. POJĘCIE I DEFINICJE INNOWACJI Termin innowacja pochodzi od łacińskiego słowa innovatio, to znaczy odnowienie lub łacińskiego innovare, czyli odnawiać. Według Szelągowskiej [26] pojęcie to po raz pierwszy odnotowano w łacinie kościelnej ok. 400 r. n.e. W XIII w. w języku francuskim użył go Dante (innovare) oraz w języku[...]
Bibliografia
[1] Barańska-Fisher M. 2005. Innowacje jako narzędzie kreowania zmian na rynku. W Oblicza współczesnego zarządzania organizacją, red. Stankiewicz J. Zielona Góra: UZ. [2] Baruk J. 2006. Zarządzanie wiedzą i innowacjami. Toruń: Wydawnictwo Adam Marszałek. [3] "Dobre praktyki w zakresie innowacyjności w spółkach z udziałem Skarbu Państwa". http://www.msp.gov.pl/pl/polityka-wlascicielska/program-profesjonaliza/ dobre-praktyki-2007-201/30091, Program-Profesjonalizacji-Nadzoru.html dostęp 01.07.2016. [4] Drucker P. 1992. Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. Warszawa: PWN. [5] Gruba K., A. Łubnicka. "Patentuj, komercjalizuj. Ochrona i zarządzanie innowacjami na Uniwersytecie Jagiellońskim". http://www.uj.edu.pl/documents/1587933/6bc2fafc- -cd80-4ec1-896d-858bd181ab27 dostęp 02.07.2016. [6] Innowacje i transfer technologii. Słownik pojęć. 2011. red. Matusiak K.B. Warszawa: PARP. [7] Janasz W., K. Kozioł-Nadolna. 2011. Innowacje w organizacji. Warszawa: PWE. [8] Kotler P. 1999. Marketing - analiza, planowanie, wdrożenie i kontrola. Warszawa: Wydawnictwo Felberg SJA. [9] Kowalczyk J. 2014. "Nasze innowacje zaczynają coś znaczyć". Puls Biznesu 18.03. [10] Marszałek A. 2014a. "Relacje między światem nauki a przemysłu". 4 (56) http:// www.e-mentor.edu.pl/artykul/index/numer/56/id/1123 dostęp 17.07.2016. [11] Marszałek A. 2014b. "Transfer wiedzy i technologii w środowisku innowacyjnym". Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 3 : 17-26. [12] Marzec M. 2012. "Finansowanie innowacji przez przedsiębiorstwa sektora MŚP w województwie świętokrzyskim w latach 207-2012". Acta Scientifica Academiae Ostroviensis. 1/ Sectio A: 79-100. [13] Mazurkiewicz Sz. "Ekspertyza dotycząca tematów dla projektów innowacyjnych. Rozwiązania w zakresie komercjalizacji badań naukowych". http:/www.wup.pl/images/ uploads/VII.FUNDUSZE _EUROPEJSKIE/Innowacyjnosc_i_ponadnarodowosc_aktualnosci/ ekspertyzy/b.Ekspertyza_Temat %C3%Bw_projekt%C3%B3w_innowacyjnych_-_ komercjalizacja_nauki.doc dostęp 02.07.2016. [14] Oniszczuk-Jastrząbek A. 2010. "Wybrane aspekty innowacji we współczesnym przedsiębiorstwie". Contemporary Economy Electronic Scientific Journa 1 (1) : 37-48. [15] Penc J. 1999. Innowacje i zmiany w firmie. Transformacja i sterowanie rozwojem przedsiębiorstwa. Warszawa: Agencja Wydawnicza Placet. [16] Pichlak M. 2012. Innowacyjność organizacji - generowanie kontra adaptacja innowacji. W Uwarunkowania przedsiębiorczości. Różnorodność i jedność, t. 2. red. Jaremczuk K. Tarnobrzeg: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa. [17] Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. 2008. Wydanie trzecie. Warszawa: MNiSW. [18] Polska w Innovation Union Scoreboard 2015. https://badania.parp.gov.pl/polska-w- -innovation-union-scoreboard-2015 dostęp 17.07.2016. [19] Ratajczak M. 2006. "Transfer wiedzy i technologii do sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce". Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej. 59 : 113-120. [20] Sabisch H. Erfolgsfaktoren des Wissens- und Technologietransfers. W: Technologietransfer - Anforderungen und Entwicklungs-tendenzen red. Pleschak F. 17-26. Karlsruhe: Fraunhofer IRB Verlag. [21] Schumpeter J.A. 1960. Teoria rozwoju gospodarczego. Warszawa: PWN. [22] Sieniewska B. 2014. "Trudności we współpracy uczelni z biznesem w zakresie komercjalizacji wiedzy w świetle badań naukowych". Studia Ekonomiczne/Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach 199 Technologie wiedzy w zarządzaniu publicznym 2013 : 270-281. [23] Skrzypek J. (red). 2007. Finansowanie projektów innowacyjnych. Poradnik dla przedsiębiorców i przedstawicieli środowiska akademickiego. Kraków: Małopolska Agencja Energii i Środowiska. [24] Sokół A. "Wpływ barier na zakres współpracy przedsiębiorstw ze sferą B+R i ich implikacje dla rozwoju innowacji w Polsce". http://www.instytut.info/Vkonf/site/33.pdf dostęp 01.07.2016. [25] Steinerowska-Streb I. 2014. "Innowacje w polskich mikroprzedsiębiorstwach". Studia Ekonomiczne/Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. 183 cz. 1 Innowacyjność współczesnych organizacji cz. 1 Koncepcje i modele : 256-266. [26] Szelągowska A. 2012. "Innowacje w finansowaniu budownictwa społecznego w Polsce - w kierunku nowego paradygmatu". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 736, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia 55 : 169-186. [27] Whitfield P.R. 1979. Innowacje w przemyśle. Warszawa: PWE.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101713 "Innowacyjność: nauka - pr..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH