Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 10
Counter-current liquid chromatography in separation of betalains Przeciwprądowa chromatografia cieczowa w rozdzielaniu betalain
10.15199/62.2016.10.9
Aneta Spórna-Kucab
Sławomir Wybraniec
nr katalogowy: 101502
10.15199/62.2016.10.9
A review, with 36 refs. Some therapeutic properties of betalains were also taken into consideration. Dokonano przeglądu literaturowego zastosowań przeciwprądowej chromatografii cieczowej w rozdzielaniu betalain (barwniki naturalne). Dodatkowo zwrócono uwagę na cenne właściwości prozdrowotne betalain i innych związków naturalnych. Barwniki są powszechnie stosowane w przemyśle do barwienia produktów spożywczych celem zwiększenia ich wizualnej atrakcyjności, m.in. poprzez przywrócenie produktom naturalnej barwy, którą straciły w wyniku przetwarzania, pakowania, przechowywania lub dystrybucji. Ich zadaniem jest również nadanie barwy żywności, która w przeciwnym razie byłaby bezbarwna, czego przykładem mogą być chętnie spożywane przez najmłodszych konsumentów słodycze1-3). W technologii żywności stosuje się obecnie barwniki roślinne w postaci ekstraktów oraz syntezowane na wzór związków znajdujących się w matrycy roślinnej. Ich stosowanie nie wymaga kosztownych oraz drobiazgowych badań toksykologicznych, jak to ma miejsce w przypadku barwników syntetycznych nie mających swoich odpowiedników w przyrodzie. Szczegółowe badania barwników syntetycznych przyczyniły się do wycofania niektórych związków, czego przykładem są Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, para-Red, Rodamina B oraz Orange II, które zakwalifikowano do związków rakotwórczych. Dodatkowo, niektóre z nich mogą działać mutagennie, wywoływać reakcje alergiczne oraz wpływać na reprodukcję1-4).Pojawiające się przesłanki na temat szkodliwości wybranych związków syntetycznych prowadzą do wzrostu popytu wśród konsumentów na związki naturalne, co przekłada się na wzrost zainteresowania tymi związkami naukowców oraz przemysłu. Związki naturalne wykazują działanie prozdrowotne, co zostało potwierdzone licznymi badaniami5- 9). Korzystne działanie roślin zwykle wiąże się z występowaniem związku lub grupy związków wykazujących aktywność farmakologiczną, dlatego ich wydzielenie z ma[...]
Bibliografia
[1] I. Zielińska, M. Czerwionka-Szaflarska, Przegl. Pediatryczny 2008, 38, nr 4, 307. [2] F. Delgado-Vargas, O. Paredes-López, Natural colorants for food and nutraceutical uses, CRC Press, Taylor and Francis Group, 2003. [3] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz.U. z 2010, nr 232, poz. 1525. [4] P. Vazhangat, J.E. Thoppil, Turkish J. Biol. 2016, 40, 922. [5] S. Kumar, P. Manoj, P. Giridhar, R. Shrivastava, M. Bharadwaj, J. Funct. Foods 2015, 15, 509. [6] A. Gengatharan, G.A. Dykes, W.S. Choo, Food Sci. Technol. 2015, 64, 645. [7] G.J. Kapadia, H. Tokuda, T. Konoshima, H. Nishino, Cancer Lett. 1996, 100, 211. [8] B. Moldovan, A. Hosu, L. David, C. Cimpoiu, Acta Chim. Slov. 2016, 63, 213. [9] W. Kalt, J.B. Blumberg, J.E. McDonald, M.R. Vinqvist-Tymchuk, S.A.E. Fillmore, B.A. Graf, J.M. O’Leary, P.E. Milbury, J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 705. [10] M.M. Rahman, T. Ichiyanagi, T. Komiyama, S. Sato, T. Konishi, J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 705. [11] P. Ninfali, M. Bacchiocca, A. Antonelli, E. Biagiotti, A.M. Di Gioacchino, P. Piccoli, V. Stocchi, G. Brandi, Cancer Lett. 2007, 14, 216. [12] L. Tesoriere, D. Butera, M. Allegra, M. Fazzari, M.A. Livrea, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 1266. [13] D. Sreekanth, M.K. Arunasree, K.R. Roy, T.C. Reddy, G.V. Reddy, P. Reddanna, Phytomedicine 2007, 11, 739. [14] M. Allegra, P.G. Furtmuller, W. Jantschko, M. Zederbauer, L. Tesoriere, M.A. Livre, Ch. Obinger, Biochem. Biophys. Res. Commun. 2005, 332, 837. [15] P. Winterhalter, Trends Food Sci. Techol. 2007, 18, 507. [16] A. Berthod, M.J. Ruiz-Ángel, S. Carda-Broch, J. Chromatogr. A 2009, 1216, 4206. [17] A. Berthod, Comprehensive analytical chemistry (red. D. Barceló), Elsevier, Amsterdam 2002. [18] Y. Ito, W.D. Conway, Chemical analysis, Wiley-Interscience, New York 1996. [19] Y. Ito, J. Chromatogr. A 2005, 1065, 145. [20] http://www.dynamicextractions.com, dostęp 6 września 2016 r. [21] D. Fisher, I. Garrard, R. van den Heuvel, I. Sutherland, F.E. Chou, J.W. Fahey, J. Liq. Chromatogr. Rel. Technol. 2005, 28, 1913. [22] J.W. Fahey, K.L. Wade, K.F. Stephenson, F.E. Chou, J. Chromatogr. A 2003, 996, 85. [23] S. Wybraniec, J. Chromatogr. A 2006, 1127, 70. [24] A. Dagenhardt, P. Winterhalter, J. Liq. Chromatogr. Rel. Technol. 2001, 24, 1745. [25] G. Jerz, T. Skotzki, K. Fiege, P. Winterhalter, S. Wybraniec, J. Chromatogr. A 2008, 1190, 63. [26] S. Wybraniec, P. Stalica, G. Jerz, B. Klose, N. Gebers, P. Winterhalter, A. Spórna, M. Szaleniec, Y. Mizrahi, J. Chromatogr. A 2009, 1216, 6890. [27] G. Jerz, S. Wybraniec, N. Gebers, P. Winterhalter, J. Chromatogr. A 2010, 1217, 4544. [28] S. Wybraniec, G. Jerz, N. Gebers, P. Winterhalter, J. Chromatogr. B 2010, 878, 538. [29] A. Spórna-Kucab, S. Ignatova, I. Garrard, S. Wybraniec, J. Chromatogr. B 2013, 941, 54. [30] A. Spórna-Kucab, I. Garrard, S. Ignatova, S. Wybraniec, J. Chromatogr. A 2015, 1380, 29. [31] Y. Ito, J. Chromatogr. A 1997, 771, 81. [32] A. Berthod, M.J. Ruiz-Angel, S. Carda-Broch, Anal. Chem. 2003, 75, 5886. [33] Y. Lu, C. Sun, R. Liu, Y. Pan, J. Chromatogr. A 2007, 1146, 125. [34] X. Xu, X. Th. Kok, H. Poppe, J. Chromatogr. A 1996, 742, 211. [35] Y. Ito, Y. Ma, J. Chromatogr. A 1996, 753, 1. [36] Y. Ma, Y. Ito, J. Chromatogr. A 1997, 771, 81.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH